11/2/15

Στο Eurogroup ο Βαρουφάκης με στόχο high level agreement την Δευτέρα

Παπαστάθης Αργύρης 
«Διπλή-ονομασία» και κατάργηση της τρόικας θα ζητήσει η Αθήνα, απειλητικός ο Σόιμπλε - Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη
Στην πιο κρίσιμη μάχη στο Eurogroup (μέχρι την επόμενη) μπαίνει σήμερα Τετάρτη o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης
Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup θα συμμετέχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντκαι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 18.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου. 
«Θα καλωσορίσουμε τον ελληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και στη συνέχεια θα δούμε σε πια βάση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» σημείωσε.
«Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε, τονίζοντας «ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα και αυτή είναι η αφετηρία».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα για την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup σημειώνοντας ότι «θα κινηθούμε βήμα-βήμα ξεκινώντας από σήμερα».
Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα στη βάση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. 
«Στόχος των συνομιλιών είναι μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση, σκοπός είναι να ακούσουν όλες οι πλευρές η μία την άλλη». 
Πρόσθεσε πως θέλει μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν εκλογείς στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σόιμπλε μπαίνοντας στο Eurogroup: «Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να το τρέχει η τρόικα την οποία απ' ότι φαίνεται δεν μπορούμε πλέον να την αποκαλούμε τρόικα».
Οι δηλώσεις της Τρίτης
Οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημαΤσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).  
Παράλληλα ο κ.  Σόιμπλε  είπε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν.
Κοστολογημένες προτάσεις
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου.  Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.
Η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.