19/6/12

Καζάνι που βράζει το Κουρδικό στην Τουρκία Πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ και εξεγέρσεις σε διάφορες φυλακές

H Tουρκική Προπαγάνδα στο απόγειο της.Η τουρκική αντιπολίτευση πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ξένες δυνάμεις που επιχειρούν να εμπλέξουν την Τουρκία στην κρίση στη Μ. Ανατολή την ώρα πο δημοσιεύονται φωτογραφίες μόνο απο τους Κούρδους νεκρούς Μαχητές του PKK  και φυσικά οι απώλειες των Τουρκων στρογγυλεύονται.
Του Νίκου Στέλγια
Κατά τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού του 2012 το Κουρδικό Ζήτημα στην Τουρκία μοιάζει με καζάνι που βράζει. Χθες, στην επαρχία Χακκάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν – Ιράκ, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος (ΡΚΚ) επιτέθηκε σε μονάδα του τουρκικού στρατού. Την ίδια στιγμή, σε διάφορες φυλακές της χώρας εκδηλώθηκαν εξεγέρσεις κρατουμένων και πυρκαγιές.Στην επαρχία Χακκάρι, εξαιτίας της επίθεσης του ΡΚΚ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 και τραυματίστηκαν 16 στρατιώτες. Οι κουρδικές πηγές από την περιοχή αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών είναι 30.


Στην Άγκυρα σχολιάζεται το γεγονός ότι η πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ ήρθε σε μια στιγμή που στο Μεξικό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και θέτει επί τάπητος το πολιτικό μέλλον της Συρίας. Η τουρκική αντιπολίτευση πιστεύει ότι πίσω από τη νέα επίθεση του ΡΚΚ ενδέχεται να κρύβονται ξένες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να εμπλέξουν την Τουρκία στη μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση του ΡΚΚ, σε διάφορες φυλακές της νότιας και νοτιοανατολικής Τουρκίας εκδηλώθηκαν εξεγέρσεις κρατουμένων και πυρκαγιές. Το προηγούμενο Σάββατο στα κρατητήρια της Ούρφα, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εξαιτίας της εξέγερσης στη φυλακή προκλήθηκε πυρκαγιά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 κρατούμενοι. Χθες, στην ίδια φυλακή εκδηλώθηκε νέα εξέγερση και νέα πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να φτάνουν πληροφορίες σχετικά με εξεγέρσεις σε διάφορες φυλακές της χώρας. Στις συγκεκριμένες φυλακές την πλειοψηφία των κρατουμένων την αποτελούν Κούρδοι κατάδικοι, οι οποίοι σχετίζονται με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος επιλέγει τη συγκεκριμένη συγκυρία για να στείλει αυστηρά μηνύματα προς την κοινωνία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, το μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας του ΡΚΚ, Μπαχόζ Ερντάλ, τονίζει ότι το ΡΚΚ είναι αποφασισμένο να εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του κατά του τουρκικού κράτους κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο κύμα επιθέσεων του ΡΚΚ έρχεται σε μια περίοδο που οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε μαζική σύλληψη Κούρδων ακαδημαϊκών, πολιτικών και εκλεγμένων δημάρχων.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.