18/12/15

Προκαταρκτική συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους

Συνάντηση στην Ελβετία
Σάββας Μιχάλαρος
Επιστρέφουν οι πρέσβεις των δύο χωρών – Το Ισραήλ θα αποζημιώσει την Τουρκία για το θάνατο των 10 Τούρκων στρατιωτών από Ισραηλινούς κομάντος, το 2010 – Συζήτηση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα προμηθεύει την Τουρκία
Την ίδια στιγμή που η ένταση με τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, η Τουρκική διπλωματία ελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, αναζητώντας συμμάχους και κλείνοντας προηγούμενα ανοικτά μέτωπα. Όπως ανακοινώθηκε, Ισραήλ και Τουρκία κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, οι οποίες είχαν διαταραχθεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ώστε να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους. Ως μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης, αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι διπλωματικές αποστολές και οι πρέσβεις.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην Ελβετία και στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών), Γιόσι Κοέν, ο απεσταλμένος της ισραηλινής κυβέρνησης, Τζόζεφ Σικάνοβερ και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου. Μετά τη συνάντηση, κανείς από τους τρεις δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το Ισραήλ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο για την αποζημίωση των 10 νεκρών Τούρκων στρατιωτών,οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο Παλαιστίνιων ακτιβιστών που επιχειρούσαν να σπάσουν το ισραηλινό εμπάργκο στη Γάζα, το 2010, μετά από απόβαση Ισραηλινών πεζοναυτών.

Παράλληλα, συζητήθηκε η κατασκευή ενός αγωγού που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία, ώστε η τελευταία να απεμπλακεί από την εξάρτησή της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.
Πρώτο Θέμα

4 σχόλια:

  1. Ααααα! Δεν παιζω! Ο στρατηγικος μας εταιρος επαναπροσεγγιζει την Τουρκια? Μα καλα, δεν θυμωσαν οι ισραηλινοι με τις αποζημιωσεις που ζητανε? Βεβαια υπαρχει και το αεριο της Κυπρου να προσφερθει στην Τουρκια (λιγο τσιμπημενο για να ρεφαρουνε οι Ισραηλινοι). Πολυ θετικη εξελιξη να γλυτωσουμε απο τους κομμουνιστες. Οσο για τον αγωγο Κυπρου Ελλαδος ξεχαστε τον! Θα μεταφερεται απο την Αιγυπτο LNG απο το εφοπλισταν (ακριβουτσικο παντως παλι στα πλαισια της απεξαρτησης απο τους κομμουνιστας. Τωρα πως με τετοια τιμη φυσικου αεριου θα γινει αναπτυξη ειναι το ερωτημα του αιωνος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζοντας τον ξένο τύπο έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ισραηλινοί μας χρησιμοποίησαν κυρίως για να τεστάρουν τους s-300 και ότι το όλο παιχνίδι Τουρκίας-Ισραήλ ήταν στημένο.Η δε οργάνωση που οργάωνωσε το Μαβί Μαρμαρά είναι η ίδια που στέλνει όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία.Η Ελλάδα νομίζω άλλη μία φορά την πάτησε οικτρώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ισραήλ συμμετέχει ενεργά υπέρ των τζιχαντιστών, τα ψιλοαρπάζει κάτω από το τραπέζι από την Σαουδική Αραβία όταν διασώζει στριμωγμένους ισλαμοποπιθήκους στην Συρία, και τώρα στα δύσκολα που όλοι σημαδεύουν το φασισταριό τον Ερντογάν βάζει πλάτη για τον κρατήσει όρθιο.

    Ουδεμία έκπληξις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανένα γεγονός δεν είναι στημένο. Είναι ένα παίγνιο.
    Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και αυτό θα την ωφελήσει.
    Η στάση της Ελλάδος δείχνει, πόση σημαντική είναι μια σταθερή Ελλάδα, ακόμα και ως αποικία.
    Την Τουρκία την στρίμωξε η Ρωσία και ο Πούτιν.
    Όσοι στο Ισραήλ έλεγαν ότι πρέπει να τα βρουν με την Τουρκία γρήγορα, γιατί είναι μεγάλη χώρα και άλλα φαιδρά, διαψεύστηκαν από τα γεγονότα. Σήμερα ο Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
    Βέβαια η Ελλάδα λόγο μνημονίου και γερμανικού ευρώ, είναι περισσότερο αποικία, παρά ανεξάρτητη χώρα με ηγεσία.
    Έχουν ακόμα να γίνουν πολλά. Επίσης οι Ισραηλινοί έχουν πάρει μαθήματα.
    Όσο αφορά το s-300, οι Ρώσοι έχουν πάει στο S-500, δηλαδή η τεχνολογία έχει προχωρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.