19/12/12

Στρατιωτική συνεργασία πΓΔΜ και Τουρκίας αποκτά σημασία

photo
Η Τουρκία έχει δωρίσει εκατομμύρια για να στηρίξει το στρατό στην πΓΔΜ. [AFP]

Του Αλεξάνταρ Παβλέβσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια – 19/12/12
ΠΓΔΜ και Τουρκία εντείνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους μέσω επενδύσεων και συνεργασίας, δημιουργώντας μία σχέση η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς της πΓΔΜ με ένα μέλος του ΝΑΤΟ.
Η πιο πρόσφατη δωρεά – επτά ελαφριά οχήματα Land Rover και ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα Cobra, συνολικής αξίας 700.000$ (530.000 ευρώ) φέρνει τις επενδύσεις της Τουρκίας στο στρατό της πΓΔΜ στα 18 εκατ. δολάρια (13,6 εκατ. ευρώ).

«Ο εξοπλισμός θα αναπτυχθεί σε μονάδες του Στρατού της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, ως σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των μαχητικών δυνάμεων και της κινητικότητας», δήλωσε ο Φατμίρ Μπεσίμι, υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ, στουςSETimes.Η Τουρκία έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση δεκάδων μελών του στρατού της πΓΔΜ από το 1998. «Η φιλία μας αποτελεί παράδειγμα τρόπου συνεργασίας στην περιοχή», δήλωσε ο Μπεσίμι.Ο Γκουρόλ Σοκμενσουέρ, πρεσβευτής της πΓΔΜ στην Τουρκία, δήλωσε πως η συνεργασία θα συνεχιστεί, με στόχο να εργαστεί προς την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Ο στρατός της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, ο οποίος συμμετείχε με επιτυχία σε κάποιες από τις δραστηριότητες υπό την αιγίδα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, θα ενισχύσει περαιτέρω και θα επιτύχει για σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά αποτελέσματα στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία άξιζε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Σοκμενσουέρ. Η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό υποστηρικτή για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η πΓΔΜ φιλοδοξεί εδώ και καιρό ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο δρόμος της παρεμποδίστηκε από τη διαφωνία της με τη γειτονική Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της χώρας. Η Ελλάδα υποστηρίζει πως το όνομα υποδηλώνει διεκδίκηση στη δική της επαρχία με το ίδιο όνομα.«Η πΓΔΜ αποτελεί σοβαρή υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία είναι μέλος εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Σενόλ Μεμές, πρόεδρος της ΜΚΟ Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στη Μπίτολα, στουςSETimes.
«Ένας εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος στρατός αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για ένταξη, και εάν δεν υπήρχε πολιτική παρέμβαση, μέχρι τώρα θα είχαμε βρεθεί υπό την κοινή αμυντική ομπρέλα. Χάρη στην Τουρκία και μερικά άλλα κράτη, [ο στρατός] στέκεται στα πόδια του ως μικρός, ωστόσο καλά εκπαιδευμένος στρατός», δήλωσε ο Μεμές.

Η Τουρκία στηρίζει την πΓΔΜ επειδή η χώρα αποτελεί γεωπολιτική αρτηρία στην περιοχή, διαχωρίζοντας την Ελλάδα και την Τουρκία. Περίπου 100.000 Τούρκοι ζουν στην πΓΔΜ, και ακόμα περισσότεροι υπήκοοι της πΓΔΜ έχουν μετοικίσει στην Τουρκία.«Το γεγονός ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ στη Σύμπραξη για Ειρήνη, στην οποία είναι μέλος και η Δημοκρατία της πΓΔΜ, αναφέρεται με το όνομά μας, Μακεδονία, υποδηλώνει τη νοοτροπία της Τουρκίας προς τη χώρα μας», δήλωσε η Φροσίνα Ρεμένσκι, καθηγήτρια στη Σχολή Ασφάλειας στα Σκόπια, στους SETimes.
«Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και πΓΔΜ χρονολογείται πολύ καιρό πριν, και βασίζεται στην οικονομική σχέση και στη σύνδεση μεταξύ λαών, οι πολίτες της πΓΔΜ στην Τουρκία βλέπουν έναν ισχυρό υποστηρικτή και λομπίστα για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ρεμένσκι.

«Δωρεές, κοινά έργα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κατάρτιση και εκπαίδευση του στρατού και του τεχνικού προσωπικού του στρατού μας στην Τουρκία συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να διενεργούνται στον τομέα της άμυνας. Η Τουρκία, τη δεκαετία που ακολουθεί, θα αποτελέσει κύριο παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε η Ρεμένσκι.

Κάποιοι Τούρκοι που ζουν πλέον στην πΓΔΜ αναφέρουν πως η συνεργασία αποτελεί βολή.
«Η φιλία και οι συγγενικοί δεσμοί αποτελούν τον πρώτο και κύριο λόγο για συνεργασία, και από αυτές τις σχέσεις προκύπτουν περαιτέρω και πολιτιστικοί, εκπαιδευτικοί και πάνω απ’ όλα επιχειρηματικοί δεσμοί», δήλωσε ο Κουιτίμ Χαμζά, ο οποίος μετακόμισε στα Σκόπια από την Τουρκία πριν από έξι μήνες για να ανοίξει επιχείρηση πώλησης αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

1 σχόλιο:

  1. Καλο είναι να μας θυμίσουν ποιος τους υποστήριξε όταν εξεγέρθηκαν οι Αλβανοί...........και ποιος θα τους στηρίξει όταν θα "ξαναεξεγερθουν" και ο καιρός φαίνεται πως πλησιάζει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.