14/7/16

FT : Πού οδηγεί την Ευρώπη η νέα άνοδος του εθνικισμού

Η δυσπιστία απέναντι στις ελίτ και ο αργός θάνατος της σοσιαλδημοκρατίας βρίσκονται πίσω από την άνοδο του εθνικισμού. Υποχωρεί η απήχηση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι αντιστάσεις στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και το φάντασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εθνικισμός είναι μια από τις ισχυρότερες παραδόσεις της νεότερης Ευρώπης, αλλά στιγματίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την χιονοστιβάδα των κρίσεων που έχει χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία, τελευταίο παράδειγμα της οποίας είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο εθνικισμός κάνει την επανεμφάνιση του.
Έχει πάρει διαφορετική μορφή από τον εθνικισμό που γεννήθηκε με τηνγαλλική επανάσταση το 1789 και πέθανε το 1945. Οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες απέχουν έτη φωτός από αυτές της Ευρώπης του 19ου αιώνα, όταν πολλοί λαοί που αποκτούσαν εθνική συνείδηση δεν είχαν δικό τους κράτος.
Απέχουν έτη φωτός και από την εποχή των ιδεολογικών άκρων του 1918-1939 – του φασισμού και του κουμμουνισμού – και των σκληρών οικονομικών συνθηκών.
Η σημερινή Ευρώπη είναι μια κατά βάση ειρηνική και πλούσια ήπειρος. Η Ε.Ε. προσφέρει ένα πλαίσιο για την στενή συνεργασία των εθνικών κυβερνήσεων. Αναθέτει σημαντικές εξουσίες σε υπερεθνικούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αλλά και όσον αφορά τους ίδιους τους λαούς, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν μεγαλύτερη επαφή μεταξύ τους χάρη στην πρόοδο της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών.
Ωστόσο ο εθνικισμός, με την νέο παρουσιαστικό, είναι ξανά στο προσκήνιο. Οι πιο εμφανείς εκδηλώσεις του είναι πρώτον η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα εντός της Ε.Ε. και δεύτερον η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκιστικού αυτοχθονισμού (nativism).

Για τη συνέχεια Euro2Day

5 σχόλια:

  1. ΄Ατεχνα καμουφλαρισμένη επίθεση κατά της πατριωτικής εξέγερσης των λαών της Ευρώπης εναντίον της απογυμνούμενης συνωμοτικής επιχείρησης σφετερισμού της εθνικής τους κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης, από το παγκόσμιο υπερκράτος ελάχιστων μονοπωλίων. Στην προπαγανδιστική επιχείρηση η ΕΕ,που λεηλατεί τους λαούς των φτωχοτέρων μελών της, δαπανά δισεκατομμύρια για την προπαγάνδα υπέρ της ομοσπονδιοποίησης,επιχειρώντας να στιγματίσει το
    πανευρωπαϊκό αμυντικό πατριωτικό κίνημα ως "λαϊκισμό". Η λέξη, καραμέλα στο στόμα του πρίγκηπα Κυριάκου αλλά και σμήνους ηλιθίων αρθρογραφούντων
    πατριωτών είναι αποκαλυπτική της περιφρόνησης για τον λαό και της πρόθεσης
    εξανδραποδισμού του, με επιστροφή στη φεουδαρχική δουλοπαροικία, με την καταστροφή του εθνικού κράτους και της δημοκρατίας -που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτό. Αλλά οι λαοί της Ευρώπης, οσοδήποτε ψεκασμένοι, έχουν
    μακρά πολιτιστική σοφία στο DNA τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χάνουν το μαγαζί που στήσαν τα Αμερικανάκια τόσα χρόνια, και έχουν αρχίσει να χάνουν και τα λόγια τους.

    Είχαν πολύ καιρό να δημοσιεύσουν οι FT, τέτοιο μπαξέ από χολή εναντίον των απείθαρχων στην Νέα Τάξη Πραγμάτων.

    Βλέπεις πάει και η TTIP και βγάζουν δόντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να έχουν επαφές μεταξύ τους οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενότητα όμως δεν το...βλέπω να 'χουν, όπως δεν είχαν και ποτέ! Και φυσικά ποτέ δεν ήταν δυνατο να ισχύσει κάτι τέτοιο, έφτιαξαν μια ένωση "οικονομική" στην αρχή, ερήμην των περισσοτέρων...ενδιαφερομένων, κατόπιν όλο αυτό το περιτύλιξαν με ωραίες κορδέλες και φανταχτερά χαρτιά (και λόγια) και οράματα "ηνωμένων πολιτειών ευρώπης" μα τελικά ευτυχώς δηλαδή, στις μέρες μας όπως λέει και το λαϊκό άσμα "φύσηξε έρωτας βοριάς" και άρχισαν οι ρωγμές στο οικοδόμημα και τώρα οι λατρεύσαντες αυτό κοιτάζουν αποσβολωμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΡΑΙΧ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΕΛΛΟ ΣΑΚΑΤΗ.ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Η ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΡΑΙΧ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΕΛΛΟ ΣΑΚΑΤΗ.ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Η ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.