10/7/12

Ρωσικοί υπαινιγμοί για εμπορικό εμπάργκο προς την Τουρκία

Του Κώστα Ράπτη

Ενώ ακόμη οι Δυτικοί αναλυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν το «μήνυμα» της κατάρριψης στις 22 Ιουνίου  από ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 το οποίο βρισκόταν στον συριακό εθνικό εναέριο χώρο, ένα άλλο μήνυμα δόθηκε διακριτικά έξι μέρες αργότερα από την ίδια τη Μόσχα προς την Άγκυρα, με αντικείμενο τον ευαίσθητο τομέα του διμερούς εμπορίου.Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Rosselkhoznadzor ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου ότι το περασμένο εξάμηνο εντοπίσθηκαν συνολικά 33 περιπτώσεις προσβολής φρούτων και λαχανικών τουρκικής προελεύσεως από τον άσπρο σκώρο (Hyphantria cunea ) και τον θρίπα της Καλιφορνίας (Frankliniella occidentalis).


Η Rosselkhoznadzor σημείωνε επίσης ότι απευθύνθηκε στην Γενική Διεύθυνση Προστασίας και Ελέγχου του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων ζητώντας πιστή τήρηση των υγειονομικών προδιαγραφών για τα φυτικά προϊόντα που εξάγονται από την Τουρκία στη Ρωσία, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 είχε υποχρεωθεί για αντίστοιχους λόγους να επιβάλει περιοριστικά μέτρα.

Η ρωσική προειδοποίηση δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη εποχή για την Τουρκία, καθώς η αξία των συνολικών τουρκικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά σημείωσε κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ρεκόρ, φθάνοντας τα 2,6 δισ. δολάρια, με προοπτική να ανέλθει στα 6,2 δισ. δολάρια μέχρι τέλους του έτους, ξεπερνώντας και τις επιδόσεις (6 δισ.) του 2008 και του 2011. Εξ αυτών, το 20% αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών, ο όγκος των οποίων εμφανίζεται αυξημένος κατά 4% σε σχέση με πέρσι.

Η Ρωσία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Τουρκία (μετά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ), αλλά την πρώτη σε ό,τι αφορά τις ντομάτες και τις φράουλες. Σε περίπτωση δε ρωσικού εμπάργκο στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα, τα αποτελέσματα θα είναι ασύμμετρα, καθώς για την ίδια τη Ρωσία θα είναι εύκολο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε οπωροκηπευτικά από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Κατά τον John Helmer των Asia Times, η επίκληση υγειονομικών προβλημάτων στις τουρκικές εξαγωγές δεν είναι παρά προσχηματική, καθώς είναι βέβαιο ότι ο άσπρος σκώρος και ο θρίπας θα έχουν εντοπισθεί και στα φορτία άλλων χωρών: η αιτία αυτής της επιλεκτικής αντιμετώπισης δεν είναι παρά η επιθυμία να υπενθυμισθεί στην Άγκυρα, σε μία γεωπολιτικά ευαίσθητη συγκυρία, ότι η Μόσχα έχει αρκετούς μοχλούς πίεσης στη διάθεσή της. Όπως η Τουρκία, κατεξοχήν «επισπεύδουσα» στην επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος» στη Δαμασκό, κινητοποιείται ναυτικά για την παρεμπόδιση της μεταφοράς ρωσικών φορτίων στη Συρία, έτσι μια μέρα θα μπορούσαν να παρεμποδίζονται, για λόγους «ανεπίδεκτους αμφισβητήσεως», και τα τουρκικά πλοία με κατεύθυνση τις ρωσικές αγορές – και το κόστος θα ξεπερνά, για αρχή, το ένα δις. δολάρια.

Κατά τον ίδιο αρθρογράφο, οι προειδοποιήσεις της Rosselkhoznadzor δεν στερούνται ειρωνείας: αν τα τουρκικά προϊόντα έχουν προσβληθεί από αμερικανικά έντομα, μήπως δεν έχει «προσβληθεί» και η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας από τις αμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές επιδιώξεις απέναντι στην τελευταία εναπομείνασα σύμμαχο της Μόσχας στη Μέση Ανατολή;


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.