18/12/12

Ρωσία: ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας οπλικών συστημάτων στον κόσμο Οι εξαγωγές ανέρχονται στα 14 δισ. δολάρια - To καλάσνικοφ το πλέον δημοφιλές

Ρωσία: ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας οπλικών συστημάτων στον κόσμο
< Οι εξαγωγές των ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων το 2012 υπερέβησαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας έτσι τη χώρα ως τη δεύτερη εξαγωγέα οπλών στο κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
«Ας κοιτάξουμε τα αποτελέσματα που είναι θετικά: αυτό το έτος έχουμε φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων», σημείωσε με ικανοποίηση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσθέτοντας πως το 2011 η Ρωσία πούλησε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 13.2 δισ. δολαρίων.

Αύξηση στις εξαγωγές παρουσίασε, χαρακτηριστικά, το σύμβολο της ρωσικής βιομηχανίας όπλων, το Καλάσνικοφ ή ΑΚ-47. Η Ijmach, κατασκευάστρια εταιρεία των διάσημων αυτόματων τουφεκιών ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2012 οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 60%. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο η εταιρεία πούλησε σε χώρες του εξωτερικού Καλάσνικοφ συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ, με το 83% των όπλων να προοριζόταν για τις ΗΠΑ.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2010 οι εξαγωγές δωδεκαπλασιάστηκαν, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της Ijmach, Αλεξάντερ Κόσοφ, που εξήγησε ότι η εταιρεία έχει ενισχυθεί χάρη στην εποπτεία της ρωσικής κρατικής εταιρείας συμμετοχών Rostekhnologuii. Η Ijmach φερόταν να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν παραγγελίες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες είναι ήδη γεμάτες με αυτόματα όπλα.

Ανάμεσα στις ρωσικές εξαγωγές είναι και τα όπλα και ελικόπτερα που δίνει η κυβέρνηση Πούτιν στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τα οποία δίνουν - προς το παρόν - κρίσιμο προβάδισμα στις κυβερνητικές δυνάμεις, ιδίως στην αεροπορία και το πυροβολικό.

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από τη διεθνή κοινότητα, δεν σταματάει να υποστηρίζει πως η χώρα παρέχει στρατιωτικό υλικό στη Συρία με βάση δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης, με την εν λόγω συνεργασία να μην αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

«Δεν τασσόμαστε με οποιαδήποτε πλευρά στην εσωτερική μάχη της Συρίας», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας στοχεύει στο να υποστηρίξει τις αμυντικές δυνατότητες της Συρίας ενώπιον μίας εξωτερικής πολιτικής απειλής, όχι στο να υποστηρίξει τον Άσαντ».
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=489196 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.