9/9/15

Ορθώς δεν ψηφίζουν οι ομογενείς στις ελλαδικές εκλογές!

Του Δημήτρη Ρομποτή*
ROBOTIS5Κάθε φορά που έρχονται εκλογές στην Ελλάδα πετιέται από ξαρχής σαν τη Ρωμιοσύνη και το «φολκλορικό» αίτημα να ψηφίζωμε, λέει, οι …ωμογενείς δια της επιστολικής ψήφου ή μέσω υπολογιστών,διότι δεν νοείται το 2015 να στερούμαστε του «ιερού» τούτου συνταγματικού δικαιώματος δια το οποίον τόσοι και τόσοι ηγωνίσθησαν τραπεζώνοντας παρεπιδημούντες πολιτικάντηδες, κάνοντάς τους «Γκράντ Μάρσαλ» (ή Βασιλιάδες του Καρναβαλιού) σε παρελάσεις, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις με κουβαλητούς δια τηλεφωνημάτων, ενίοτε και εκβιαστικών, και γενικά σπαταλώντας ενέργεια πολύτιμη η οποία, ευτυχώς, δεν ξοδεύτηκε αλλού, διότι τότε ίσως να είχαμε πραγματικό πρόβλημα!

Ετσι και τώρα, οι φωνές, ακόμα κι’από σοβαρούς ανθρώπους πληθαίνουν καθώς μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση θα περάση βλέποντας τα αποτελέσματα από την τηλεόραση σαν να είναι ποδοσφαιρικός αγώνας, χωρίς να έχουμε την ικανοποίηση ότι συμμετείχαμε και εμείς στη διαμόρφωση της μοίρας του τόπου (άσχετα αν ζούμε χιλιάδες μίλια μακρυά και η δική μας καθημερινότητα είναι άσχετη με τη δική τους, όσο κι’αν τους αισθανόμαστε κοντά μας κι’ας είμαστε πιο Ελληνες από αυτούς – άλλη κοροϊδία που μέχρι και ο Σαββόπουλος τόλμησε να αρθρώση! Και οι σοβαροί όμως λένε μαλακίες, πάρτε εμένα για παράδειγμα …), ότι η φωνή μας ακούστηκε, λες και χέστηκε κανένας να την ακούση!

Αλλοι πάλι, πιο «ντάουν του έρθ», λένε ότι πέραν από τα ψευτοϊδεολογικά και τα ρομαντικά, στην Ελλάδα έχουμε περιουσία, πρέπει να έχουμε και λόγο για νομοθεσίες οι οποίες μας αφορούν και μας κοστίζουν χιλιάδες δολάρια. Ορθώς, αγαπητοί μου, αλλά και εγώ μπορεί να έχω περιουσιακά στοιχεία στον Ισημερινό, την Ισπανία και τη Ρωσσία, δεν ψηφίζω όμως στις εκλογές αυτών των χωρών κι’ούτε τέθηκε ποτέ το θέμα από εμένα ή αυτούς. Μα είμαστε Ελληνες πολίτες, λένε αγανακτισμένοι, αγκομαχώντας εθνική υπερηφάνεια.

Ναί, αγαπητοί μου, είμεθα και από αυτό, αλλά ζούμε στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστραλία κλπ. Μα οι Μεξικανοί ψηφίζουν, οι Τούρκοι το ίδιο, μόνον εμείς πρέπει να ταξιδέψουμε για να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα, και, το χειρότερο, σταματήσανε τα ελληνικά κόμματα να επιδοτούν αεροπορικά εισιτήρια! Δεν είναι κατάσταση αυτή!

Εδώ συμφωνώ, τα ελλαδικά κόμματα θα έπρεπε να εξακολουθούν να πληρώνουν τα αεροπορικά μας εισιτήρια αν θέλουν την ψήφο μας τόσο πολύ! Κοτζάμ συνταγματικό δικαίωμα, να το διαθέσωμε τσάμπα και να πληρώσωμε από πάνω; Κερατάδες και ζημιωμένοι δηλαδή;

Ούτε αυτό το επιχείρημα πάντως, ότι οι Μεξικανοί και οι Τούρκοι ψηφίζουν, βοηθάει διότι οι «δημοκρατίες» τους είναι οι τελευταίες που θα θέλαμε της Ελλάδος, με όλα της τα προβλήματα, να μοιάση!

Πέραν από τους καλοπροαίρετους και τους αφελείς, το δικαίωμα ψήφου στους …ωμογενείς ζητούν επιμελώς και με ποικίλους τρόπους διάφοροι νταραβεριτζήδες οι οποίοι αποβλέπουν σε ίδιον όφελος (έτσι γίνεται πάντα, άλλωστε). Σου λέει αν γίνω κομματάρχης κάποιου ή κάποιων, αποκτώ μεγαλύτερη ισχύ, πουλάω μούρη και προϊόντα, μαζεύω χρήμα δια του «φάντρέιζινγκ» (η Ντόρα, για παράδειγμα, έπαιρνε σβάρνα τις Καρολίνες όπου διαβιούν και προκόβουν πολυάριθμοι Ευρυτάνες «νταϊνιέρηδες» όταν ήταν υποψήφιος στην Ευρυτανία.

