2/9/15

ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης: Αναβαθμίζεται η αξία και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου

Μάριος Αδάμου
Θετική εξέλιξη για την Κύπρο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, δίπλα από τα κυπριακά ενεργειακά τεμάχια. 
Ο γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται με τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, εκτιμά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 
Κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας. Και με αφορμή τις ενεργειακές εξελίξεις, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία. Αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής, να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει τις προμήθειες τις οποίες έχει ανάγκη, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε δια της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της και αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντείνει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υπενθύμισε ότι το κοίτασμα το οποίο εντοπίστηκε, η υπεργιγαντιαία ποσότητα φυσικού αερίου απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. 
Συγκεκριμένα είπε ότι «Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα». 
Η πρόσφατη ανακάλυψη του Αιγυπτιακού κοιτάσματος, κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Λευκωσία και το Κάιρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στα τερματικά επεξεργασίας στην Αίγυπτο.
Νωρίτερα
Θετικά αποτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα. 
Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς πώς αποτιμά το θέμα της ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, απάντησε «οπωσδήποτε θετικά. Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα».
Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, πρόσθεσε, είναι η αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αποκτά. Τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ΕΕ ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας. Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία. «Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει τις προμήθειες τις οποίες έχει ανάγκη, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε δια της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Οπότε αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». 
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή ανατρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 προς τη γείτονα χώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το αντίθετο». 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.