12/2/14

Ελληνικός πολιτικός κόσμος: Ανοίγει πάλι το Κυπριακό, καλυφθείτε!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ... ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟ
ellhnikos-politikos-kosmos-anoigei-pali-to-kypriako-kalyftheite
Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 
Θα χρειαζόταν κανείς μερικές χιλιάδες λέξεις για να καταγράψει τις διεθνείς αντιδράσεις στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερόγλου χθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας που σηματοδότησε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο Ερντογάν διέκοψε την ομιλία του στο κοινοβούλιο για να σχολιάσει - θετικά – το συμβάν. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Η τουρκική αντιπολίτευση επέκρινε τον Ερντογάν ότι ξεπουλάει την Κύπρο.

Πέραν του Ατλαντικού, όχι μόνο το Στειτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ο Ομπάμα έκριναν αναγκαίο να χαιρετίσουν την έναρξη της διαδικασίας, με τον τελευταίο μάλιστα να επαναλαμβάνει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να μιλάει για τα πλεονεκτήματα από το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Στο Λονδίνο ο Ντέιβιντ Κάμερον, στο Παρίσι ο Φρανσουά Φιγιόν, στη Γερμανία ο Στάινμαγιερ, στις Βρυξέλλες οι Μπαρόζο και Ρομπάι, στη Νεα Υόρκη ο Μπαν Κι-μούν, όλοι χαιρέτησαν τη διαδικασία, ο τελευταίος μάλιστα ανακοίνωσε και επίσημα ότι απέσυρε το Ντάουνερ από την κυκλοφορία. Όλοι έκριναν αναγκαίο να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη, πλην των Ελλήνων.

Η αίσθηση που δημιούργησε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος ήταν, ότι με το που άρχισαν οι ζωντανές συνδέσεις για τη συνάντηση, όλοι αναζήτησαν καταφύγια. Ο υπουργός Εξωτερικών εδέησε να κάνει μια δήλωση με επτά ώρες καθυστέρηση - για την Ουκρανία ήταν πιο γρήγορος. Και τι μας είπε ο Βενιζέλος; :Επί λέξει, ότι “η σημερινή ημέρα για την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όχι μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δέχεται ότι ο ίδιος ο κυπριακός λαός κρατάει στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, αποφάσεις που θα λάβει εκφραζόμενος άμεσα με δημοψήφισμα, χωρίς κανενός είδους επιδιαιτησία”. Με την πομπώδη ρητορική του, έστειλε το μήνυμα πως ότι και αν βγάλουν οι διαπραγματεύσεις μπορεί πάντα να απορριφθεί στο δημοψήφισμα.

Υπάρχει η υποψία ότι ο Βενιζέλος έκανε δήλωση μόνο και μόνο για να μην είναι παντελώς απών στα βραδινά δελτία, που είχαν ήδη υλικό από όλους τους άλλους. Ο Σαμαράς προτίμησε να είναι απών, από τον Τσίπρα ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ενώ βάσιμα αρχίζει να πιστεύει κανείς ότι στη ΔΗΜΑΡ δεν ασχολούνται, εδώ απαξίωσαν να πάνε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.Μόνο το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, καταδίκασαν ανέξοδα τις εξελίξεις. Τα ΜΜΕ ευθυγραμμίστηκαν στη γενικότερη διάθεση, “το κορυφαίο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής” (κατά το Σαμαρά) υποβαθμίστηκε στη 15η είδηση, όταν και όπου το θυμήθηκαν.

