2/7/12

Αβραμόπουλος: "Πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί τα στρατηγικά οφέλη από τη λύση του Κυπριακού"

 Είναι στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να μην αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους σημαντικούς φυσικούς πόρους στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ως κίνητρα για ταχύτατη επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι η επίτευξη λύσης είναι προς το συμφέρον όλων μας.

«Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με διχοτομικά σχέδια, και να αποφεύγει τις επαφές με την Κυπριακή Προεδρία, ενώ προβαίνει ακόμα και σε επιθετικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για κινήσεις αδιέξοδες, που επιβαρύνουν το κλίμα, καθυστερώντας την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
 
Πρέπει άμεσα να σταματήσει το κλίμα επιθετικότητας έναντι της Κύπρου, όπως επίσης και τη διατύπωση απειλών κατά της Κύπρου», υπογραμμίζει.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας, ως Υπουργός Εξωτερικών, στην Κυπριακή Δημοκρατία, σήμερα και αύριο, είχε το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομόλογο του, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή και ακολούθως παρακάθισαν σε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι η Κύπρος και ότι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος της Κύπρου, την πρώτη μέρα της Κυπριακής Προεδρίας, είναι ο κ. Αβραμόπουλος.
 
«Αυτό, πιστεύω, είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύ ηχηρό μήνυμα των πολύ στενών δεσμών και της στενής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας διαχρονικά. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, την κρίση στην ευρωζώνη, το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, και γενικότερα τα θέματα της διεύρυνσης, όπως και θέματα της Νότιας Γειτονίας, που -όπως γνωρίζετε- και τα θέματα της διεύρυνσης, ιδιαίτερα προς τα Βαλκάνια και της Νότιας Γειτονίας, αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας», πρόσθεσε.
 
Η Υπουργός Εξωτερικών είπε, παράλληλα, ότι υπήρχε μία ταύτιση απόψεων, αλλά και μια ευκαιρία για να έχουν έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου.
 
Ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών και την ελληνική Κυβέρνηση «για τη μεγάλη βοήθεια που μας έχει δώσει η Ελλάδα με εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, τόσο εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε άλλα Υπουργεία», συμπλήρωσε.
 
Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, στις δικές του δηλώσεις, αφού ευχαρίστησε την κ. Μαρκουλλή, για το καλωσόρισμα και για την εγκαρδιότητα μέσα στην οποία εξελίχθηκαν οι συνομιλίες τους, είπε ότι είναι μεγάλη χαρά του που ξεκινά τη θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος από τη Μεγαλόνησο.
 
«Δεν είναι μόνο συμβολικό και σημειολογικό αυτό, ως προς την αξία που έχει, αλλά προέρχεται και μέσα από την καρδιά μου.  Είναι λοιπόν ιδιαίτερη χαρά μου που συναντήθηκα σήμερα με τη φίλη Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, με την οποία είχαμε πράγματι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και αντίληψης. Θα ήθελα, ως εκ τούτου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Εξωτερικών και για ένα παραπάνω λόγο, για τη συνάντησή μας σήμερα, σε μια ιστορική πράγματι ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη, που από σήμερα ξεκίνησε από εδώ η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι βέβαιος ότι όταν περάσει αυτό το εξάμηνο η Κύπρος «θα έχει σφραγίσει με τις πρωτοβουλίες της, με την εξαίρετη οργανωτικότητά της σημαντικά αποτελέσματα, που θα καθορίσουν το μέλλον της νέας μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης».
«Οι συνομιλίες μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά για την πορεία του Κυπριακού, την πρόοδο των ερευνών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την άρτια προετοιμασία που έγινε για την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου. Μιλήσαμε ακόμα για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οι συνομιλίες επαναβεβαίωσαν και επιβεβαίωσαν την ταύτιση αντιλήψεων και στόχων Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και το άριστο και στενό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο Υπουργεία μας», σημείωσε.
 
Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως διαβεβαίωσε την κ. Μαρκουλλή ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται ολόψυχα και έμπρακτα στο πλευρό της Κύπρου.
 
Στο σημείο αυτό, είπε ότι «μπορεί να διερχόμεθα δύσκολες στιγμές με την οικονομική κρίση, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
 
«Δεν έχει απομειωθεί το ‘διπλωματικό της απόθεμα’ και είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αποτελεί το κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 
«Η λύση αυτή πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, να βασίζεται στις Αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Θεωρώ ότι είναι στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να μην αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους σημαντικούς φυσικούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ, ως κίνητρα για ταχύτατη επίλυση του Κυπριακού. Η επίτευξη λύσης είναι προς το συμφέρον όλων μας. Δυστυχώς όμως, η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με διχοτομικά σχέδια, και να αποφεύγει τις επαφές με την Κυπριακή Προεδρία, ενώ προβαίνει ακόμα και σε επιθετικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για κινήσεις αδιέξοδες, που επιβαρύνουν το κλίμα, καθυστερώντας την επίλυση του κυπριακού ζητήματος», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως πρέπει άμεσα να σταματήσει το κλίμα επιθετικότητας έναντι της Κύπρου, όπως επίσης και η διατύπωση απειλών κατά της Κύπρου.
 
Ευχαρίστησε την κ. Μαρκουλλή για τη φιλοξενία «και για αυτή την τόσο, πράγματι, ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συζήτηση, και να τη διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της, στο πλευρό των Κυπρίων, προκειμένου να επιτευχθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση, που όλοι επιζητούμε, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.  Πορευόμαστε μαζί σε πνεύμα συναντίληψης και είμαι βέβαιος, όπως είπα πριν, ότι και στο τέλος αυτού του εξαμήνου θα έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα στο όνομα της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός μας».
 
Ερωτηθείς πώς αποτίμησαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αν συζήτησαν σχέδια συντονισμού και συναντίληψης, η κ. Μαρκουλλή είπε πως ήταν ένα από τα θέματα που είχαν δει, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
«Είναι θέματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συνέχεια επαφών και ιδιαίτερα από τα αρμόδια Υπουργεία. Είναι πολύ σημαντικά Συμπεράσματα και πολύ σημαντικές αποφάσεις για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ιδιαίτερα για τις χώρες-μέλη του Νότου.  Σίγουρα, η Ελλάδα, η Κύπρος και οι άλλοι εταίροι μας που βρίσκονται στη νότια περιοχή της ΕΕ μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο αυτές τις αποφάσεις. Σίγουρα, η συνεργασία μας είναι δεδομένη και σε αυτό τον τομέα», συμπλήρωσε.
 
Σε παρέμβαση του, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής είναι επ’ ωφελεία ολόκληρης της Ευρώπης και ειδικότερα του «τόξου» των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
 
«Η ελληνική Κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί αυτά τα Συμπεράσματα, και είμαι βέβαιος ότι, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και από τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο δρόμος ανοίγει για να αξιοποιήσουμε αυτά τα θετικά, μέχρι στιγμής, Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου. Με την Υπουργό Εξωτερικών αναλύσαμε και συζητήσαμε το περιεχόμενο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, όπου –όπως γνωρίζετε– ήμουν εκεί στο πλαίσιο του κλιμακίου που υποστήριξε την ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, και εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές των Συμπερασμάτων αυτής της τόσο σημαντικής Συνόδου», κατέληξε.
 
Νωρίτερα, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου και κατέθεσε στεφάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.