16/3/13

Ο,τι έχουμε και δεν έχουμε....

  της Ελίνας Γαληνού
Το είδαμε και αυτό. Το περίφημο περιουσιολόγιο, προωθείται, αποσκοπώντας να καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών. Κινητά περιουσιακά στοιχεία, τιμαλφή, έργα τέχνης, αλλά προ παντός ....τραπεζικές καταθέσεις.
Με λίγα λόγια, η πλήρης διαφάνεια ώστε να γνωρίζει το κράτος ποιός έχει και δεν πληρώνει (!) ή ακόμα, ποιός πληρώνει λιγότερα απ΄όσα θα έπρεπε να πληρώνει.
Η κίνηση αυτή, η οποία από καιρό συζητείται και έχει λογικά αναστατώσει την κοινή γνώμη, είναι όπως καταλαβαίνουμε, αρκετά ακανθώδης. Βασικά, δεν πρόκειται μόνο για λόγους διαφάνειας ή ελέγχου που θέλει να έχει το κράτος έναντι των πολιτών, αν και με αυτό το πρόσχημα προωθείται. Πρόκειται όμως για κάτι που ανοίγει πολλές κερκόπορτες όσον αφορά το "εχει" μας και δεν αποκλείεται να δούμε τέρατα και σημεία στο άμεσο μέλλον, εάν τελικά αυτό περάσει έτσι.
Σχετικά με την απογραφή των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, δεν τολμά κανείς να φανταστεί τι θα γίνει. Αν ξεχάσαμε τι έγινε πέρυσι, παραμονές των εκλογών του Ιουνίου με τις φημολογίες περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, θα το ξαναθυμηθούμε σύντομα. Διότι μ΄αυτό το μέτρο, βλέπουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών να αποσύρονται συλλήβδην και να κρύβονται στα σεντούκια των σπιτιών τους ή οπουδήποτε αλλού σκεφτεί κανείς, πάντως όχι στις τράπεζες. Ολα θα τα προτιμήσουν, παρά να ξέρει το υπουργείο Οικονομικών πόσα μετρητά έχει ο τάδε στην άκρη και να βρίσκει βήμα να ανεβάζει τις φορολογίες κατά το δοκούν...
Θα μου πείτε, δεν μας ανέφεραν κάτι τέτοιο ακόμα, ούτε μας είπαν ότι τα στοιχεία του περιουσιολογίου θα φορολογηθούν. Εντάξει, αλλά όπως εννοείται, αυτά δεν τα λέει κανείς άμεσα. Ομως γιατί τα θέλουν; Τι θα τους προσφέρει για παράδειγμα, η γνώση του περιεχομένου του τάδε σπιτιού, αν έχει οικογενειακά κειμήλια και πώς θα ζητήσουν να αποδειχτεί ότι τα έχουν κληρονομήσει από συγγενείς τους; Κάτι τέτοια, μπορούν να φέρουν πολλά παρατράγουδα και να δούμε να τραβιούνται νοικοκυραίοι οι οποίοι και δεν χρωστάνε κανενός εδώ που τα λέμε. Μια κατάσταση εντελώς οπισθοδρομική, που θυμίζει τακτικές της μεταπολεμικής εποχής, όπου οι έφοροι έμπαιναν στα σπίτια και σάρωναν τα περιεχόμενα, εάν είχε καθυστερήσεις οφειλών ο φορολογούμενος...
Το περιουσιολόγιο, δεν ξέρουμε ποιανού ιδέα είναι. Η κα Μέρκελ βέβαια όταν ζόριζαν τα πράγματα τον περασμένο χρόνο, είχε πολλές φορές αναφέρει "να πουλήσουμε τα ασημικά μας". Ισως οι ξένοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πλούσιοι κάτοικοι, και θα ήθελαν να τους καταγράψουν για να μην ξεφεύγουν. Υπάρχουν όμως και πολλοί νοικοκυραίοι, οι οποίοι κατάφεραν με κόπους και θυσίες να περισώσουν κάποια περιουσία, να μαζέψουν κάποια μετρητά για ώρα ανάγκης και να φυλάξουν ορισμένα οικογενειακά κειμήλια στα σπίτια τους, για λόγους καθαρά συναισθηματικούς. Και πολύ φοβούμαστε, ότι στο τέλος αυτοί οι νοικοκυραίοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα στοχοποιηθούν πρώτοι και καλύτεροι απ΄όλους.
Αλλά να διευκρινίσουμε και μερικά πράγματα. Τα μετρητά, τα διάφορα κινητά είδη και τα τιμαλφή, δεν θα έπρεπε να θεωρούνται περιουσία με την έννοια ότι παρέχουν σε κάποιον τη δυνατότητα να τα διαθέσει όποτε χρειάζεται. Περί αντικειμένων δε και τιμαλφών, δεν συζητείται, διότι η πώλησή τους είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο και αμφίβολο. Επειτα αυτά αλλάζουν συνήθως χέρια μεταξύ συγγενών και κατιόντων τους. Περί καταθέσεων, στην εποχή που ζούμε όπου τα έξοδα τρέχουν ιλιγγιωδώς και οι ανάγκες πολλές φορές είναι απρόβλεπτες, ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι σε έξη μήνες ή του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχει στην τράπεζα το ποσό που δηλώνει στο περιουσιολόγιο; Οσο και να το ήθελαν οι περισσότεροι Ελληνες πολίτες αυτό, ξέρουν ότι είναι απίθανο, αν μάλιστα μας καθίσουν για τρίτο χρόνο το χαράτσι, μαζί με όλες τις λοιπές επιβαρύνσεις και περικοπές. Επομένως, η οποιαδήποτε εικόνα περί "περιουσιακών στοιχείων" των πολιτών, θα είναι μάλλον πρόσκαιρη και καθόλου αντιπροσωπευτική για τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες ενός πολίτη. Ολα αυτά ας τα σκεφτόντουσαν οι αρμόδιοι πριν καταρτίσουν το μέτρο...
Ομως παρ΄όλα αυτά, δεν παύουμε να φοβόμαστε ότι αυτό το μέτρο, κρύβει πολλές κερκόπορτες που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι την παραβίαση του οικογενειακού ασύλου, θυμίζοντας βάρβαρες εποχές κυρίως όμως, διαθέσεις μεγάλης αρπαγής και εξευτελισμού των Ελλήνων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.