18/3/13

Τι είναι ο Στρατός;

Του Σταύρου Κουτρή
Τι είναι ο Στρατός σήμερα για την Ελληνική κοινωνία; Άλλη μια Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία βολεύονται κάποιοι για να μειώσουμε την ανεργία και να τακτοποιούμε εύκολα “κομματικές εκκρεμότητες”; Κάτι σαν τους προσκόπους στο χειρότερο; Ο οργανισμός που κάνει καλές παρελάσεις, μοιράζει τρόφιμα στους σεισμούς, παρεμβαίνει στις πλημμύρες στον Έβρο και “φυλάει τα σύνορα (!)”;
Στη χώρα μας, που σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατορθώσαμε το “αδύνατο”, να μη τις γνωρίζουμε. Να έχουμε βιώσει ανεπίτρεπτες καταστάσεις κατά την υπηρεσία μας σε αυτές με αποτέλεσμα να διαμορφώνουμε αρνητική και λανθασμένη αντίληψη.
Οι ΕΔ υπάρχουν απλά για να πολεμούν και να νικούν. Μα σήμερα μπορούμε να μιλάμε για πόλεμο; Ας γυρίσουμε μια ματιά στην ευρύτερη γειτονιά μας και ας πάψουμε να “θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο”. Ναι σήμερα περισσότερο από άλλοτε και κυρίως στη Χώρα μας πρέπει να σκεφτόμαστε τον Πόλεμο και πώς και από ποιούς αυτός σήμερα διεξάγεται.
Το σύγχρονο πεδίο μάχης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, σύνθετο και απαιτητικό. Δοκιμάζει στον ύψιστο βαθμό Στρατό και Κρατικές Δομές,  εθνική ομοψυχία και διατιθέμενους πόρους, κυρίως όμως την πίστη, τη θέληση και την αντοχή των ατόμων. Για την επικράτηση επιβάλλεται ηθική προπαρασκευή Έθνους και Κοινωνίας και ύπαρξη Ε.Δ. με άριστο, τεχνολογικά προηγμένο και αξιόπιστο εξοπλισμό, σωστή οργάνωση, επίπονη εκπαίδευση, σύγχρονες επιχειρησιακές αντιλήψεις, εμπνευσμένη Ηγεσία και κυρίως με Στρατιωτικό Πνεύμα. Αυτό σε κάθε μονάδα αποτελεί το άυλο συστατικό που μετατρέπει προσωπικό και εξοπλισμό σε μάχιμη δύναμη. Αυτό δημιουργεί στρατιωτική ζωή με αμοιβαίο σεβασμό και  εμπιστοσύνη μεταξύ υφισταμένων και προϊσταμένων, εμπιστοσύνη στο υλικό, και πνεύμα συναδελφικότητας. Αυτό καλλιεργεί τις αρχές του ομαδικού πνεύματος, της αυτοθυσίας, της συλλογικής δράσης, του εθελοντισμού, της αυτοπειθαρχίας και της ισονομίας και αξιοκρατίας, που είναι στη φύση των Ε.Δ.
Ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος των Ε.Δ. είναι ο άνθρωπος. Ο στρατιωτικός καλείται να διαθέτει  υψηλό βαθμό προσωπικής και συλλογικής δέσμευσης και ανάπτυγμένες ψυχικές, ηθικές και σωματικές δυνάμεις. Τοποθετώντας τις ανάγκες Έθνους και Στρατού πάνω από τις δικές του και της οικογενείας του, αποποιούμενος οικειοθελώς πολλά ατομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι συμπολίτες του και υποβάλλοντας εαυτό και οικογένεια σε παντοειδείς στερήσεις και δυσκολίες, δικαιούται να αναμένει από την Πολιτεία τιμή, σεβασμό και αμοιβή ανάλογη της προσφοράς, ενώ η Πολιτεία επιβάλλεται να αγκαλιάζει το στρατιωτικό προσωπικό, εν ενεργεία, εφέδρους και αποστράτους με ένα Εθνικό Συμβόλαιο στο οποίο να αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και να επιδεικνύεται αυτή η φροντίδα και η τιμή.
Αυτός είναι ο Στρατός ξεχωριστός και ιδιαίτερος απ´ όλους τους άλλους δημόσιους οργανισμούς. Τι από τα παραπάνω αναφερόμενα εξασφαλίζει σήμερα η Πολιτεία; Λαός σαστισμένος, χωρίς όραμα. Στρατός που σκοτώνει όνειρα και πίστη χιλιάδων νέων, λίγος για να δεχθεί στην αγκαλία του τόσους ευέλπιδες νεαρούς. Μονάδες που δε βγαίνουν απ’ τα στρατόπεδα από φόβο “υπέρβασης του παγίου των καυσίμων”. Ασκήσεις που δε γίνονται. Προσωπικό που προσπαθεί να επιβιώσει και κατεβαίνει στους δρόμους σε δημόσια διαμαρτυρία! Αξιωματικοί που οι αμοιβές τους προκαλούν οίκτο και δημιουργούν ειρωνικά σχόλια στις δημόσιες συζητήσεις.
Ας καταλάβουμε ότι οι Ε.Δ είναι ένας ευαίσθητος ανθρωποκεντρικός οργανισμός που κτίζεται δύσκολα και υποσκάπτεται  εύκολα και γρήγορα. Το τελευταίο δυστυχώς αποκαλύπτεται αργά και συνοδεύεται με επώδυνες εθνικές ήττες. Στη διεθνή σκηνή οι απόψεις και οι προθέσεις των κρατών αλλάζουν εύκολα και άμεσα, η στρατιωτική ισχύς όμως αναπτύσσεται σε πολύ χρόνο, με πολύ κόπο και χρήμα. Ποιός αλήθεια αντιλαμβάνεται στη σημερινή Ελλάδα τη βαρύτητα του Στρατού ως παραγόντα ισχύος του Κράτους;

