22/7/16

Μ. Κοντός: Η αστάθεια στην Τουρκία ευκαιρία για το Κυπριακό

Γιώργος Καυκαλιάς
«Το πραξικόπημα στην Τουρκία δημιουργεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνοκυπριακή πλευρά να επαναξιολογήσει το μομέντουμ στο οποίο υπάρχει για επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει ο διεθνολόγος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, σε συνέντευξη του στο Sigmalive.
Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι το μομέντουμ το οποίο είχε δημιουργηθεί κυρίως λόγω της παρουσίας Ακιντζί αλλά και των περιφερειακών εξελίξεων στον τομέα της εξεύρεσης ενεργειακών πόρων, μετριάζεται, μετά την πολιτική αστάθεια στην Τουρκίας.

Σημειώνει ότι η διολίσθηση Ερντογάν σε πιο αυταρχικές πρακτικές και προσεγγίσεις, είναι πιθανή, ενώ χαρακτηρίζει ως "μάλλον αρνητική την επίδραση του πραξικοπήματος, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού".
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η Κύπρος θα πρέπει να προσεγγίσει το διεθνή παράγοντα και να προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι απέναντι μας έχουμε μια ασταθή Τουρκία, μια Τουρκία η οποία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, πόσο μάλλον για την Κύπρο σε ένα ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού. "Θα βρούμε σίγουρα ευήκοα ώτα", συνέχισε, "καθώς η Τουρκία θα βρίσκει πιο πολλές κλειστές πόρτες, αν ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει με τα μέτρα και τις πρακτικές που σχεδιάζει".

Αρχιτεκτονική ασφαλείας και ισορροπία δυνάμεων
Όσο αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, ο κ. Κοντός τόνισε ότι η αμερικανική κοινωνία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, άρα οι πιέσεις αυτές επηρεάζουν τις πολιτικές των ΗΠΑ προς μια κατεύθυνση μη ανοχής των πρακτικών Ερντογάν. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να «κλείνουν τα μάτια» στα σχέδια του Ερντογάν για ενδυνάμωση του προσώπου ενάντια στη δομή του κράτους, σημειώνει.
Από την άλλη όμως υπάρχει η συμμαχία στο ΝΑΤΟ, του οποίου το κύρος είναι πολύ σημαντικό για τους Αμερικάνους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση να πληγεί το κύρος με αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του.
Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον κ. Κοντό, επιδιώκουν πλέον τη δημιουργία αρχιτεκτονικής ασφαλείας με μια ισορροπία δυνάμεων, έτσι ώστε μακροχρόνια να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Σε αυτή την εξίσωση για τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι σημαντική. Σε καμιά περίπτωση ωστόσο δεν διασφαλίζεται η ανοχή των ΗΠΑ σε οτιδήποτε κάνει η Τουρκία, καθώς στο παρελθόν έχουμε δει χώρες πυλώνες να εγκαταλείπονται από τις ΗΠΑ. 
Σημερινή

4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω για το Κυπριακό αλλά έπρεπε ήδη να είχαμε ασκήσει το νόμιμο δικαιώμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.Τέτοια ευκαιρία δε θα παρουσιαστεί ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδικότης μας η απώλεια ευκαιριών. Απλώς δεν κάνουμε τίποτε. Ούτε καν κι αν μας παρακινήσουν οι Αμερικάνοι. Κουνηθήκαμε τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι το 1974 κι ακόμα πληρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.