2/2/15

Αλέξης Τσίπρας: Ο ελληνισμός να αποκτήσει φωνή και δύναμη

Χασαπόπουλος Νίκος  
Ο πρωθυπουργός στην Κύπρο με τους Νίκο Κοτζιά και Νίκο Παππά
«Πρέπει ο ελληνισμός να αποκτήσει φωνή και δύναμη και να διεκδικήσει τα δίκαιά του έτσι όπως του αξίζει». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασδιάδη. 
Η Κύπρος είπε είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό και για την νέα κυβέρνηση η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και στήριξή μας. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως καλωσορίζει την άφιξε κάθε έλληνα πρωθυπουργού και ιδιαίτερα ενός πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή την εντολή με το γνωστό του ενδιαφέρον για την Κύπρο που κάνει την επίσκεψή του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και καλοδεχούμενη. 

Και ότι θα κυριαρχήσει η συναντίληψη και το πνεύμα συννενόησης και η στενή συνεργασία που πάντοτε υπήρχαν. 

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και διεθνώς. Το Προεδρικό Μέγαρο κατακλείστηκε από τηλεοπτικά συνεργεία και διεθνή πρακτορεία ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι. 

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κύπρο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί της Δευτέρας συνοδευόμενος από τον στενότερο συνεργάτη του υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. 
Η υποδοχή ήταν λιτή χωρίς στρώσιμο κόκκινου χαλιού και να τον υποδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Πρόκειται για ένα ταξίδι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα μέσα από το οποίο ο κύριος Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει το δικό του στίγμα αφού για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών Αναστασιάδη-Τσίπρα θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες τόσον όσον αφορά τα εθνικά θέματα (Κυπριακό - Ελληνοτουρικικά, τουρκικές προκλήσεις), όσο και σε ότι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας. 

Εμφαση θα δοθεί στο Κυπριακό στο οποίο όπως αναφέρουν τα τα κυπρικά ΜΜΕ η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «απαρέγγλιτα υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». 

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει τους κυρίους Αναστασιάδη και Τσίπρα θα είναι τα οικονομικά θέματα και το μνημόνιο αν και οι δύο χώρες κινούνται με διαφορετική προσέγγιση σε ότι αφορά την αντιμετώπισης της κρίσης εντούτοις εκτιμάται ότι υπάρχουν πεδία στα οποία  μπορεί να υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως στο χώρο της Ε.Ε. αφού στόχος και των δύο κυβερνήσεων είναι η έξοδος από τα μνημόνια. 

Την ίδια ώρα θέματα της εξωτερική πολιτικής που απασχολούν τις δύο χώρες με έμφαση στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά θα συζητήσουν σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών οι Γιάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς. 

Ο κύριος Κοτζιάς θα ενημερώσει τον κύπριο ομόλογό του για τη συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι
 
 Οι πρώτες επιδράσεις της νέας πολιτικής που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση άρχισαν να γίνονται ορατές και στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προχθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων (το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης) δεν έλλειψαν οι αναφορές στη στάση του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και στο κλίμα κινδυνολογίας που δημιουργείται.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία την ώρα που η Αγκυρα μελετά νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Μπαρμπαρός το οποίο να σημειωθεί, εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, με δύο πολεμικά πλοία να το φρουρούν. 

Ηδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τούρκοι προγραμματίζουν έξοδο του Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες σεισμογραφικές έρευνες έως τις άξι Απριλίου για να δουν πως θα αντιδράσει και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

 Ο κ. Τσίπρας αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη, κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, με επιτροπή συγγενών αγνοουμένων, με μη κυβερνητικές οργανώσειες και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.