5/10/12

Η γραφειοκρατία βυθίζει το «Αβρόρα» Το πλοίο-σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης ρημάζει αβοήθητο


Φωτογραφία
Τη νύχτα της 25ης Οκτωβρίου του 1917 το πλήρωμα του ιστορικού καταδρομικού «Αβρόρα» έριξε ένα κανονιοβολισμό από το μπροστινό κανόνι δίνοντας το σύνθημα για την έφοδο των μπολσεβίκων στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης, σηματοδοτώντας την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Σήμερα το «Αβρόρα» βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με τα κανόνια του στραμμένα ακόμη στην απέναντι όχθη του ποταμού Νέβα να στοχεύουν τα πρώην Χειμερινά Ανάκτορα, νυν Μουσείο Ερμιτάζ. Όμως είναι άδεια και σκουριασμένα και μόνο δέος δεν προκαλούν. Το καταδρομικό «Αβρόρα», το κατεξοχήν σύμβολο της Ρωσικής Επανάστασης, το πλοίο των ηρώων του ρωσικού λαού, σαπίζει αγκυροβολημένο σε μια προβλήτα της Αγίας Πετρούπολης με τις σημαίες του να κυματίζουν και τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο σε μια από τις υποχρεωτικές στάσεις των ολοκληρωμένων πακέτων διακοπών.
 
Από το 1987, χρονιά κατά την οποία το θρυλικό καταδρομικό έπαψε να ανήκει στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, το «Αβρόρα» αναμένει ακόμα τη συντήρησή του, διαδικασία που για τα εν ενεργεία πλοία πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια. Όμως η δημοτική επιχείρηση, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται και η συντήρηση του «Αβρόρα», πέραν των αγαλμάτων, των πάρκων και των κρηνών της συνοικίας Ποσάντσκι, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς συντηρείται ένα πολεμικό πλοίο. Τα έσοδα ωστόσο που αποφέρει στα δημοτικά ταμεία παραμένουν υψηλά, καθώς κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν €2,5 αν είναι Ρώσοι και €7,5 είναι ξένοι. Η κατασκευή του «Αβρόρα» ξεκίνησε το 1897 και καθελκύστηκε το 1900. 
 
Το 1905 πήρε μέρος στον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο, καταφέρνοντας να βγει αλώβητο από την καταστροφική για τους Ρώσους ναυμαχία της Τσουσίμα. Ακολούθησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ώσπου έφτασε το φθινόπωρο του 1917. Την περίοδο εκείνη βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης. Ο συγχρωτισμός του πληρώματος με τους λιμενεργάτες είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν οι ναύτες σε ενθουσιώδεις μπολσεβίκους καθώς ήταν αυτοί που ανάγκασαν τον κυβερνήτη να ρίξει τον κανονιοβολισμό που σήμανε την αρχή ενός από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης παγκόσμιας Ιστορίας.
 
Όμως η πορεία του «Αβρόρα» δεν τελείωσε εκεί. Το 1941, το πεπαλαιωμένο καταδρομικό φορτωμένο με δόξα αλλά και με κάθε λογής διακοσμητικά μετατράπηκε σε πλωτή αντιαεροπορική βάση επί των ημερών της επικής πολιορκίας του (τότε) Λένινγκραντ από τα ναζιστικά στρατεύματα. Οι κάτοικοι της πόλης που έκλαιγαν καθώς το έβλεπαν να βυθίζεται χτυπημένο από τις βόμβες της Λουφτβάφε, δύο χρόνια μετά επευφημούσαν την απόφαση για την ανέλκυση και τη μετατροπή του σε σύμβολο αιώνιο του σοβιετικού Ναυτικού. Ένα σύμβολο το οποίο 112 χρόνια έπειτα από την καθέλκυσή του, κινδυνεύει να βυθιστεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας και συμφερόντων συντεχνιακών. Αιτίες πιο επικίνδυνες από ό,τι οι βόμβες και οι κανονιοβολισμοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.