Όλα αυτά θυμίζουν έντονα στρουθοκάμηλο που κρύβει το κεφάλι στην άμμο, ότι δεν βλέπω, δεν με απειλεί. Λες και αν προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία - που θα προχωρήσει, οι αμερικανοί το εννοούν - δε θα σαρώσει όλους τους σχεδιασμούς των κομμάτων και δεν θα κάνει άνω κάτω το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/322934/ellhnikos-politikos-kosmos-anoigei-pali-to-kypriako-kalyftheite#ixzz2t7qxT8yZ 

Με βρετανικό… άρωμα το ανακοινωθέν και η δήλωση Βενιζέλου που δεν άγγιξε κανένας!
Φανούλα Αργυρού
Pen aporrofitiki 1aΚαι ξανά η συνηθισμένη πρακτική:  Ξαφνιάστηκαν όλοι με το διαβόητο διζωνικό «κοινό ανακοινωθέν» και ξεσπάθωσαν από Αθήνα μέχρι Λευκωσία για προδοσία της Κύπρου από τον Αναστασιάδη! ΄Οταν την προδοσία την τροχοδρόμησαν όλοι μαζί από το 1974  υποστηρίζοντας την τουρκο-βρετανική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
 
Αλλοι ανεπιφύλακτα και άλλοι διπλοπρόσωπα και δειλά αποφεύγοντας να την αποκηρύξουν φανερά. Ούτε ακόμα μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς… Από την ώρα, λοιπόν, που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δέχθηκε τις κατευθυντήριες γραμμές με τους Ντενκτάς και εντολοδόχο του Λονδίνου Γκ. Βάλτχάιμ στις 12 Φεβρουαρίου 1977, και στην συνέχεια ετοίμασαν όλοι μαζί τον περιβόητο διζωνικό χάρτη που έδωσαν στους Τούρκους εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στόχος ήταν ο μακαρισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τότε, και εφόσον κανένας δεν έστειλε στο κάλαθο των αχρήστων τις κατευθυντήριες εκείνες, οι οποίες ήσαν ο θεμέλιος λίθος, της αποδοχής της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, έστω και αν δεν ονομάστηκε η διζωνική, της απο-ενοχοποίησης της κατοχικής Τουρκίας υποβαθμίζοντας το Κυπριακό σε δικοινοτική διαφορά, όλα όσα ακολούθησαν ειδικά μετά το ψήφισμα 649/90 επι Γ. Βασιλείου έκτιζαν τη λύση Βαβέλ φθάνοντας στον Αναστασιάδη.

Είναι όλα καρναβαλίστικα μασκαρέματα. Για 40 χρόνια πολιτικές του πατριάρχη της Διζωνικής μ. Γλαύκου Κληρίδη με καθοδήγηση Λονδίνου. Η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ ξεκίνησε από το 1974 όταν το Νοέμβριο ο Γλ. Κληρίδης ζήτησε από τον τότε ΄Υπ. Αρμοστή σερ ΄Ολβερ να σταλούν κατεπειγόντως οι δύο συνεργάτες του, αρχηγοί του ΑΚΕΛ Εζ. Παπαιωάννου και Α. Φάντης στο Λονδίνο, με ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΜΕΣΩ ΒΑΣΕΩΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, να πείσουν το Μακάριο να δεχθεί τη γεωγραφική ομοσπονδία όπως απαιτούσαν Τούρκοι και Τζέιμς Κάλλαχαν, πριν την συνάντηση της Αθήνας τέλος Νοεμβρίου και προτού επιστρέψει στην Κύπρο, γιατί ο Κληρίδης τους είχε μιλήσει και συμφωνούσαν μαζί του. Και το Φόρειν Όφις τους μετέφεραν για να …βοηθήσουν οι κομμουνιστές ηγέτες τους ιμπεριαλιστές του Λονδίνου στις προσπάθειές τους να επιβάλουν την τουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία… Ακόμα προσπαθούν οι άνθρωποι. Σήμερα με τον Αναστασιάδη εφόσον απέτυχαν ΚΑΙ με τον Δ. Χριστόφια.

Ο πατριάρχης της ΔΔΟ άφησε αναγιωτό συνεχιστή του τον Νίκο Αναστασιάδη και ο Εζεκίας Παπαιωάννου τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μας βγήκε από τη … νεφθαλίνη με επιστολή του στα ΜΜΕ να εξηγήσει τι, ότι… διαφοροποιείται από το ΑΚΕΛ; Τα ίδια υποστηρίζει και υποστήριζε όλον αυτό τον καιρό το ΑΚΕΛ. Ο Ά. Κυπριανού διαφωνούσε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην αναζήτηση κοινού ανακοινωθέντος απλά διότι υπήρχε εκείνο του Χριστόφια! Τώρα που έγινε κούντα με και ας κλαίω συμφωνεί να στηρίξει τον πρόεδρο διότι και η βάση και η κατάληξη είναι η ίδια! Και συμφωνεί προφανώς και ο αποχωρών τον Απρίλιο εξοχότατος υπ. Αρμοστής κ. Matthew Kidd.

O πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε εποικοδομητικές ασάφειες στο «κοινό ανακοινωθέν» (θυμηθείτε το λόρδο Χάνει). Και πότε τα βρετανικά έγγραφα στο Κυπριακό δεν είχαν τέτοιες; Αυτές είναι βρετανικές εξυπνάδες όχι αμερικανικές. Το επεδίωκαν από το 1965 όταν έγραφαν « Ίσως σταδιακά να γίνει κατορθωτός κάποιος τρόπος συμβιβαστικής διευθέτησης τον οποίο οι μεν Τούρκοι να ερμηνεύουν ως ομοσπονδία οι δε Έλληνες ως ενωμένο κράτος..». Ακριβώς αυτό συμβαίνει από το 1977!

Σήμερα έστειλαν την κα Βικτώρια Νόλλαντ να το προωθήσει, η οποία δεν έφθασε να φύγει από την Κύπρο και ζήτησε συγνώμη από την ΕΕ για την συμπεριφορά της έναντι της τελευταίας. Δεν αποκλείεται η άσχετη, να χρησιμοποιεί την ίδια καουμποίστικη συμπεριφορά, και για τους ΄Ελληνες πρόσφυγες της Κύπρου, τους οποίους ούτε καν ενδιαφέρθηκε να συναντήσει, φτάνει να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και εκείνα των καθοδηγητών τους Βρετανών, την πολιτική των οποίων στάλθηκε να επιβάλει. Προηγήθηκε, βλέπετε, και η πρόσφατη σούπερ επίσημη επίσκεψη που επεφύλαξε στον κ. Αναστασιάδη το Φόρειν ΄Οφις στο Λονδίνο…

Ομως, γιατί τόσο ξάφνιασμα για το «κοινό ανακοινωθέν» με βρετανικό άρωμα, όταν προηγήθηκαν οι δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου για ξεχωριστή αυτοδιάθεση των Τουρκοκυπρίων ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου; “Έχω συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό μου Αχμέτ Νταβούτογλου να δεχθούμε, εγώ τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εκείνος της ελληνοκυπριακής. Οι κοινότητες είναι θεσμοθετημένες… Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν… στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο κοινοτικό κεκτημένο και εφόσον το πολιτειακό σύστημα θα είναι ομοσπονδία, θα στηρίζεται σε τρείς αρχές… Η λύση θα δοθεί με δημοψηφίσματα στη βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης». (Σημερινή 21.1.2014 «Λύση στη βάση αυτοδιάθεσης» Γ. Χαραλαμπίδη).

Γιατί κανένας δεν σχολίασε την αναφορά Βενιζέλου για ξεχωριστή αυτοδιάθεση της μειονότητας του 18% που θα ακολουθήσει το «κοινό ανακοινωθέν» ; (Έγραψα σχετικά στη Σημερινή 31.1.2014 «Ενός κακού μύρια έπονται»).

Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια/συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο

 http://agora-dialogue.com/%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

1 σχόλιο:

  1. «Ιδού τι φέρνει η προδοσία της Κύπρου»
    Νίκος Χειλαδάκης
    12 Φεβρουαρίου 2014

    Με ένα άκρως εμπεριστατωμένο άρθρο ο παλαίμαχος και πολύ γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Sami Kohen, παραθέτει τα μεγάλα οφέλη που θα υπάρχουν αφ’ ενός για το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου και αφ’ ετέρου για την ίδια την Τουρκία η αναμενόμενη «επίλυση» του Κυπριακού. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους μαζί με τους πάτρωνες της προδοσίας Αμερικανούς, αλλά και Ευρωπαίους ιθύνοντες που έσπευσαν να εκδηλώσουν την μεγάλη τους χαρά για την επικείμενη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το άρθρο έχει τον άκρως ενδεικτικό τίτλο, «Bu fırsat kaçmalı», δηλαδή, «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», φυσικά για τους Τούρκους και όχι για την ελληνική πλευρά που πρόθυμη παραδίδει όλα τα μέχρι σήμερα κεκτημένα. Επειδή κανείς δεν θα σας ενημέρωνε γι’ αυτά τα οφέλη, τα παραθέτουμε παρακάτω όπως ακριβώς το ομολογεί η τουρκική εφημερίδα.

