9/6/15

FT: Ο κουρδικός συνασπισμός έγινε η Νέμεσις του Ερντογάν

Γερό χαστούκι για το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν αποδείχθηκαν οι εκλογές της Κυριακής. Ποιος ήταν ο στόχος του και με ποιον τρόπο το εκλογικό σώμα έβαλε ένα τέρμα στις φιλοδοξίες του να γίνει πρόεδρος με εκτελεστική εξουσία.

Πάντα υπήρχαν τουλάχιστον δύο πλευρές στον Recep Tayyip Erdoğan και οι δυο τους φάνηκαν απόλυτα στις τελευταίες εκλογές της Τουρκίας.

Υπάρχει ο ιδιαίτερα χαρισματικός, κάποιες φορές μεταρρυθμιστής πολιτικός που έχει κερδίσει 10 εκλογές στη σειρά, συμπεριλαμβανομένων τριών γενικών εκλογών κι ενός διαρκώς αυξανόμενου ποσοστού των ψήφων.

Kι από την άλλη υπάρχει ο επίδοξος σουλτάνος που καταδιώκεται από ύβρη και παράνοια, συμπεριφερόμενος στους Τούρκους σαν να είναι πατριαρχική του ιδιοκτησία – το έθνος μου, τους αποκαλεί συχνά, το οποίο, όπως λέει, θα καταπνίξει τη μεγάλη συνομωσία που προσπαθεί να ρίξει αυτόν και την Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ανήλθε από τη θέση του πρωθυπουργού στη θέση του προέδρου την περασμένη χρονιά, δεν ήταν αντικείμενο της ψηφοφορίας που έγινε την Κυριακή. Αλλά αυτές οι γενικές εκλογές δεν είχαν άλλο διακύβευμα, παρά το αν το νέο-ισλαμικό του κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης θα κέρδιζε μια πλειοψηφία ικανή για να αλλάξει το σύνταγμα, ώστε η κυβέρνηση να μην προκύπτει από τη βουλή, αλλά να έρχεται από τα πάνω προς τα κάτω, με εκτελεστική προεδρία, δίνοντας στον Ερντογάν ακόμα μεγαλύτερη εξουσία από αυτήν που ήδη έχει.
Για περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.