10/6/12

Ο κύκλος της βίας


της Ελίνας Γαληνού
Οπως είναι ευνόητο, οι πράξεις βιαιότητας συνήθως έχουν δύο πόλους. Τον θύτη και το θύμα. Εκεί ανάμεσα, παίζονται όλα, τα δίκια και τα άδικα, το καλό και το κακό, η λογική και η παράνοια. Οταν η βία ξεσπάσει, ακολουθεί η σύγχυση και το χάος, καθώς όλα λοξοδρομούν από την οδό της λογικής των πραγμάτων. Από κει και πέρα, χάνεται ο λογαριασμός και πού να βρείς άκρη αν το θύμα προκάλεσε τον θύτη, ή αντίστροφα.

Είναι να μη χαθεί το μέτρο και η λογική μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων, γιατί μετά, όλα τυλίγονται στην ομίχλη. Γι΄αυτό, κάθε μορφή βίας είναι καταδικαστέα απ΄όπου κι΄αν προέρχεται. Ακριβώς επειδή η καταστροφή που προκαλεί, βαίνει σχεδόν πάντα εκτός ελέγχου, με τυφλά και ανελέητα χτυπήματα. Χτυπήματα από τα οποία κανένας δεν γλιτώνει, όσο καλά προστατευμένος και αν είναι.
Αυτές τις ημέρες, το περιστατικό που ξεσήκωσε την κοινή γνώμη, μας έχει ίσως τρομάξει. Ο κόσμος, εξοντωμένος από το οικονομικό αδιέξοδο και τα καθημερινά του προβλήματα, βιώνει εδώ και δύο χρόνια εκτός των άλλων, και μια γενικευμένη έξαρση εγκληματικότητας, λόγω λαθρομετανάστευσης κυρίως. Υπάρχει όμως έξαρση και των βίαιων φαινομένων που δεν έχουν σχέση με τους μετανάστες πάντα. Είδαμε σε διαδηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα, να καίγονται κτίρια και άνθρωποι, ή το ξεχάσαμε; Κακά τα ψέμματα, αλλά η ύπαρξη βίας είναι διάχυτη στη ζωή μας από καιρό. Το προχτεσινό επεισόδιο στην τηλεόραση, ήταν μάλλον το κερασάκι στην τούρτα...Απλώς κυριάρχησε στις συζητήσεις μας επειδή ήταν τηλεοπτικό και μεταξύ υποψηφίων πολιτικών. Τόσο το χειρότερο βέβαια, να συμβαίνουν αυτά από πρόσωπα που διεκδικούν ψήφο από τον λαό για να διαχειριστούν τις τύχες του. Αλλά μήπως θα ήταν μικρότερης σημασίας αν αυτό, το ίδιο περιστατικό, συνέβαινε μεταξύ μελών μιας οποιασδήποτε παρέας ή κοινωνικής ομάδας; Σ΄αυτήν την περίπτωση, ίσως να μην κέρδιζε δημοσιότητα. Ομως η ουσία θα ήταν ή δεν θα ήταν η ίδια;
Η τοξικότητα της βίας, είναι πάντα το ίδιο επικίνδυνη απ΄όπου κι΄αν προέρχεται και σε όποια μορφή κι΄αν εκδηλώνεται. Είτε προέρχεται από κόμματα, είτε ομάδες κοινωνικής ή πνευματικής δράσης, είτε από τους απλούς ανθρώπους, τα χαρακτηριστικά της είναι πάντα ίδια. Ολων μας τα νεύρα, είναι σπασμένα αυτόν τον καιρό και η ψυχική μας κόπωση, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ομως, κανένας πολίτης που εξασκεί οποιαδήποτε μορφή βίας, δεν πρέπει να είναι ανεκτός ούτε από τους νόμους, ούτε τη Δικαιοσύνη, ούτε τα όργανα τήρησης της εννόμου τάξεως. Ούτε φυσικά από τα μέλη της κοινωνίας, η οποία εάν παρουσιαστεί ανεκτική μια φορά απέναντι σε βίαια φαινόμενα, είναι απολύτως βέβαιο ότι ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο κύκλο. Και δικαιολογίες όπως η ανάγκη της στιγμής, η κακή συγκυρία ή ο βρασμός ψυχής, δεν θα πρέπει να νομιμοποιούν τη βία, σε κοινωνίες που θέλουν να λέγονται πολιτισμένες.
Ο κύκλος της βίας όταν ανοίξει, δεν κλείνει αν δεν επιστρέψει στην βασική του αφετηρία. Γιατί η βία είναι μια παγίδα του κακού, που επιστρέφει την καταστροφή πολλαπλάσια, εκεί όπου ξεκίνησε.
Ας μην επιχειρούν λοιπόν οι πολιτικές δυνάμεις να πολώνουν το κλίμα, εκμεταλλευόμενες τις ομολογουμένως κακές περιστάσεις που διάγουμε. Αν η χρεωκοπία φαντάζει εφιαλτική -και είναι- για τη χώρα μας, ο κοινωνικός διχασμός σημαίνει Αρμαγεδώνα. Ελπίζουμε να μη θέλουν κάποια πολιτικά κόμματα να γίνουν βασικοί συντελεστές μιας ακόμα νέας εθνικής τραγωδίας, γιατί αρκετές φορές το είδε αυτό το έργο η Ελλάδα. Φτάνει πια!

