19/3/13

Όσο η Κύπρος και η Ελλάδα παλεύουν στα άγρια κύματα των μνημονίων, Τουρκία και Αίγυπτος ετοιμάζουν την "Ισλαμική Χατζάρα της Μεσογείου"!!!

Η "ισλαμική χατζάρα της Μεσογείου", το νέο σχέδιο του Νταβούτογλου, φίλου και αδελφού του κ. Αβραμόπουλου
Tουρκία και Αίγυπτος κινούνται από κοινού, για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Κύπρου -Αιγύπτου, του 2003, με βάση το άρθρο "Η Χατζάρα της Μεσογείου", του Μπουλέντ Έραντατς
Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Μπουλέντ Έραντάτς (Bülent Erandaç), αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Τακβίμ (Takvim), σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου με τίτλο «Η Χατζάρα τηςΜεσογείου», αναφέρει τα εξής:
«Η αλλαγή που ξεκίνησε με την Αραβική Άνοιξη, που επηρεάζει καθοριστικά τα καθεστώτα ση Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, άρχισε να δρομολογεί εξελίξεις που οδηγούν σε κατάρρευση τις ισορροπίες που είχαν παγιωθεί στη λεκάνη της Μεσογείου.
Προχθές έλαβε χώρα μια σημαντική εξέλιξη, που θα αλλάξει τη μοίρα της Μεσογείου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι, έκανε ένα σημαντικό βήμα που υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας και δίνει ισχυρό κτύπημα στο Ισραήλ. Ακύρωσε τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κύπρο και το Ισραήλ, το 2003.…
Το Λαϊκό Κίνημα της Αιγύπτου, το 2011 κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία και ανέτρεψε το 31χρονο καθεστώς Μουμπάρακ, που ήταν σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ-Ισραήλ.
Ο Μουχαμμέντ Μόρσι είναι ο πρώτος πρόεδρος της δημοκρατίας που εκλέγεται με βάση την ελεύθερη βούληση του λαού. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ από την πρώτη στιγμή ήταν ο πιο σημαντικός σύμμαχός του. Είχαμε γράψει από τότε ότι η συμμετοχή του Μόρσι στο συνέδριο του ΑΚΡ, στο πλευρό του Ερντογάν, προοιωνιζόταν μια στρατηγική εξέλιξη. Είχαμε πει ότι η «αδελφοσύνη Αιγύπτου-Τουρκίας» αποτελούσε κλειδί στην πολιτική της Μεσογείου.
Ας δούμε όμως τώρα το παρασκήνιο αυτής της στρατηγικής απόφασης της Αιγύπτου. Όπως είναι γνωστό, η νέα γεωπολιτική της Αν. Μεσογείου είναι η ενέργεια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι στην Αν. Μεσόγειο, στις περιοχές που βρίσκονται ανοιχτά του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Κύπρου, υπάρχουν 3.45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Τα αποθέματα αυτά, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 3 τρις δολάρια, επηρεάζουν τους περιφερειακούς και τους παγκόσμιους παίκτες και όσο περνάει ο καιρός αποτελούν καίριο ζήτημα της παγκόσμιας γεωπολιτικής.
Το Ισραήλ, το 2003 άρχισε να περικυκλώνει την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράφοντας συμφωνίες από τη μια πλευρά με την Αίγυπτο του Μουμπάρακ και από την άλλη με τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ήδη έχει φθάσει στη φάση της εξόρυξης/παραγωγής στα ανοιχτά της Κύπρου.
Εσχάτως, η κυπριακή κυβέρνηση παραχώρησε δυο οικόπεδα στην γαλλική Total και τρία οικόπεδα στην ιταλική ΕΝΙ. Όσον αφορά την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου, υπέγραψε συμφωνία επί της αρχής με την αγγλοολανδική Shell και τη νορβηγική Hoegh Lng.
Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο ο Μούρσι έβαλε την υπογραφή του σε μια κίνηση που ανατρέπει τα σχέδια Ισραήλ-Κύπρου. Άνοιξε διαύλους για κοινή δράση Αιγύπτου-Τουρκίας στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου…
…Η «αδελφοσύνη Αιγύπτου-Τουρκίας, που ανέπτυξαν ο Μόρσι και ο Ερντογάν, θα επικρέμεται ως «Χαντζάρα της Μεσογείου» πάνω από τα κεφάλια του Ισραήλ και της Κύπρου (Ελλάδος).»
Όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της συμφωνίας της Αιγύπτου με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, εμείς από την πλευρά μας διαβάσαμε τις διαβεβαιώσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη συμφωνία αυτή και ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί οφείλεται σε πρωτοβουλία ενός βουλευτή της Άνω Βουλής της Αιγύπτου.
Ευχόμαστε να είναι όπως τα λέει η κυπριακή κυβέρνηση, όμως, ανεξαρτήτως της εγκυρότητας της είδησης που  αναφέρει  ο Τούρκος αρθρογράφος, ενδιαφέρον έχει το όλο σκεπτικό που αναπτύσσεται στο άρθρο, ιδιαίτερα στη στρατηγική της «Χαντζάρας της Μεσογείου» που δημιουργεί η «αδελφοσύνη Αιγύπτου-Τουρκίας», που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει εξημερωθεί και ότι η λογική του οθωμανικού χαντζαριού μάλλον επικρατεί της οθωμανικής μεγαλοθυμίας, που δεν χάνουν την ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι, όποτε τους δίδεται η ευκαιρία και αναλόγως του πότε ανοίγει το πουγκί του ο Σόρος και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, για να χρηματοδοτούνται συμμορίες «επιστημόνων» που δρουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη.
Όσο για τη φιλία και την αδελφοσύνη που επικαλείται ο κ. Νταβούτογλου ότι τον συνδέει με τον ομόλογό του κ Αβραμόπουλο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή, αυτή είναι της λογικής του αφέντη και του ραγιά, αφού στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ψευδώς ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, για να δικαιολογήσει το γιατί γράφει στα οθωμανικά του στιβάνια το διεθνές δίκαιο και προκρίνει τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει 7.200 χλμ ακτογραμμή, σημαντικό μέρος της οποίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τον Εύξεινο Πόντο, ενώ η Ελλάδα 14.880 χλμ, όλα στη Μεσόγειο.
Εκτός κι αν κάποιοι …αδελφοί στην Αθήνα έχουν ήδη αποδεχτεί στις διερευνητικές επαφές -και όχι μόνο- ότι τα νησιά δεν υπάρχουν και είναι μια οπτασία, άρα δεν έχουν ακτογραμμή!!!
"κυριακάτικη δημοκρατία"