Παρεπιπτόντως, το ίδιο κάνουν και οι γύφτοι οργανοπαίκτες, προς τιμήν τους, όμως, για καθαρώς επαγγελματικούς λόγους!), χώρια που βάζω και μαγιά ως μελλοντικός βουλευτής των αποδήμω (κάποιοι ακόμη πιο αλαζόνες και πέραν του δέοντος ευφάνταστοι, βλέπουν μέχρι προεδρία της Δημοκρατίας …) και γενικά γίνομαι «πλέυ μέικερ», μέχρι ο Αβραμόπουλος με παίρνει τηλέφωνο στη γιορτή μου!

Ολα αυτά γίνονται και τώρα θα μου πείτε, φανταστήτε όμως τί θα γινόταν αν ψηφίζαμε κιόλας! Τα προαναφερθέντα στον υπερθετικό βαθμό και βάλε! Να σημειωθή επίσης, ότι αν και την πρωτοκαθεδρία σε τέτοιες κινητοποιήσεις παραδοσιακά είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν έλειψε η ανάλογη δραστηριοποίηση κι’από αριστερότερα κόμματα, ΚΚΕ μη εξαιρουμένου. Το ομογενειακό κομματικό αλισβερίσι είναι όπως τους πατροπαράδοτους χορούς μας: μπορεί ένας να σέρνη αλλά ακολουθούν όσοι θέλουν!

Βέβαια, σε μια δημοκρατία, σαν την ελλαδική, που δεν έχει αδιέξοδα, δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου αν και οι …ωμογενείς ψήφιζαν, εδώ ο Σημίτης είχε εισάγει τόσους Πόντιους για να κερδίση τις εκλογές, πόσο μάλλον που μιλάμε δια αναμφισβητήτου ταυτότητος Ελληνες!

Χώρια που ισχύει και το μόδα είναι θα περάση, δηλαδή μετά από μία-δύο το πολύ εκλογές (τώρα έχουμε και τρεις τον χρόνο «εντ δε νάιτ ιζ γιανγκ»), ο όποιος εκλογικός οίστρος θα εκτονωθή και μερικές δεκάδες μόνο θα προσέρχονται στα προξενεία (καθόλη εύκολη υπόθεση – οι δε παράνομοι μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους μαζέψη το Ιμιγκρέσιον) για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Εκτός βέβαια, κι’αν τοποθετηθούν κάλπες τα Σαββατοκύριακα σε χώρους κοινής συνάθροισης, όπως τα κομμωτήρια! Εκεί μπορεί να επιδοτήται η κόμμωσις προκειμένου να ενθαρρύνεται ο κόσμος να ψηφίση. Περμανάντ μισή τιμή, ξέρω’γώ, εφόσον προηγουμένως ψηφίσετε. Κι’αν ψηφίσετε το κόμμα που θα σας πω, τσάμπα, μόνο τυχερά αφήστε στην κοπέλα που δεν είναι ελληνικής καταγωγής, οπότε δεν έχει λόγο να σας τα χαρίση!

Ας κόψουμε τις μαλακίες κι’ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο ο ρόλος μας πρέπει να είναι κατά κανόνα επικουρικός και έμμεσος, όχι άμεσος. Οποιος θέλει άμεση δραστηριοποίηση να παλινοστήση, να ξαναρίξη ρίζες εκεί και με γειά του με χαρά του! Υπερπόντιους υπερπατριώτες δεν έχει ανάγκη η Ελλάς κι’ούτε ψηφοφόρους της ευκαιρίας.

Οι δε ελληνόφωνοι ομογενείς, διότι σ’αυτούς αφορά κυρίως το αίτημα της ψήφου, ας ανοίξουν τα στραβά τους κι’ας κοιτάξουν λίγο τις εκλογές και το πολιτικό παιχνίδι των χωρών στις οποίες διαβιούν. Διότι είναι κυρίως αυτό το έλειμμα πολιτικής αυτοπεποίθησης που τους κρατάει έξω από την πολιτική διαδικασία των κατά περίπτωσή κοινωνιών που με τη σειρά του εκφράζεται σε παθιασμένο αίτημα συμμετοχής στις ελλαδικές εκλογές.

