14/7/16

Η άποψη της χούντας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Κάτι μας θυμίζει…

Στο βιβλίο του «Εκπαίδευση: ελεύθερη επιλογή ή μία γάτα που γαβγίζει» ο Τάσος Αβραντίνης παρουσιάζει τα πρακτικά από συνεδρίαση του… υπουργικού συμβουλίου επί χούντας και με θέμα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Σωστά μαντέψατε! Οι συνταγματάρχες επέμεναν στην απαγόρευση της λειτουργίας τους και επιχειρηματολογούσαν σχετικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι αρνητές του εκσυγχρονισμού της Παιδείας στην Ελλάδα.
Με την άδεια του συγγραφέα σας μεταφέρουμε από το βιβλίο του ολόκληρα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του 1968 και με αφορμή το «Σύνταγμα» που συζητούσε τότε η χούντα:
Α. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (Ὑπ. Οἰκονομ.): Ἐπί τῆς παρ. 6, θὰ ἤθελον νὰ ἐπισημάνω ἐνδεχομένας συνεπείας ἐπειδὴ ὑπάρχει τὸ ἐνδεχόμενον νὰ δημιουργηθοῦν ξένα πανεπιστήμια κάποτε εἰς τὴν χώραν μας. Ὅπως ὑπάρχει εἰς τὴν Βηρυτὸν τὸ Ἀμερικανικὸν Πανεπιστήμιον καὶ εἰς ἄλλας χώρας. Μήπως δημιουργηθοῦν ἐμπόδια;
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Πρ. Κυβ.): Ἄδειαν λειτουργίας ἀνωτάτων ἰδιωτικῶν σχολῶν τὴν ἀπαγορεύομεν. Θέλετε νὰ τὴν ἐπιτρέψωμεν; Τί θὰ γίνῃ ὅμως τότε;

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες είναι αιτιολογημένα, τουλάχιστον για εκείνη την εποχή. Για τη σημερινή θέλει περαιτέρω συζήτηση. Όπως και να έχει, προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Να παρθούν τα σωστά μέτρα ώστε να τελειώσει το κομματικό πανηγύρι που γίνεται τώρα στα πανεπιστήμιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.