4 σχόλια:

 1. «αυτή είναι της λογικής του αφέντη και του ραγιά» διότι τόσα χρόνια ἡ Ἑλλὰς ἐδανείζετο καὶ καλοπερνοῦσε καὶ ὁ τοῦρκος νοιώθει δυνατός.

  Τὸ δίκαιο κρίνεται ἀπὸ τὴν δύναμι ἐπιβολῆς του («δίκαια ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται»). Γι’ αὐτὸ οἱ ἰσχυροὶ κάνουν ὅ,τι τοὺς ἐπιτρέπει ἡ δύναμίς τους καὶ οἱ ἀδύνατοι ὑποχωροῦν («δυνατὰ οἱ προύχοντες πράσσουσιν καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωρούσι») (Θουκυδίδης V 89).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με τον ρόλο του Βούλγαρου "επενδυτή" ιστοχώρου γνωστού και ως "Πράβδα νετ" που καθημερινά κατασκευάζει απίστευτες ειδήσεις?
  Η διασπορά ψευδων ειδήσεων συνεχίζει να είναι αdίκημα σ αυτον τον τόπο?
  ΑΡΘΡΟ 191 ΠΚ.
  1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον* σε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1\O Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε τη μεγάλη απόφαση να «αλλάξει άλογο», ρίχνοντας γέφυρες στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ώστε να σπάσει τον σιιτικό άξονα Τεχεράνης – Δαμασκού, να ελέγξει τη μετά Ασαντ Συρία και να αποδυναμώσει τον βασικό αντίπαλο της Αμερικής (και του Ισραήλ) στην περιοχή, το Ιράν.

  2)Ο «άξονας» Ιορδανίας – Σαουδικής Αραβίας επενδύει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αποκλείοντας τους τζιχαντιστές και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Αντιθέτως, η Τουρκία και το Κατάρ (σε μικρότερο βαθμό και η Αίγυπτος) υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

  3)Κίνα - Φιλιππίνες Στο πλαίσιο αυτό, τη δική της αξία αποκτά η διένεξη Κίνας - Φιλιππίνων για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, και η κίνηση της Μανίλας να παραπέμψει το ζήτημα στο δικαστήριο, ενώ το Πεκίνο επιμένει σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Υστερα από ενημέρωση που έκανε στον Τζον Κέρι για την προσφυγή στο δικαστήριο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε ότι του υπογράμμισε «τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για τη μελλοντική σταθερότητα στην περιοχή μας και γενικότερα για τη χρήση του Διεθνούς Δικαίου», και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τού «εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των Φιλιππίνων να επιλύσουν τις συγκρουόμενες διεκδικήσεις μέσω του Διεθνούς Δικαίου».

  Απο την Καθημερινή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό με της Φιλιππίνες που αναφέρει ο Ακρίτας, τα λέει όλα.....Ποσο απαράδεκτοι είναι αυτοί που κυβερνούν επιτέλους, πόση ανικανότητα μαζεμένη.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.