Η Ελλάς όμως δεν έχει ανάγκη περισσότερους κομπλεξικούς, οι δικοί της φτάνουν και περισσεύουν!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

7 σχόλια:

  1. http://www.aboutmyvote.co.uk/register-to-vote/british-citizens-living-abroad

    Giati tosa psemata re paidia, giati tosh paraplhroforhsh? Poio einai to symferon sou re Rompoth? 30 deuterolepta mou phre na apodeiksw oti grafeis malakies me olh th shmasia ths leksews! Mhpws esy eisai o Ellhnofwnos, giati mallon mperdeutikes Ellhnes den briskontai monon sthn Ellada, den kanei to edafos ton Ellhna, geloie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε πειράζει τοοόσο πολύ να γράφεις Ελληνικά, εκτός και είσαι ανορθόγραφος..αλλά αυτό διορθώνεται με λίγο προσπάθεια, άντε μπράβο..

      Διαγραφή
  2. "Οι δε ελληνόφωνοι ομογενείς, διότι σ’αυτούς αφορά κυρίως το αίτημα της ψήφου, ας ανοίξουν τα στραβά τους κι’ας κοιτάξουν λίγο τις εκλογές και το πολιτικό παιχνίδι των χωρών στις οποίες διαβιούν. Διότι είναι κυρίως αυτό το έλειμμα πολιτικής αυτοπεποίθησης που τους κρατάει έξω από την πολιτική διαδικασία των κατά περίπτωσή κοινωνιών που με τη σειρά του εκφράζεται σε παθιασμένο αίτημα συμμετοχής στις ελλαδικές εκλογές."

    O,ti na nai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επειδή αυτή είναι η φύρα της κοινωνίας μας αυτού του είδους οι άνθρωποι αυτή η κακή απομίμηση του John Belushi. Μπορεί να μας πει γιατί οι Εβραίοι της Αμερικής πηγαίνουν και υπηρετούν στρατιώτες στο Israel και ξαναγυρίζουν στην Αμερική να συνεχίσουν τη ζωή τους? Μπορεί να μας πει γιατί έδωσε στο περιοδικό του την εύκολη αγγλική τροφή και μονο? Μήπως θα πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική ταυτότητα των ομογενών στην Αμερική? Μήπως θα πρέπει να αισθανθούν κοντά στην πατρίδα? Μήπως θα πρέπει να αποκτήσουν πολιτικές θέσεις ακόμα περισσότεροι με ελληνική συνείδηση και όχι αποκομμένοι από την πατρίδα και τις εθνικές τους ρίζες? Μήπως θα πρέπει να προωθείται η μάθηση των ελληνικών από τους Έλληνες Ομογενείς ώστε τα παιδιά να είναι πιο κοντά στις ρίζες τους, μήπως θα πρέπει το κράτος να ενισχύσει τη διδασκαλία των ελληνικών την ορθόδοξη εκκλησια τόσο στην Αμερική όσο και στην Australia, που αποκτά όλο και πιο βαρύνουσα sjmasia παγκοσμίως, αλλα και στη Γερμανία και όπου αλλου υπάρχουν Έλληνες?

    Μήπως αυτή η ψήφος θα μας κρατάει όλους πιο κοντά αφού η δημοκρατία είναι δούνε και λαβείν σε όλα τα μέρη του κόσμου? Μόνον η Τουρκια και το Mexico είναι, για τους Αμερικανους τι ισχύει, για τους Βρετανούς το έδειξα παραπάνω! Πως εκφράζεις μια τέτοια κάφρικη άποψη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα λέγοντας μάλιστα ψέματα? Πως να πιστέψει κάποιος ότι ίσια καλοπροαίρετος και όχι απλώς κάθαρμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι να 'ναι ο αγράμματος ελληνόφωνος δημοσιογράφος.

    Μάλλον είναι παγκόσμιο το φαινόμενο των αγράμματων ενημερωτών μας.

    Δηλαδή οι Έλληνες του εξωτερικού που φορολογούνται στην Ελλάδα με βάση την νομοθεσίας περί παγκόσμιου μισθού έχουν υποχρέωση να καταβάλουν στο ακέραιο τα χρήματα που ζητάει η πολιτεία αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να που την γνώμη τους το πως αυτά θα ξοδευτούν.

    Και ύστερα λέμε την ΧΑ φασίστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Let us hope the columnist is just suffering an identity crisis and not serving other interests.
    If voting is not important I guess the language follows.

    The sense of not having access to decision making (my opinion doesn't count) has brought us to accept governments elected by 30% of the voters.

    Having properties in Greece and paying taxes as r+w mentioned is indeed important. Wasn't land ownership that defined citizenship in ancient Athens?

    And finally Dimitri, mocking restaurant owners shows how little u know of their potential. Was not their money that almost brought Doukaki to be a president in the US? Isn't true that the Greeks are considered the most educated minority in the US (together with the Jews who receive all kinds of scholarships and assistance)? Whose kids are those?

    Disconnecting Greece from Omogeneia should be considered treason

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον θα φταίει η γραβάτα. Μεγάλη και βαριά τη βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.