9/8/15

Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία στην επέτειο του εμπάργκο

Καταστρέφουν τόνους εισαγόμενων τροφίμων στη Ρωσία
1723237
Στα 120 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι «απώλειες» σε ετήσια βάση μόνο για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών από το Ρωσικό εμπάργκο. Την εκτίμηση αυτή έκανε ανώτατο στέλεχος εξαγωγικού κλάδου με αφορμή την πρώτη επέτειο επιβολής από τη Ρωσία του εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, και φυσικά την Ελλάδα.

Η Ρωσική αγορά θεωρείται χαμένη υπόθεση για τους Έλληνες εξαγωγείς τα προϊόντα των οποίων πλήττονται από το εμπάργκο – παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων – μετά και την απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης να το επεκτείνει για έναν ακόμη χρόνο σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της.

Η ζημιά μόνο στον κλάδο των οπωροκηπευτικών υπολογίζεται ότι θα αγγίξει σε ετήσια βάση τα 120 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές ροδάκινου τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, όπου τα Ρωσικά σύνορα ήταν ακόμη ανοικτά, σημείωσαν πτώση 30%. Μεγάλη είναι η ζημιά και για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών που έχασε ένα προπύργιο το οποίο καρπώθηκαν οι Τούρκοι παραγωγοί. Τους πρώτους εννέα μήνες μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο οι ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη αγορά υποχώρησαν κατά 15,48% καταγράφοντας απώλειες 42,39 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ με Διάταγμα του Ρώσου Προέδρου από τις 29 Ιουλίου παρέχονται οδηγίες στη Ρωσική Κυβέρνηση σχετικά με την επιτόπου καταστροφή των προϊόντων που εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας και εμπίπτουν στην απαγόρευση εισαγωγών που έχει επιβάλει η Ρωσία. Το έγγραφο αναφέρει ότι τα γεωργικά προϊόντα, πρώτες ύλες και προϊόντα διατροφής που παράγονται σε χώρες, οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα ή έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις αυτές, και των οποίων (προϊόντων) η εισαγωγή στη Ρωσία έχει απαγορευθεί, θα καταστρέφονται στα σύνορα, αρχής γενομένης από τις 6 Αυγούστου. Οι αρμόδιες Αρχές θα αναζητούν προϊόντα της σχετικής «λίστας εμπάργκο», όχι μόνο στα σύνορα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών καταστημάτων και των αποθηκών των εταιρειών λιανικής πώλησης.

greekreporter.gr

 Καταστρέφουν τόνους εισαγόμενων τροφίμων στη Ρωσία

Μέλη της επιτροπής «Τρώμε ρωσικά» ελέγχουν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ της Μόσχας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ρωσία

ΜΟΣΧΑ. Οδοστρωτήρες, κλιβάνους αποτέφρωσης και τρακτέρ χρησιμοποίησαν οι Αρχές σε διάφορα σημεία της Ρωσίας χθες, προκειμένου να καταστρέψουν ευρωπαϊκά τρόφιμα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα. Η δημόσια καταστροφή τυροκομικών προϊόντων, φρούτων, κρεάτων και λαχανικών συνέπεσε, διόλου τυχαία, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Από σήμερα, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που προέρχονται από χώρα που έχει αποφασίσει οικονομικές κυρώσεις εναντίον ρωσικών εταιρειών ή ατόμων και των οποίων η εισαγωγή στη Ρωσία έχει απαγορευθεί θα καταστρέφονται», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας. Τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν καφάσια με πορτοκαλί στρογγυλό τυρί σε χωματερή να ισοπεδώνονται από οδοστρωτήρα, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα προϊόντα προς καταστροφή ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες τόνους.

Η καταστροφή των τροφίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από φίλα προσκείμενους στο Κρεμλίνο, όπως ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που έκανε λόγο για «ακραίο μέτρο». Ο Ζιουγκάνοφ πρότεινε να δοθούν τα τρόφιμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ώστε να τα μοιράσει σε πτωχοκομεία και ορφανοτροφεία, ή να σταλούν «στους φίλους μας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ».

Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός συντονιστής Βλαντιμίρ Σολόβτζοφ έγραψε στο twitter ότι δεν καταλαβαίνει πώς μια χώρα που έζησε «φρικτή πείνα στη διάρκεια του πολέμου και φρικτά μετεπαναστατικά χρόνια» μπορεί να καταστρέφει τρόφιμα.

Κείμενο που ζητούσε να σταματήσει η καταστροφή των τροφίμων είχε συγκεντρώσει ώς χθες το απόγευμα 280.000 υπογραφές. «Οι κυρώσεις έχουν αυξήσει πολύ τις τιμές στα ράφια. Οι Ρώσοι συνταξιούχοι, βετεράνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες έχουν περιορίσει πολύ τη διατροφή τους, μέχρι του σημείου της λιμοκτονίας», αναφέρει το κείμενο. Βέβαια, κυριολεκτικά κανείς δεν λιμοκτονεί στη σύγχρονη Ρωσία, αντίθετα με το παρελθόν.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίζεται το εμπάργκο στα τρόφιμα από την Ε.Ε., τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι παρέχει κίνητρα για την τοπική αγροτική παραγωγή. «Οι χονδρέμποροι, που μέχρι τώρα αγόραζαν από την Ολλανδία και την Ιταλία, τώρα πιστεύουν ότι το εμπάργκο θα κρατήσει», είπε ο Τζον Κοπίσκι, κτηνοτρόφος που παράγει κρέας και τυρί στο Κρούτοβο, 220 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. «Γενικά, στην οικογένειά μου είμαστε ευγνώμονες για το εμπάργκο, γιατί ίσως θα ταρακουνήσει τους επιχειρηματίες και εμάς τους ίδιους και θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, παρότι κάποιοι Ρώσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν άμεσο όφελος, θα μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρι η Ρωσία να φθάσει στη διατροφική αυτάρκεια, και τα ενδιάμεσα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον πληθυσμό.

Στα ρωσικά εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βρουν τοπικά υποκατάστατα των εισαγόμενων προϊόντων. «Χρησιμοποιούμε βασικά τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή της Μόσχας και μετά βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει προσθέτοντας διάφορα άλλα», είπε η διευθύντρια του καφέ Ζαν-Ζακ στη Μόσχα, Ελενα Ράκοβα.

kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Η αντίδραση της Μόσχας είναι κατανοητή. Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει την Ρωσία βρίσκει συνεργάτη την ίδια την Ρωσία με αποτέλεσμα η τελευταία να γίνει αυτάρκης. Και για ποικιλία θα μπορεί να εισάγει από Ασιατικές χώρες. Η Δύση θα καταφέρει να απομονώσει την Ρωσία αλλά θα είναι σαν να πυροβολεί το πόδι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.