10/6/12

Κενά στη διαφώτιση

Με την Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Κάποιοι επιχειρούν πλύση του εγκεφάλου μας, ώστε να δεχτούμε τα τετελεσμένα της κατοχής, θέλουν να συμβιβαστούμε με την ύπαρξη «δύο κρατών»

Η επικείμενη κυπριακή προεδρία και η αναμενόμενη άφιξη εκατοντάδων Ευρωπαίων αξιωματούχων και χιλιάδων επισκεπτών στην Κύπρο, παρέχει μια χρυσή ευκαιρία να διαφωτίσουμε τους ξένους για τις τραγικές πτυχές της Τουρκικής εισβολής και κατοχής και τις οδυνηρές της προεκτάσεις. Να τους μάθουμε να αγγίξουν εις τον τύπο των ήλων της κυπριακής τραγωδίας. Να δουν τις ανοικτές πληγές μας, την προσφυγιά, τους αγνοουμένους μας, τα οδοφράγματα της ντροπής, τον λεηλατημένο πολιτισμό και τις κουρσεμένες ζωές μας.
Η ίδια η Πολιτεία και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν από κοινού να αναλάβουν ποικιλόμορφα, τον σημαντικό ρόλο της διαφώτισης, πληροφορώντας κάθε επισκέπτη για το δράμα της Κύπρου και τις διεκδικήσεις του λαού μας.

Τα όσα συμβαίνουν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να μας προβληματίσουν. H συνάδελφος Ευρωβουλευτής και εξαίρετη πανεπιστημιακός -αρχαιολόγος, Χρυσούλα Παλιαδέλη μού γνωστοποίησε πρόσφατα, μία πληροφορία που δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη. Η Biblical Archaeology Society (BAS), μια ισχυρή, μη κερδοσκοπική και φημισμένη αρχαιολογική οργάνωση της Αμερικής, διοργανώνει εκπαιδευτικό ταξίδι μεταξύ 1-15 Ιουνίου, στην Τουρκία και την Κύπρο.

Τα μέλη της θα μεταβούν από την Κωνσταντινούπολη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου, στην Κερύνεια, όπου θα διανυκτερεύσουν και στη συνέχεια, θα επισκεφθούν την Πάφο, αναζητώντας τα «βήματα του Αποστόλου Παύλου» και διαδίδοντας την αρχαιολογική γνώση στις περιοχές που συνδέονται με την Αγία Γραφή (σχετικές πληροφορίες περιέχονται μάλιστα και στην ιστοσελίδα: http://www.bib-arch.org).

Ακόμη πιο προκλητική ήταν η απάντηση της αρχαιολογικής οργάνωσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το παράνομο ταξίδι, αφού ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως: «Ο τουρισμός στη Βόρεια Κύπρο ανθεί, οι δρόμοι είναι εύκολα προσβάσιμοι όπως και στις ελεύθερες περιοχές, χιλιάδες τουρίστες πηγαινοέρχονται ανεμπόδιστα από την πράσινη γραμμή και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα απαγόρευσης των επισκέψεων στη Βόρεια Κύπρο».

Επιπρόσθετα, τονίζει πως «οι ντόπιοι κάτοικοι (Ε/κ) έχουν το ελεύθερο της διακίνησης με την απλή επίδειξη ταυτότητας, οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν βίζα, ενώ πολλές εταιρείες (Πήγασος, Atlas jet, κτλ.) πραγματοποιούν πτήσεις μέσω Τύμβου και η Κυπριακή κυβέρνηση δεν τιμωρεί τους παραβάτες». Συγκρίνει επιπρόσθετα, τις δυσκολίες του ταξιδιού και σαφώς επιλέγει τη «μετάβαση από την Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο Τύμπου, που είναι πολύ πιο εύκολη, παρά τη μετάβαση από την Τουρκία στην Κύπρο, μέσω Αθηνών».
Είναι, τελικά, κοινώς αποδεκτό απ' όσους πραγματικά ανησυχούν για το μέλλον αυτού του τόπου, ότι η εθνική μας υπόθεση καταβαραθρώνεται καθημερινά. Κάποιοι επιχειρούν πλύση του εγκεφάλου μας, ώστε να δεχτούμε τα τετελεσμένα της κατοχής, θέλουν να συμβιβαστούμε με την ύπαρξη «δύο κρατών». Θέλουν να γίνουμε τροχονόμοι, ώστε παρακάμπτοντας τον τουρκικό ετσιθελισμό, να διευκολύνουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, με άλλοθι τη «θετική ατζέντα».
Τα περιθώρια στενεύουν, και οι προοπτικές για ανατροπή των δεδομένων συνεχώς μειώνονται. Με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, ας αντιδράσουμε πριν να είναι αργά. Ένας απλός και εύκολος τρόπος αντίδρασης είναι να δίνουμε καθημερινά ενημερωτικά φυλλάδια στα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας, στηλιτεύοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη λεηλασία της κατεχόμενης γης μας, αποθαρρύνοντας παράνομες επισκέψεις και αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα. Ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον από αυτό, κάτι που έπρεπε άλλωστε να είχαμε κάμει όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια!...
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.