9 σχόλια:

  1. Κάθε γυναίκα λατρεύει έναν Φασίστα
    Σύλβια Πλαθ (από το ποίημα «Μπαμπά»)

    Προς Λιάνα Κανέλλη

    Κάτι σ’ έπιασε από προχτές και ξεθάβεις παλιές σου φωτογραφίες. Βλέπεις την καλλονή των 18 χρόνων και αναρωτιέσαι τι πήγε λάθος. Θα μπορούσες να ‘σαι το «αιώνιο θήλυ» και κατέληξες νταλικιέρης. Ποιος σου έκοψε τα όμορφα μαλλιά, σου έβαλε φόρμες, στο στόμα μόνιμα ενα τσιγάρο, βρισιές στα χείλη και αντρικό περπάτημα; Είναι ο κουμουνισμός, καημένη μου…. Κανείς δεν σε κέρασε ένα ποτήρι σαμπάνια, δεν σου ‘δωσε ένα τριαντάφυλλο. Λιγδιάρηδες μπολσεβίκοι σε τραβούσαν σε μίζερα κουτούκια να πιείτε ρετσινούλα και περίμεναν να πληρώσεις κι από πάνω. Κι όταν έστριβες την πλάτη με κακεντρέχεια έσταζαν δηλητήριο… Κανείς δεν σου ‘κλεισε το στόμα μ’ ένα φιλί…. Σ’ έβαζαν να μιλάς για προλετάριους, τσιμινιέρες, κεφάλαιο, τον Μάρξ κι ούτε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο.. Κι όλος ο θυμός μέσα σου γιατί δεν σου έδιναν αυτό που άξιζες, έγινε «πολιτική επιθετικότητα». Και να τα πάνελ και οι απανωτές προσβολές σου προς του άνδρες συνομιλητές σου, που λούφαζαν τρομαγμένοι και βαρούσαν προσοχή μπροστά σου. Κι όσο λούφαζαν τόσο περισσότερο τους πρόσβαλλες. Κι έτσι, πίστεψες πώς όλοι οι άντρες είναι μίζεροι μπολσεβίκοι ή δειλοί αστοί… Και σαν γυναίκα πέθανες….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι ήρθε ξαφνικά κάποιος και δεν σε είδε σαν νταλικιέρη, αλλά διέκρινε εκείνο το όμορφο κορίτσι των 18 χρόνων, που ο μπολσεβικισμός του διέστρεψε τον ψυχισμό και τη φύση. Και σε ταρακούνησε για να σε επαναφέρει στη φυσική τάξη, ενώ γύρω κάτι «άντρες» σαν κι αυτούς που μέχρι τότε ήξερες, σε υπερασπίζονταν «με την όπισθεν», ή παίρνοντας τηλέφωνο την Ελένη, ή καθήμενοι σαν τον Βούδα… Ήρθε κάποιος να σταθεί απέναντί σου σαν άντρας, να σου θυμίσει ότι είσαι γυναίκα και με ένα χαστούκι να σε τιμήσει, πολύ περισσότερο από ό,τι οι λιγδιάρηδες μπολσεβίκοι και οι φλώροι αστοί τόσα χρόνια… Ήρθε κάποιος να δημιουργήσει μία εκρηκτική σχέση μαζί σου… επιτέλους! Γι’ αυτό έκτοτε περιφέρεις τη μελανιά σαν τρόπαιο, με καμάρι, σαν να ναι ερωτική….

    Και βλέπεις τη ζήλεια στα πρόσωπα των άλλων γυναικών. Ακόμη κι η Ντόρα ξέσπασε. Βαρέθηκε τόσα χρόνια να την βλέπουν σαν χήρα, σαν μάνα, σαν κόρη, σαν λεφτά, σαν εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή, σαν τον Μητσοτάκη με μαλλιά, σαν τον μεγαλοπόδαρο Γέτι… Είναι γυναίκα!


