17/3/13

"Η Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974"

Η Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974 δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, τόνισε πως η Κύπρος βρίσκεται υπό χρεοκοπία και σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Αναστασιάδης στο διάγγελμά του υποσχέθηκε ανταλλάγματα αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το «κούρεμα», διευκρινίζοντας πως οι καταθέτες θα πάρουν για το ποσό που θα παρακρατηθεί, ισόποσες μετοχές των κυπριακών τραπεζών.



Προσέφερε κίνητρα για όσους κρατήσουν τις καταθέσεις τους για τα επόμενα δύο χρόνια στην Κύπρο, λέγοντας πως θα πάρουν ομόλογα που θα συνδέονται με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Εν τω μεταξυ ο ίδιος δέχεται έντονες πιέσεις από την ΕΚΤ ύστερα από την αναβολή για τη Δευτέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, για την έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup, ενώ ματαιώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής.

Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι τουλάχιστον οριακές. Μετά την στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία.
Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.

Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».

http://www.ant1online.gr/resources/images/fddede5e-491f-4d87-adf9-2e86fe148594.jpg
Πιέσεις από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να προωθήσει την Κυριακή προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη.

Ωστόσο, η απόφαση αναβολής εκ μέρους του κυρίου Αναστασιάδη αυτή οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενώ επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που το νομοσχέδιο επκύρωσης της συμφωνίας με το Eurogroup δεν «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενδέχεται την Τρίτη και την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η κυπριακή ιστοσελίδα 24Η, η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου, με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει ότι προσωρινά παγώνουν οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

Βαρύ το κλίμα στο υπουργικό της Κυριακής
Άκαρπη ήταν η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Κύπρο με αντικείμενο τη συμφωνία του Εurogroup για τη μείωση των καταθέσεων που έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο.

Καταψηφίζουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ
Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Η απόφαση ελήφθη την Κυριακή από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια.

Και η ΕΔΕΚ, μετά το ΑΚΕΛ, τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.

Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Επίσης, επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».

Αναστασιάδης: Δεν είχαμε άλλη επιλογή
Διαβάστε:
Διεθνή ΜΜΕ: Πρώτο θέμα η κυπριακή "διάσωση"
Σουλτς: Προστασία των μικροκαταθετών στην Κύπρο
Κύπρος: Αναταραχή από το "κούρεμα" των καταθέσεων
Δραματικές στιγμές, με "κούρεμα" και απειλές
Επί ξυρού ακμής το κυπριακό Μνημόνιο
Κύπρος: Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
Αναστασιάδης: Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων



Nooz.gr

2 σχόλια:

  1. Ο Ελληνισμός στο στόχαστρο!!!
    Καμία άλλη χώρα,εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν πρόκειται να υποστεί τέτοιου είδους εξευτελισμό!!!
    Συντελείται γενοκτονία με θύματα τους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα αυτά τα διαγγέλματα, λές και είναι το καθένα, φωτοτυπία του άλλου.
    Τα έχουμε πια μάθει απ΄έξω και ανακατωτά.
    Το παιχνίδι αρχίζει και φαίνεται χοντροκομμένο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.