2/6/12

Κυρία Λαγκάρντ, βρες το θάρρος να ζητήσεις συγγνώμη. Οι Έλληνες αξίζουν σεβασμό

 Μιχάλης Ιγνατίου
Οι δηλώσεις της κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» έφεραν στην επιφάνεια ένα σοβαρότατο ζήτημα –αυτό της φοροδιαφυγής- που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας. Οσες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα για την πάταξη του φαινομένου, απέτυχαν με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα λόγο, από κοινού με τα αμέτρητα σκάνδαλα των πολιτικών, που οδήγησαν την οικονομία στη σημερινή καταστροφή.

Το γνωρίζω ότι θα προκαλέσει …κατάπληξη αυτό που θα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές, αλλά είναι η μόνη αλήθεια και δικαιολογεί σε ένα βαθμό τις αντιδράσεις των ξένων, συμπεριλαμβανομένων και των δανειστών, όταν τίθεται το ερώτημα για την (μέχρι της στιγμής) αποτυχία του Προγράμματος. Πιστεύουν πως η ανικανότητα συλλογής των φόρων, είναι η βασική αιτία της άμεσης απειλής πτώχευσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Βέβαια, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το κατηγορώ εναντίον του συνόλου του ελληνικού λαού, διότι και οι αξιωματούχοι της Αποστολής του Ταμείου παραδέχονται πως οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εκτελούν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πως μπορούν να κλέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι το κράτος, όταν αυτό έχει φροντίσει να αποσπά το «μερίδιό» του πριν ακόμα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται και για τα οποία εργάστηκαν σκληρά.

Εκει που έσφαλλε και απώλεσε εντελώς το δίκιο της η γενική διευθύντρια του Ταμείου ήταν η επιλογή της να κατηγορήσει συλλήβδην τους Ελληνες και τις Ελληνίδες για φοροδιαφυγή. Ακόμα, η σύγκριση.με το Νίγηρα, έδειξε έλλειψη ευαισθησίας για πολλά παιδιά στην Ελλάδα που δεν έχουν να φάνε και πολλούς ανθρώπους, που δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα.

Εκανε τραγικό λάθος και είμαι βέβαιος πως το έχει μετανοιώσει –αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ταμείου, την Τρίτη, αν και εξέφρασε μόνο λύπη και απέφυγε την απολογία. Η προσπάθεια να διευκρινίσει στο Facebook πως ομιλούσε για τους προνομιούχους, όπως και η έκφραση της λύπης της στο Δ.Σ., είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για πολλούς Ελληνες δεν είναι αρκετές. Διότι απευθυνόταν σ’ ένα λαό, που έχει πληγωθεί, έχει πονέσει, έχει εξευτελιστεί από τις αποφάσεις των πολιτικών, που τον λοιδώρησαν και στο διεθνές ακροατήριο.

Θα αποδειχθεί, επίσης, σύντομα πως στις ιδιαίτερες συζητήσεις που είχαν οι αρμόδιοι με τον προηγούμενο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, επέρριψαν τις δικές τους ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας στους πολίτες. Διότι ο κάθε Στρός Καν και η κάθε κ. Λαγκάρντ, δεν ξύπνησαν μία μέρα και συνειδητοποίησαν πως ο ελληνικός λαός δήθεν φοροδιαφεύγει. Κάποιοι κατήγγειλαν το λαό και αυτοί που το έκαναν είναι οι κατά καιρούς συνομιλητές τους.

Εάν η κ. Λαγκάρντ έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, εάν δήλωνε πως οι περισσότεροι Ελληνες πληρώνουν ότι τους ζητηθεί, εάν είχε το θάρρος να επιρρίψει στους πολιτικούς τις μεγάλες ευθύνες, που τους αναλογούν άλλωστε, εάν μιλούσε για αυτούς που κατέκλεψαν τον εθνικό πλούτο και αθέτησαν τις υποσχέσεις τους προς τους δανειστές, θα ήταν «ηρωίδα» και δεν θα αντιμετωπιζόταν με απέχθεια από τον ελληνικό λαό. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, που μέχρι τώρα βοηθήσε ποικιλοτρόπως ιδιαίτερα όταν τα πράγματα δυσκόλευαν στο διοικητικό συμβούλιο και ακούγονταν φωνές διακοπής των δόσεων, μπορεί και τώρα –με το θάρρος που την διακρίνει- να στρέψει το κατηγορώ της για τη φοροδιαφυγή προς αυτούς που φέρουν την ευθύνη.