    Και η πρόκλησή της «Αν ήμουν εγώ, που είμαι 1,84, θα χειροδικούσα» δεν ήταν παρά το άγριο ερωτικό της κάλεσμα με την απροκάλυπτη, πρωτόγονη επίδειξη των προσόντων της…. Τα νιώθεις όλα αυτά, κρυφογελάς, συγκινείσαι και ψιθυρίζεις «σ’ ευχαριστώ»…

    Κάτι στη σκηνή του χαστουκιού, σ’ έκανε μετά από δεκαετίες να θυμηθείς την Γκίλντα με τη Ρίτα Χέιγουόρθ, που ‘ταν η αγαπημένη σου ταινία μέχρι να σ’ αρπάξει ο κουμουνισμός και να σου επιβάλει να βλέπεις μόνο σοβιετικό κινηματογράφο, που σου πάγωνε την ψυχή και τη θηλυκότητα. Είναι το έκπληκτο βλέμμα σου καθώς δέχεσαι τα χαστούκια, το κορμί σου που ταλαντεύεται σαν να το παίρνει ο αέρας και αυτή η εικόνα σου, τόσο ευάλωτη, τόσο αναπάντεχα θηλυκή. Ήρθε ξαφνικά κάποιος να σου τσακίσει την υβριστική, αφύσικη αλαζονεία και βίαια να βγάλει στην επιφάνεια την βίαια απωθημένη θηλυκότητά σου. Βλέπεις την ταινία ξανά και ξανά. Η Γκίλντα έκπληκτη δέχεται το χαστούκι, η Γκίλντα πέφτει στα πόδια του αγαπημένου της και στο τέλος, η κάθαρση, το φιλί…

    Τώρα καταλαβαίνεις γιατί κάθε γυναίκα λατρεύει έναν Φασίστα- όχι για το χαστούκι, αλλά για το παθιασμένο φιλί του φινάλε…..

    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελίνα,η βία αποτέλεσε μια πολύ κακή επιλογή της κυβέρνησης ΓΑΠ,όταν έβαζε τη μισή αστυνομία της Ελλάδας να περιφρουρεί το κοινοβούλιο απο την οργή του κόσμου,και μάλιστα χρησιμοποιώντας υπερβολική και άκριτη βία ακόμη και όταν δεν είχε προκληθεί.

    Επίσης,έχω την αίσθηση,όπως και μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι αρκετοί κουκουλοφόροι είναι παρακρατικοί,με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Εξίσου μεγάλη εντύπωση μου έκανε,όταν κάηκε το κέντρο της Αθήνας,η δήλωση του Σαμαρά που καταδίκασε τη βία των κουκουλοφόρων ενώ δεν είπε τίποτα απολύτως για τους δεκάδες πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά,και βρέθηκαν ξαφνικά(;) να δέχονται την επίθεση των ΜΑΤ,με πολλούς τραυματίες.

    Επίσης,δεν ξεχνάω τον τρόπο με τον οποίο το Αρχηγείο της ΕΛΛΑΣ,με τις οδηγίες που έδινε,που ''έσπρωξε'' τους ''κουκουλοφόρους'' μέσα στη διαδήλωση,με αποτέλεσμα τη διάλυση της διαδήλωσης.

    Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η απίστευτη ψυχολογική βία που έχει δεχθεί ο λαός αυτός,τρομακτική θα έλεγα.Αυτό έχει άμεση σχέση με την αποδοχή της βίας απο ένα σημαντικό μέρος του λαού.

    Αν θέλουμε να περιγράψουμε με λίγα λόγια την πραγματικότητα,θα έλεγα ότι οι πολίτες νοιώθουν ότι απειλούνται,και όχι άδικα,και δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης,επομένως είναι λογικό να αυξάνονται οι ακραίες αντιδράσεις.

    Οι Έλληνες νοιώθουν προπαντός προδομένοι,και αυτό είναι το πιο σοβαρό.

    Οι Έλληνες εδώ καιρό εισπράττουν άφθονη βία,σε διάφορες μορφές και απο πολλές πλευρές,επομένως είναι λογικό να επιστρέψουν αυτή τη βία την οποία έχουν δεχτεί.

    Δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη ή προσδοκία απο τη δικαιοσύνη,απο την πολιτική,απο την αστυνομία,και γενικώς όλους εκείνους τους θεσμούς που θα έπρεπε να αποπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες.Αντιθέτως,σχεδόν όλους αυτούς τους θεσμούς τους αντιμετωπίζει πλέον ως εχθρούς,με ότι αυτό συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή η ψυχανάλυση μιας συγκεκριμένης βίαιης συμπεριφοράς, αλλά το θέμα δεν αφορά μόνο προσωπικά απωθημένα.
    Μπορεί βέβαια να ξεκινούν όλα και από κει, αλλά όχι μόνο..
    Εδώ οι παγίδες της βίας καραδοκούν να διαλύσουν την κοινωνία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο, όταν έλεγα για τη βία "σε όποια μορφή κι΄αν εκδηλώνεται", εννοούσα φυσικά, όλα αυτά που αναφέρεις, ακριβώς γιατί ΕΙΝΑΙ μορφές βίας της οποίας όλοι λίγο-πολύ έχουμε πέσει θύματα.
    Σύμφωνοι, ο ελληνικός λαός νιώθει προδομένος.
    Μην ξεχνάς όμως το "Οίκαδε", ούτε βέβαια το "πίσω στα κανόνια μας..".
    Η απελπισία ενός προδομένου λαού, μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Η να του ξεκαθαρίσει απόλυτα το μυαλό και να του απελευθερώσει δυνάμεις, ή να τον οδηγήσει σε ολέθριες πλάνες που τραγουδούν σαν τις Σειρήνες του Οδυσσέα.
    Εύχομαι να φερθούν έξυπνα οι Ελληνες, το οφείλουν στον εαυτό τους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * Elin
    Εύχομαι να φερθούν έξυπνα οι Ελληνες, το οφείλουν στον εαυτό τους. Ελίνα

    Elina to ofeiloun, alla fobamai oti den tha mporesoun na to kanoun, giati h entatiki plisi engefalou stin opoia ypokeintai kathimerina apo ta Kommata kai ta MME dystyxos den tha to epitrepsoun.

    Kata ta alla exeis apolyto dikaio

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα,αυτό που πολύ σωστά αναφέρεις,να φερθούμε έξυπνα οι Έλληνες,νομίζω ότι θα γίνει μόνο όταν υπάρξει μια ηγετική μορφή,πέρα απο κόμματα.

    Τα κόμματα έχουν καταφέρει να διχάσουν το λαό,εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα.

    Διαίρει και βασίλευε δηλαδή.

    Πριν απο καιρό είχα γράψει ότι θα έρθει η στιγμή,που θα ευχόμαστε να είχε εκδηλωθεί πραξικόπημα,όχι κατ'ανάγκη αμιγώς στρατιωτικό.

    Ο πολιτικός κόσμος έχει μια ευκαιρία,να δώσει μια δημοκρατική λύση για την αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων,αλλά δεν του έχει μείνει και πολύς χρόνος ακόμη.
    Αν αποτύχει,που είναι πολύ πιθανό,θα είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί το πρώτο πραξικόπημα,το οποίο θα έχει τα χαρακτηριστικά επαναστατικής κυβέρνησης.

    Η άλλη επιλογή είναι το απόλυτο χάος,η διασάλευση της δημόσιας τάξης,συμπλοκές και άναρχη κοινωνική έκρηξη.

    Όπως έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν,σε περίπτωση που εκδηλωθεί κοινωνική έκρηξη,κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει την ένταση(απο απλές διαμαρτυρίες μέχρι ακραίες μορφές βίας),την έκταση(μπορεί να εκδηλωθεί μόνο στην πρωτεύουσα ή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας) και τη διάρκεια(μπορεί να κρατήσει απο μέρες μέχρι και μήνες).

    Ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μοναδικός θεσμός,ο οποίος βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση του Ελληνικού λαού,και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

    Φυσικά,υπάρχει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ελεγχόμενη ή και υποκινούμενη πράξη απο ξένες δυνάμεις,αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

    ΥΓ
    Αυτά που αναφέρω παραπάνω,σε μεγάλο βαθμό πηγάζουν απο το κλίμα που παρατηρώ σε συζητήσεις με διάφορους συνομιλητές μου,και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν κανένας απο αυτούς δεν υπήρξε ποτέ νοσταλγός της Χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι θέμα ηγέτη μόνο Χρήστο, το να σκέφτεται κανείς ορθά. Είναι θέμα ενστίκτου που γυμνάζεται, είτε να αναζητά την οδό της αληθείας και να μάθει να την αντικρύζει κατάματα χωρίς φόβο και πάθος, είτε ρέπει προς τις πλάνες εθιζόμενος να ακούει τα περί του ατομικού του συμφέροντος μόνο.
    Βλέπεις, ο δρόμος του φωτός και της ελευθερίας που περνά πρώτα από τον νού του ανθρώπου, ζητάει σαν αντάλλαγμα την αυταπάρνηση.
    Πολλά ζητάμε, θα μου πείς και στο τέλος, θα μας περάσουν για γραφικούς.
    Ετσι είναι όμως τα πράγματα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξενοκράτη, καιρός να καταλάβουν ποιοί κάνουν πλύση εγκεφάλου και ποιοί υπηρετούν την αλήθεια.
    Εμείς, να βοηθήσουμε μόνο μπορούμε, γιατί δεν ελέγχουμε τους εγκεφάλους των άλλων.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.