26/7/12

Διάψευση για δημιουργία ρωσικής βάσης

Η ΡΩΣΙΑκαι η συνεπή της στάση στο Κυπριακό συνιστά «ασπίδα προστασίας» για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κύπρου. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας ως εξαιρετικά σημαντική την οικονομική και τουριστική συνεργασία με τη Ρωσία. Η κ. Μαρκουλλή διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για ίδρυση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Μαρί και στην ίδια ερώτηση του πρακτορείου Βloomberg, o Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε με πλατύ χαμόγελο.
Αναφερόμενη δε στην κρίση της Συρίας υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι η πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στην περιοχή, έχει εμπειρία κρίσεων στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή τόσο τη δεκαετίατου 1970,όσο και εντελώς πρόσφατα και γι’ αυτό είναι ανήσυχη και προσπαθεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυσή της. Στο θέμα της Συρίας αναφέρθηκε εκτενώς και ο κ. Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας τις μονομερείς κυρώσεις ως «αποκλεισμό», αλλά και ως παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, γι’ αυτό δεν μπορεί να τις υποστηρίξει.

Αντιθέτως η Μόσχα επιμένει ότι είναι απαραίτητο να γίνει το παν ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο Κόφι Ανάν και οι συμφωνίες της Γενεύης, όπως περιγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν με βασική αρχή ότι «οι Σύροι πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν».
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

  1. Όπως τα έχει φέρει η κατάσταση, οι Κύπριοι είναι σε σημαντικό ορόσημο για το μέλλον τους.
    Από τη μια το Ισραήλ με τους τουρίστες, τα πετρέλαια και την αμυντική συμφωνία, από την άλλη οι Βρετανικές βάσεις, οι σχέσεις με τη Συρία και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, οι σχέσεις με την Ρωσία στον τραπεζικό τομέα, τους τουρίστες και τον ανεφοδιασμό των πολεμικών πλοίων.
    Να βάλουμε και τους Τούρκους που έχουν το μισό νησί, να βάλουμε την προεδρία της ΕΕ, την οικονομική βοήθεια της τρόικας, την Ελλάδα που δεν σοβαρεύεται να βάλει τάξη στο σπίτι της και να ξαναγίνει αξιόπιστη, καταλήγουμε σε κοκτέιλ χαοτικό.
    Μακάρι η ηγεσία σε αυτό το χαμό να κάνει το σωστό (και ποιο είναι αυτό;) και να βγει η Κύπρος ισχυρότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.