Η κ. Λακάρντ γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε Ελληνα και την κάθε Ελληνίδα τί έφταιξε και η πατρίδα τους κρέμεται από την εσχάτη κλωστή της χρεωκοπίας. Και θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία και στον οργανισμό που διοικεί,, αν αντί δηλώσεων αναρτούσε στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης τον κατάλογο των φοροφυγάδων. Τον έχει στο συρτάρι της…
Follow on twitter@mignatiou

5 σχόλια:

  1. "Εάν η κ. Λαγκάρντ έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, εάν δήλωνε πως οι περισσότεροι Ελληνες πληρώνουν ότι τους ζητηθεί, εάν είχε το θάρρος να επιρρίψει στους πολιτικούς τις μεγάλες ευθύνες, που τους αναλογούν"

    Αστειεύεσαι κ. Ιγνατίου; Αφού τώρα μάς απειλεί αν δεν ψηφίσουμε αυτούς τούς ίδιους πολιτικούς και τα κόμματα που μάς έφτασαν εδώ (δηλαδή στα νύχια της). Πώς να κατηγορήσει τούς υποτακτικούς της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Οι Έλληνες αξίζουν σεβασμό''

    Είναι άλλο πράγμα οι Έλληνες και άλλο οι νεο-Έλληνες, μην μπερδεύουμε τα πράγματα αδέρφια, ασφαλώς και συμφωνώ με τον τίτλο του άρθρου, δεν μπορώ να δεχθώ όμως ότι η δόξα των προγόνων μας καλύπτει τις δικές μας αμαρτίες και ανοησίες, εκείνοι αγωνίστηκαν ξεβράκωτοι για αξίες και ιδανικά, ενώ εμείς μόνο για χρήμα και ηθικό ξεπεσμό.
    Αντί λοιπόν να εκτοξεύουμε εγωιστικές και υποκριτικές κορώνες και να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, καλά θα κάνουμε να το βουλώσουμε, κυριολεκτικά και να δούμε πως μπορούμε να διορθώσουμε την αθλιότητά μας.
    Ένας λαός που όπως φαίνεται, ακόμα και σήμερα αναζητά ένα νέο 81, με άλλο πρόσωπο φυσικά, δεν δικαιούται να κλαίει, πολύ περισσότερο να ζητά την συμπάθεια και το σεβασμό των ξένων, τους οποίους και απειλεί μάλιστα.
    Κάποτε ήταν τιμή να είσαι Έλληνας, σήμερα για όλο τον κόσμο, είναι ντροπή να είσαι ΝΕΟ-Έλληνας, αυτό μετράει και σίγουρα δεν μας αδικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Τον έχει στο συρτάρι της…<

    Φοβούμαι ότι και οι Έλληνες εισαγγελείς και οι έφοροι τον έχουν στο δικό τους, αλλά δεν του κάνουν χρήση. Από μία στρατιά κλεφτών και εισ/φοροφυγάδων, μόνο τον Τσοχατζόπουλο έπιασαν, λες και δεν βλέπουν, εδώ και 30 χρόνια,
    τι γίνεται
    . Κατάσχεσαν την περιουσία κανενός; Θα κατάσχουν τα κλεμμένα του Τσαχατζόπουλου, ο οποίος εξακολουθεί να παίρνει και την βουλευτική του σύνταξη; Ή μόνο των Απριλιανών τις συντάξεις έκοψαν, οι οποίες προέρχονταν από κρατήσεις που τους έγιναν στον μισθό τους; Θα δούμε μετά την δίκη.

    Μήπως θα έπρεπε να ελεγχθούν πειθαρχικά και να διωχθούν ποινικά δικαστικοί και έφοροι, που όλα αυτά τα χρόνια αδράνησαν; Μήπως κάποιοι απ' αυτούς πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί δίπλα στους κλέφτες και φοροφυγάδες; Ο ελληνικός λαός τους πλήρωνε και μάλιστα αδρά, για να τον προστατεύουν και όχι να κάνουν τα στραβά μάτια.

    Όσο για τις συγγνώμες, τις έχω χ.σμένες. Από τότε που βγήκε το "παρδόν", χάθηκε η ανθρωπιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Συγκάτοικο

    "Αλλο πράγμα οι Ελληνες και άλλο οι νεο-έλληνες.."
    Αμ μπράβο! Εδώ είναι και το πρόβλημα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω άσε με, με τις συγνώμες. Τις περισσότερες φορές, δεν εννοούν τίποτα, γιατί προέρχονται από ανθρώπους που δεν εννοούν αυτά που λένε ποτέ τους.
    Από τότε που βγήκε η συγνώμη, χάθηκε η μπέσα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.