    Σύμφωνα λοιπόν με τον κ Sami Kohen, τα πραγματικά μεγάλα οφέλη της τουρκικής πλευράς από την συμφωνία για την επίλυση, (βλέπε παράδοση της Κύπρου ), του Κυπριακού, θα είναι τα εξής :

    1) Θα αναγνωριστεί για πρώτη φορά διεθνώς το ψευδοκράτος, που μέχρι σήμερα κανείς δεν το αναγνώριζε, σαν ισότιμος συνέταιρος του νέου κρατικού μορφώματος και θα μετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    2) Θα καταργηθεί το εμπάργκο που μέχρι σήμερα ίσχυε για τα κατεχόμενα και φυσικά με όλα αυτά θα υπάρξει ευημερία και αγαλλίαση για το κατοχικό κράτος.

    3) Θα σταματήσει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξ αιτίας της σκανδαλώδους εμμονής της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ισότιμο κράτος μέλος της. Η δημιουργία της λεγόμενης «Ενωμένης Κύπρου», θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    4) Θα πάψουν να υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα που δημιουργούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό, (που έχει φάει πολλά «χαστούκια» τελευταία), και η Τουρκία αποδεσμευόμενη από το χρόνιο αυτό πρόβλημα θα «ανακουφιστεί» και θα πάρει δύναμη για τις νέες «εξορμήσεις» της.

    5) Αλλά φυσικά το πιο σημαντικό από όλη αυτή την ιστορία, (που για πολλούς εξ αιτίας του γίνεται), είναι η ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στα οφέλη και στα κέρδη από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Από εδώ και στο εξής και αφού φυσικά καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, το ψευδοκράτος και φυσικά και η Τουρκία θα έχουν πρώτο λόγο για την εκμετάλλευση και για τα μεγάλα κέρδη που έχουν ήδη αναγγελθεί από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι θα δοθεί τέλος και στα σενάρια για κατασκευή ενεργειακών αγωγών που θα περνούν από την Ελλάδα, αφού πλέον η Τουρκία θα γίνει το κομβικό σημείο για τους ενεργειακούς αγωγούς που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο του Ισραήλ που τώρα χωρίς το πρόβλημα το Κυπριακού θα έρθει πιο κοντά την Τουρκία για μια μεγάλη ενεργειακή συνεργασία. Με την μεγάλη συμβολή μας λοιπόν, ξανακτίζεται σταδιακά ο περίφημος άξονας Τουρκίας –Ισραήλ. Εύγε μας!

    Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Ο ίδιος ο Τουρκοεβραίος δημοσιογράφος τα είπε όλα. Εκείνο βέβαια που δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει, είναι ότι να μην νομίζουμε ότι δεν έπεται συνέχεια. Η τουρκική «βουλιμία» δεν έχει όρια και τα νεοοθωμανικά τερτίπια της Άγκυρας αφού ελευθερωθούν από το Κυπριακό θα μας βλέπουν τώρα σαν ένα ώριμο «ορεκτικό». Η Ελλάδα και τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου έχουν συνέχεια και θα ακολουθήσουν την «επίλυση» του Κυπριακού. Θα μου πείτε τώρα ποιος ενδιαφέρεται για όλα αυτά ; Ενδιαφέρονται οι ένστολοι, οι ρασοφόροι, οι γραβατωμένοι πολιτικοί; Άραγε αυτή η χώρα υπάρχει ακόμα, ή ζούμε μοναχά στις απατηλές ψευδαισθήσεις μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.