4 σχόλια:

  1. Personally I don't Mr. Koutri. Has the Army done anything of it owed to do? Nice list you have prepared but...
    Hidding behind the mistakes (not to say treason)
    does not qualify you as Greece's defender. Bring the traitors to justice and I will fight for you. Until then, you are one of them.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδεολογήματα με πνεύμα της δεκαετίας του 1960,θυμίζουν τον βαρούτσο δ/τή τάγματος ευελπίδων 1963,με τέτοιες "ιδέες' ΚΑΤΑΛΉΞΑΜΕ ΕΔΏ με μισθούς και συτάξεις πείνας, χωρίς συνδικαλιστικό όργανο,χωρίς διεκδικήσεις ατομικών δικαιωμάτων.
    Αναρωτιέμαι είναι οι ένστολοι οντότητες με προσωπικότητα ή απλά αναλώσιμοι αριθμοί που εξυπηρετούν μια γενική ιδέα περί κράτους κλπ-κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος έχει υπηρετήσει στον στρατό καταλαβαίνει γιατί υποχωρούμε στην επιθετικότητα της Τουρκιάς. Επισήμως χρησιμοποιούμε πάντα σαν δικαιολογία ότι η Ελλάδα είναι μικρή σε μέγεθος . Όμως ξέρουμε εδώ και χιλιάδες χρονιά ότι ουκ εν τω πολλω το ευ αλλα εν τω ευ το πολύ.
    Η νοοτροπία των λαμογιων που θριαμβεύουν σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής ζωής γίνεται αμέσως αισθητή ακόμα και από τους νεοσύλλεκτους
    1. Οι Αρβιλες διαλύονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου τις πρώτες 3 μέρες που τις χρησιμοποιείς (τουλάχιστον όταν υπηρέτησα).
    2. Η πιο συχνή λέξη είναι ‘Βύσμα’ ακούγεται με περισσή υπερηφάνεια μεταξύ κληρωτών και αξιωματικών. Το να έχεις Βύσμα είναι το πιο φυσιολογικό και απαραίτητο πράγμα στον στρατό
    3. Ένα εξωφρενικό ποσοστό από ‘Γιοτάδες’ που κατά τα αλλά μπορεί να είναι κυνηγοί η αθλητές και που συμβαίνει να είναι και τα μεγαλύτερα ‘βύσματα’.
    4. Φωτογράφος (με ‘ειδική’ άδεια από τον διοικητή) που διασχίζει το στρατόπεδο σαν να του ανήκει και χρεώνει τους νεοσύλλεκτους υπέρογκα ποσά

    Φυσικά επειδή ζούμε στην Ελλάδα υπάρχου και αξιωματικοί που τιμούν την Ελλάδα τον Στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έχω ξαναπεί και χθες στο άλλο άρθρο του αντ/γου κ. Αλευρομάγειρου, ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι πολύ διεφθαρμένος και ανίκανος να αντιδράσει σε ο,τιδήποτε πλέον. Ούτε καν στο νομοσχέδιο που λέει ότι στην Σχολή Ευελπίδων μπορούν να εισέρχονται κάθε λογής καρύδια που δεν είναι ελληνικής ιθαγένειας. Ούτε εκεί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους πολιτικάντηδες αριστεριστές και μη που κατέφαγαν τα σωθικά της Ελλάδος. Και φυσικά ο Λαός βγήκε και ξαναβγήκε στους δρόμους για να σταματήσει το ξέφρενο ξεπούλημα της πατρίδας και οι γαλονάδες ούτε που ανταποκρίθηκαν καν, παρά μόνο όταν τους έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους! Γι αυτό οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να μιλάνε και πολύ. Λακωνικά μπορούν με, αλλα με νόημα και όχι φληναφλήματα σαν αυτά που γράφουν κάθε λίγο και λιγάκι. Στις κρίσιμες στιγμές τα κατάπιαν όλα (Ίμια, Μνημόνια κλπ.) και τώρα απολαμβάνουν και οι ίδιοι την αντιμισθία της απραξίας τους έχοντας μια πατρίδα ήδη υποδουλωμένη και καταρακωμμένη από τους "Εταίρους". Τα ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα μας αεροψεκάζουν καθημερινά και αυτοί λένε ψευδόμενοι πως όλα τα ελέγχουν!! Μήπως οι περισσότεροι υψηλά ιστάμενοι εξ αυτών είναι και Μασώνοι (γιατί έτσι ακούγεται...). Η ΕΛΠΙΔΑ του λαού είναι στους νέους αξιωματικούς (έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ) αλλά έχουν ασήμαντη δύναμη! Μήπως είδε κανείς τον Στρατό πουθενά στα συνταρακτικά γεγονότα της τελευταίας 12ετίας? Α, ναι ! Περιμένουν τους Τούρκους να κάνουν το μπαμ, αλλά όταν κόβουν βόλτες στο Σούνιο οπλισμένοι και με παρατεταμένα τα κανόνια τους, την ονομάζουν αβλαβή διέλευση! Τέτοια γελοιότητα και θρασυδειλία!! Ποιους κοροϊδεύουν οι καραβανάδες πλέον? Αν θέλουν πίσω την τιμή τους, να ψάξουν να την βρουν εκεί που την έχασαν! Αν υπάρχει Ελλάδα πλέον... Μαριονέττες και πιόνια της Ν.Τ, είναι και οι ίδιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.