11/12/12

Μεγάλες οικονομικές ανισότητες στο εσωτερικό της Τουρκίας

Μόνο 14 επαρχίες της Τουρκίας βρίσκονται οικονομικά στο ίδιο επίπεδο με άλλες επιφανείς πόλεις του υπόλοιπου κόσμου, ενώ περίπου 27 επαρχίες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την τουρκική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων και Εργασίας (Türkonfed), η οποία επισημαίνει τις περιφερειακές διαφορές.


Πρόκειται για αναφορά της Ομοσπονδίας, που φέρει τίτλο «Έξοδος από την Παγίδα του Μέσου Εισοδήματος: Ποια Τουρκία;» και σχολιάζει ότι στη γείτονα χώρα υπάρχουν 40 επαρχίες που διατρέχουν κίνδυνο να πιαστούν στην «παγίδα του μέσου εισοδήματος».

Οι περιοχές που βρίσκονται σε «καλύτερη μοίρα», είναι αυτές στα βορειοδυτικά της χώρας, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως βιομηχανικές. Η Άγκυρα, η Σμύρνη( 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας), η επαρχία Bolu στη Μαύρη Θάλασσα και η πόλη  Eskişehir αποτελούν εξαιρέσεις πόλεων που βρίσκονται ψηλά στο δείκτη των εισοδημάτων.

Οι επαρχίες που διατρέχουν κίνδυνο εκτείνονται από το Artvin, στα βορειοανατολικά σύνορα, μέχρι το  Çanakkale στα δυτικά, καλύπτοντας μία μεγάλη έκταση της Τουρκίας, ενώ οι επαρχίες με τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των 10 μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce and Yalova) ανέρχεται στα $376 δις, ξεπερνώντας έτσι σε οικονομικό μέγεθος κάποιες από τις πλουσιότερες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία και η Ελβετία. Το παραπάνω δείχνει και τις ιδιαίτερα μεγάλες οικονομικές ανισότητες, ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα (και τις βιομηχανικές ζώνες) και στις περιοχές της περιφέρειας, που πλήττονται από τη φτώχεια.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τουρκία «βρέθηκε» στην περιοχή των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων για μία διάρκεια 50 ετών (1955-2005), ενώ η αντίστοιχη διάρκεια για την Κίνα ήταν 17 έτη.

Η Τουρκία είναι μία από τις τρεις χώρες στον κόσμο, που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτό το επίπεδο, μαζί με τη Βουλγαρία και την Κόστα Ρίκα. Η έκθεση πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη 16ο Διάσκεψη Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα και την Εργασία, που θα λάβει χώρα στην Άγκυρα στις 14 Δεκεμβρίου.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.