18/2/15

Βενιζέλος: Παράταση δανειακής σύμβασης ισοδυναμεί με παράταση μνημονίου

Στήριξη στην Κυβέρνηση από Σταύρο Θεοδωράκη- Ευάγγελο Βενιζέλο
Της Νίκης Ζορμπά
Εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για την... εγκατάλειψη των προεκλογικών του θέσεων στο ζήτημα του χρέους απένειμε στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή τους ενώ νωρίτερα, τη στήριξη του Ποταμιού στην Κυβέρνηση για την εθνική διαπραγμάτευση εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
"Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, φιλική και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό" ανακοίνωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος με εμφανή ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μετέβαλε όπως είπε πλήρως τις προεκλογικές της θέσεις σε δύο ζητήματα:
1. Την διαγραφή του χρέους. " Υιοθετήθηκε η δική μας λογική στο ζήτημα του χρέους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε ως δεύτερη μεταβολή από τις αρχικές διακηρύξεις της Κυβέρνησης

2. Το αίτημα για παρατάση της δανειακής σύμβασης. "Τελικά ζητάμε την παράταση του μνημονίου" είπε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε: " Αυτό τώρα πρέπει να οδηγήσει σε αποδοχή του ελληνικου αιτήματος από την άλλη πλευρά και σε σύγκληση έκτακτου Eurogroup".

Στήριξη και από Στ. Θεοδωράκη

Αύριο θα καταθέσει τελικά η Ελλάδα αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Εξάλλου, το ίδιο ανέφερε σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Όπως τόνισε, "ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα αύριο το πρωί".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "Όπως με ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός, το αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης θα κατατεθεί αύριο στις Βρυξέλλες", διευκρινίζοντας πάντως πως το Ποτάμι στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση των δύο, πάντως, έβγαλε κι έτερη είδηση: Το "άδειασμα" του Πρωθυπουργού στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες για κατάργηση των Πρότυπων σχολείων.

Και τούτο, διότι όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τη διαφωνία του για τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Προτύπων Σχολείων, λαμβάνοντας κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, την απάντηση από τον Α. Τσίπρα πως "Οι αλλαγές στην Παιδεία απαιτούν μια εθνική συζήτηση" παραινώντας μάλιστα τον κ. Θεδωράκη "να μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο από όσα ακούγονται".

Δεν είμαστε μόνοι

Η πορεία της διαπραγμάτευσης πάντως περιγράφηκε νωρίτερα από τον Α. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

«Είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν έχει γίνει τίποτα που δεν περιμέναμε», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

«Όλα τα περιμέναμε και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες. Ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας, την ελπίδα και πατριωτική υπερηφάνεια που έχει δημιουργηθεί και μας βοηθάει πάρα πολύ».

Επέμεινε παράλληλα ιδιαίτερα στην ανάδειξη δύο ακόμη παραγόντων που λειτουργούν επικουρικά στη διαπραγμάτευση: Την κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για το δίκιο της Ελλάδας και τη θετική στάση στα ελληνικά αιτήματα μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες.

«Δεν έχουμε ένα μέτωπο απέναντί μας, απομόνωσης» είπε ο Πρωθυπουργός.

Α. Φλαμπουράρης: Θα ζητήσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε παρέμβασή του (παραπολιτικά) εξήγησε ότι η χώρα θα ζητήσει την παράταση της δανειακής σύμβασης ώστε να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες αλλά ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που απορριφθεί το ελληνικό αίτημα, η Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει.

Μεταξύ άλλων εκτίμησε πως η σκληρή στάση της Γερμανίας και του Σόιμπλε είναι για διαπραγματευτικούς λόγους ώστε «να τα βρούμε κάπου στη μέση του δρόμου». Ανέφερε, πάντως, ότι δεν γίνεται αποδεκτό το πλαίσιο της θέσης Σόιμπλε που, όπως σημείωσε, «δεν είναι πρόταση,αλλά απειλή».

Η Αθήνα δεν ζητάει παράταση του μνημονίου καθώς η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το μνημόνιο, επανέλαβε ο κ. Φλαμπουράρης και τόνισε ότι εάν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη σύνοδος κορυφής καθώς το θέμα είναι πολιτικό.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα αν απορριφθεί το ελληνικό αίτημα και στη σύνοδο κορυφής, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.