20/3/13

Κύπρος: Η επόμενη μέρα του «όχι»

Εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην χώρα αναζητεί η κυπριακή κυβέρνηση μετά από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων από τη Βουλή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύπριος πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει στον πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Θα ακολουθήσει συνάντηση του κύπριου προέδρου με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, ενώ στις 09.00 ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού διαχείριση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Για τις 11.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με το κλιμάκιο της τρόικας. 

Γ. Ομήρου: H απόφαση προστατεύει όλους τους λαούς της Ε.Ε.
Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης, και επισήμανε ότι στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
«Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Ομήρου.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.
«Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε την αποφασιστικότητα του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία» με το Eurogroup, επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει να πάμε πίσω στην Ευρώπη και να τους πείσουμε με επιχειρήματα, ότι η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας είναι προς όφελος της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη Μόσχα ο κύπριος ΥΠΟΙΚ
Σε «χείρα βοηθείας» από τη Ρωσία προσβλέπει η Κύπρος, ως μία εναλλακτική λύση για την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, να βρίσκεται στη Μόσχα, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.
Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προεργασία που έγινε είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 
Στη Μόσχα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας

Στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Το ταξίδι του κ. Λακκοτρύπη ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.
Για την έκθεση θα μεταβούν επίσης στη Μόσχα ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ, καθώς τουριστικοί επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των ρώσων οργανωτών ταξιδίων και αποτροπής της ακύρωσης προγραμμάτων ή και κρατήσεων για την Κύπρο το προσεχές καλοκαίρι.
Πηγή: ΑΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.