22/12/12

Επιτροπή Έρευνας ΟΗΕ: Σεχταριστικός και εθνοτικός ο πόλεμος στη Συρία


Σε πόλεμο μεταξύ εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων έχει μετατραπεί η σύγκρουση στη Συρία, που ξεκίνησε ως λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ, συμπεραίνει έκθεση Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.Όπως αναφέρεται, οι δύο βασικές συνιστώσες της σύγκρουσης είναι, απ' τη μια πλευρά, η κοινότητα των Αλεβιτών που στελεχώνουν τον στρατό και το καθεστώς και, από την άλλη, οι Σουνίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας.

Η έκθεση της επιτροπής των τεσσάρων ερευνητών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, σημειώνει πως ο κίνδυνος σύρραξης μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων ήταν πάντοτε υπαρκτός στη Συρία, ωστόσο, έπειτα από συγκρούσεις 21 μηνών, "η σύρραξη έχει πάρει πλέον χαρακτήρα πολέμου μεταξύ κοινοτήτων".
"Οι υπόλοιπες μειονότητες, οι Αρμένιοι, οι Χριστιανοί, οι Δρούζοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Κούρδοι και οι Τουρκμένοι έχουν ενταχθεί στις εμπόλεμες πλευρές, ωστόσο η αντιπαλότητα είναι ιδιαίτερα οξυμμένη ανάμεσα στους Αλεβίτες και τους Σουνίτες", αναφέρει η έκθεση.

Η κατάσταση έχει αποκτήσει πλέον τέτοια δυναμική ώστε ολόκληρες κοινότητες είναι αναγκασμένες να φύγουν από τη χώρα για να μην αφανισθούν, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία συγκροτήθηκε τον Αύγουστο 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν έλαβε ποτέ την άδεια της Δαμασκού για να μεταβεί στη Συρία. Μόνο ο πρόεδρός της, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέιρο, πήρε άδεια και επισκέφθηκε τη χώρα.
Η Επιτροπή καταγγέλλει "την κλιμάκωση της ένοπλης βίας σ' ολόκληρη τη Συρία" και τονίζει την εμφάνιση νέων ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, που δρουν ανεξάρτητα από τον "Ελεύθερο Συριακό Στρατό".

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αυξήσει την πυκνότητα των αεροπορικών βομβαρδισμών, περιλαμβάνοντας στους στόχους τους και νοσοκομεία. Οι εχθροπραξίες εξελίσσονται και από τις δύο πλευρές κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται στην έκθεση.
Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες και στοιχεία από τις γειτονικές χώρες της Συρίας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες καθεστωτικές ομάδες και σε μικρότερη κλίμακα από την ένοπλη αντιπολίτευση.

Πούτιν: Ανησυχία για τη Συρία, όχι για τον Άσαντ
Στο μεταξύ, σε μια ακόμη ένδειξη αλλαγής της στάσης της Ρωσίας στη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες ότι η κύρια ανησυχία της Ρωσίας είναι η μοίρα της χώρας και όχι αυτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόσθεσε πως η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει ότι η όποια πολιτική λύση στη σύρραξη πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αυτές της κυβέρνησης δεν θα ανταλλάξουν απλώς ρόλους συνεχίζοντας τη στρατιωτική αναμέτρηση επ' αόριστον."Δεν ανησυχούμε για τη μοίρα του καθεστώτος Άσαντ. Αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει εκεί", είπε ο Πούτιν μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξή του στο τέλος του έτους. «Ανησυχούμε για ένα διαφορετικό πράγμα - για το τι ακολουθεί".
 http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=738758

1 σχόλιο:

  1. Εμ για τη Συρία κόπτονται όλοι. Τους εκάστοτε Ασαντ, θα τους ξέρουν και του χρόνου;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.