21/3/13

Μ. Σαρρής: Δεν αφορούν νέο δάνειο οι συζητήσεις με Ρωσία

Μαραθώνιες επαφές του κύπριου ΥΠΟΙΚ στη Μόσχα
Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική κυβέρνηση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι συζητήσεις δεν αφορούν ένα νέο δάνειο.
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κύπριος ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει». Υπάρχει θέληση από τη Μόσχα να βοηθήσει και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι κατά τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα «μέσα στις επιλογές δεν είναι ενδεχόμενο νέο δάνειο, καθώς αυτό θα καθιστούσε το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο». Οι διαπραγματεύσεις, είπε, επικεντρώνονται σε συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η αποψινή νύχτα θα είναι μεγάλη στη Μόσχα, καθώς αντιπροσωπείες Κύπρου και Ρωσίας θα συνέλθουν για να λάβουν ενδεχομένως και τελικές αποφάσεις.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα, ο κ. Σαρρής είχε πει πως, πέραν της παράτασης του ρωσικού δανείου, Λευκωσία και Μόσχα συζητούν ενδεχόμενη συνεργασία στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο.
«Οι τράπεζες είναι ο τελικός στόχος σε όποια στήριξη λάβουμε. Έτσι, είτε θα είναι μια άμεση στήριξη προς τις τράπεζες, είτε η στήριξη που θα λάβουμε μέσω άλλων τομέων θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς: να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες», είπε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά στο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαρρής είπε πως η Κύπρος επιθυμεί πενταετή παράτασή του και μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%. Η Κύπρος δεν θέλει να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία, ξεκαθάρισε ο κ. Σαρρής.
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η όποια συμφωνία για την επίλυση της κυπριακής κρίσης θα πρέπει να είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας.
Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τον κύπριο ομόλογό του θα συνεχιστούν σήμερα.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της VTB Bank, Αντρέι Κοστίν, ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού στην Κύπρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.