26/9/12

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του λιμενικού στο Φαρμακονήσι

Στο «έγγραφο Ατές» παρουσιάζεται κατάλογος με το σύμπλεγμα των 46 νησιών Mentese. Από αυτά τα νησιά, σύμφωνα με την τουρκική άποψη δεκατέσσερα (στην περιοχή των Δωδεκανήσων), δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Τα υπόλοιπα – σύμφωνα με την τουρκική άποψη – παρανόμως κατέχονται από την Ελλάδα. Ενδιαφέρον έχει ότι, ανάμεσα στα νησιά που παρανόμως κατέχει η Ελλάδα, η Τουρκία συμπεριλαμβάνει και τα: Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Γυαλί, τα οποία κατοικούνται από Έλληνες προφανώς.Την θέση αυτή αναπαράγει έμμεσα η Τουρκική Εφημερίδα Χουρριέτ η οποία ανα΄φερει πως η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί  εξαιτίας της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των σχεδίων εκμετάλλευσης τους απο Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ οι δύο δε τελευταίες χώρες είναι εχθρικές προς την Τουρκία
Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά στο Φαρμακονήσι, όταν τουρκική ακταιωρός, στη διάρκεια ελιγμών, συγκρούστηκε με σκάφος του λιμενικού σώματος που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε τακτική περιπολία. Από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς από τους επιβαίνοντες και από τις δύο πλευρές, ενώ τα σκάφη μετά το περιστατικό αποχώρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών 2012», ζήτησε από τον κυβερνήτη του τουρκικού σκάφους που ήταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων να αποχωρήσει, ωστόσο ο ίδιος δεν υπάκουσε και άρχισε να πραγματοποιεί ελιγμούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύγκρουση των δύο σκαφών.
Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε εντολή στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας για διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως θα επισημάνει ο Έλληνας πρέσβης στο διάβημά του, «παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης». 
http://www.agelioforos.gr/d


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για επεισόδιο παραβίασης Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
http://www.ert.gr

4 σχόλια:

  1. Εδώ πατάει η επίσκεψη Νταβούτογλου, Ας ελπίσουμε σε ένα γερό χουνέρι κατα της τουρκικής διπλωματίας σε θράκη για να πατήσουμε κα ιεμείς εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία Ακρίτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πολιτισμένος διαλογος είναι η καλύετρη αντιμετώπιση του θέματος και όχι να θυσιάζονται "πιονάκια- ακατιωροί" στην σκακιέρα κυριαρχίας του Αιγαίου.
    Στο Αιγαίο χρειάζεται επίθεση φιλίας και όχι παλιομοδίτικες πρακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Έλπιζε για το καλύτερο και προετοιμάσου για το χειρότερο".

    Πάντως τους κάναμε τη μούρη κρέας με την ανακοίνωση που εκδώσαμε, Εεε;

    -Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.