Επενδύσεις στον κυπριακό τραπεζικό και ενεργειακό τομέα, ζητά η Κύπρος από τη Ρωσία, ξεκαθάρισε σήμερα ο Μιχάλης Σαρρής, ενώ την ίδια ώρα ο Μεντβέντεφ συναντά τον Μανουέλ Μπαρόζο και οι Ρώσοι υπουργοί τους ευρωπαίους επιτρόπους που βρίσκονται στη Μόσχα.
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι επαφές του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για να συνδράμει η Ρωσία στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση. Μετά την άρνηση της Κυπριακής Βουλής να ψηφίσει την πρόταση της ΕΕ, η χώρα μπορεί να ελπίζει τώρα είτε στη μείωση των απαιτήσεων της τρόικας για το ύψος του κουρέματος, είτε στην υποστήριξη της Ρωσίας.
Μετά το τέλος του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, τα ρώσικα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για δανειακή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία. Στη συνέχεια ο κ. Σαρρής είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ίγορ Σουβάλοφ.
Προτάσεις Σαρρή στη Μόσχα
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις ο Κύπριος υπουργός έφτασε στη Μόσχα για να συζητήσει την πενταετή επιμήκυνση του υπάρχοντος ρωσικού δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει το 2016, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 4%, αλλά στην πραγματικότητα ο κ. Σαρρής κατέθεσε προτάσεις για την αγορά κυπριακών τραπεζών, για «ζωντανό χρήματα», όπως λένε χαρακτηριστικά υπάλληλοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο τραπέζι τέθηκε ακόμη και προσφορά οικοπέδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και μερίδια των κυπριακών τραπεζών.
«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» δήλωσε χθες ο κ. Σαρρής, μετά τις πρώτες συνομιλίες.
«Ζητάμε βοήθεια»
Από την πλευρά του ο Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Μιχάλη Σαρρή θα συνεχισθούν σήμερα, ενώ ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι "υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτήν την στιγμή επί σειράς θεμάτων. Τράπεζες, φυσικό αέριο, υπάρχουν εκεί ευκαιρίες επί των οποίων μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια υποστήριξη εκ μέρους της Ρωσίας».
«Ζητήσαμε καθαρά βοήθεια, αλλά επίσης και κάτι που θα έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Σαρρής διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα φύγει από τη Ρωσία, μέχρι να κλείσει «έστω και κάποια συμφωνία».
Οι εκπρόσωποι του κ. Σουβάλοφ και του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, ωστόσο Ρώσος αξιωματούχος ενημερωμένος για τα αποτελέσματα των συνομιλιών δήλωσε στην εφημερίδα Βενομόστι ότι «Οι Κύπριοι δεν πρότειναν τίποτα που θα είχε άμεσο ενδιαφέρον για τη Ρωσία. Έκαναν πολλές προτάσεις και για τα κοιτάσματα αερίου. Η ρωσική πλευρά τώρα τις αναλύει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα, για το πόσο σκόπιμη θα ήταν αυτή η συναλλαγή. Σήμερα θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Θα δούμε τι θα γίνει», κατέληξε .
Διαπραγματεύσεις ΕΕ και ρωσικής κυβέρνησης
Επίσης, σήμερα διεξάγονται παράλληλα διαπραγματεύσεις μεταξύ της πολυμελούς αποστολής της ΕΕ στη Μόσχα και της ρωσικής κυβέρνησης. Από τη μία, μεταξύ Επιτρόπων της ΕΕ και Ρώσων υπουργών και από την άλλη μεταξύ του επικεφαλής των επιτρόπων Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πάντως, ο κ.Ντμίτρι Μεντβέντεφ φαίνεται πως πρόσθεσε άλλη μία σφήνα στις σημερινές διαπραγματεύσεις Κύπρου –Ρωσίας θέτοντας ζήτημα καταγγελίας της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο, καθώς δήλωσε πως «δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία».
Ο αναλυτής της Paragon Advice Group, Αλεξάντρ Ζαχάροφ, δήλωσε ότι «χωρίς αυτήν τη συμφωνία κάθε εξαγωγή κεφαλαίων στο νησί θα φορολογείται πλέον στη Ρωσία».
Στο μεταξύ, κύκλοι του Κρεμλίνου, δήλωσαν στην εφημερίδα Βεντομόστι ότι «το κοινό σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου είναι δυνατό μόνο εφόσον παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην Ρωσία. Η κλίμακα αυτών των πλεονεκτημάτων πρέπει να υπερβαίνει σημαντικά την κλίμακα επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου, πρόκειται για παραχωρήσεις στην «Γκαζπρόμ» σχετικά με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, έστω και έμμεσες».
RIA Novosti, Ρωσία Τώρα