22/6/12

Θρίλερ με το ρωσικό δάνειο στην Κύπρο

Η Λευκωσία δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τσαλακός
Καθώς το χρονικό περιθώριο για να βρει η Κύπρος τα χρήματα που χρειάζεται εξαντλούνται, μια δήλωση του ρώσου υφυπουργού Οικονομικών περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα σχετικά με το ρωσικό δάνειο, το οποίο αναμένει να λάβει προτού προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δανείσει την Κύπρο περισσότερα χρήματα, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ. Η δήλωση του κ. Στορτσάκ έγινε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Μεξικό, όπου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο του G20.
Πηγές πάντως στη Λευκωσία διευκρίνιζαν ότι το κυπριακό αίτημα για δάνειο από τη Μόσχα έγινε σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι συνεννοήσεις γίνονται σε ανώτερο επίπεδο από αυτό των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει ότι το όλο θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Προεδρικό Μέγαρο, δηλαδή ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι σύμβουλοί του. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ελάχιστα διαφωτιστική ως προς τις επαφές ή τις ενέργειες που γίνονται προς εξασφάλιση του δανείου ή τις προοπτικές του.
Είναι όμως προφανές ότι θεωρεί κλειδί και επενδύει πολλά σε ένα δάνειο περίπου 5 δισ. ευρώ από τη Μόσχα ώστε να μπορέσει να αποφύγει την επιβολή επαχθών όρων και Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, που ενδεχομένως θα συνόδευαν την ευρωπαϊκή βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και αναχρηματοδότηση του χρέους.
Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να δώσει τα χρήματα, αλλά - σύμφωνα με τις πληροφορίες - ζητά μία σειρά από ανταλλάγματα, που δεν περιορίζονται μόνο στο ύψος του επιτοκίου. Αναφέρεται, π.χ., ότι θα επιθυμούσε να έχει μεγαλύτερη οικονομική παρουσία στο νησί χωρίς όμως να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Μάλιστα η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Stratfor έφθασε στο σημείο να εκτιμά ότι η Μόσχα θα δώσει τα 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο με αντάλλαγμα μια... ναυτική βάση, τώρα που η Ταρσός της Συρίας φαίνεται να χάνεται!
ΝΕΑ


Πιέσεις στη Λευκωσία για πακέτο στήριξης έως 10 δισ. ευρώ
Reuters, Bloomberg
Πιέσεις φέρεται να ασκούν οι ευρωπαϊκές αρχές προς τη Λευκωσία, προκειμένου να λάβει ένα πλήρες πακέτο στήριξης αξίας έως και 10 δισ. ευρώ, παρά την επιθυμία της χώρας να περιορίσει την πιθανή βοήθεια αποκλειστικά στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της Ισπανίας. Οπως αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται δύο προσκείμενες στο θέμα πηγές, οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται παράλληλα σε επαφές με τη Ρωσία για την εξασφάλιση ενός διμερούς δανείου, θα συνεχιστούν και σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών αλλά και το ενδεχόμενο χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος.
«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό είναι αναπόφευκτο» ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βάσος Σιαρλής. Οπως εκτίμησε όμως, «η διαπραγματευτική σου θέση στις συνομιλίες με την Ε.Ε. είναι πολύ καλύτερη όταν έχεις λάβει ήδη την έγκριση για ένα διμερές δάνειο». Πάντως, ο στόχος της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει ο συνδυασμός ενός διμερούς δανείου για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του κράτους και της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Σιαρλής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υπ’ όψιν της το όριο της 30ής Ιουνίου που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Παραμένουν ακόμη 278 ώρες εντός των οποίων πρέπει να διευθετήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες περί εκνευρισμού των Βρυξελλών όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύναψης διακρατικής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πάντως, ο κ. Στεφάνου αναμένει σύντομα την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων για την κυπριακή οικονομία που θα αφορά την υλοποίηση του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και την παρουσίασή του εντός των επομένων ημερών ενώπιον των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.