15/11/16

Κατ' ιδίαν ενημέρωση για πιο διεξοδική συζήτηση αντί Εθνικό Συμβούλιο

Όχι σε σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου τελικά
Μάριος Αδάμου
Πριν να αποχωρήσει για την Ελβετία ο Πρόεδρος θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν και δεν θα γίνει σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Μέρα Μεσημέρι".
"Ο Πρόεδρος έκρινε ότι είναι καλύτερο να γίνουν αυτές οι κατ' ιδίαν συναντήσεις έτσι ώστε να γίνει και πιο συγκεκριμένος και πιο διεξοδικός διάλογος ανάμεσα στο ΠτΔ και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων"

Οι αρχηγοί θα μπορούν να συνοδεύονται είτε από τον αντιπρόεδρο είτε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος τους, έτσι ώστε να υπάρχει και 3ο άτομο στη συζήτηση, είπε.
Μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για πιο συγκεκριμένη και πιο διεξοδική συζήτηση.
Θα μπορούν να συζητήσουν επί συγκεκριμένων δεδομένων.
Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί στο Μοντ Πελεράν και όχι στη Γενεύη όπως αρχικά ανακοινώθηκε.

Αντιδράσεις κομμάτων
Τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, να ενημερώσει κατ΄ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν. Αντιθέτως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δεν εντοπίζει λόγους διαφωνίας.
Αυτό που προέχει είναι οι πολιτικές δυνάμεις να λάβουν ενδελεχή ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν στο Μόν Πελεράν και όχι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ενημέρωση, υπογραμμίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αυτή τη θέση διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας για κατ’ ιδίαν ενημέρωση τον πολιτικών αρχηγών αντί της σύγκλισης του εθνικού συμβουλίου.
Συμπλήρωσε πως εκείνο που προέχει είναι το περιεχόμενο μιας συμφωνίας που ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση του προέδρου Αναστασιάδη. πρέπει να δούμε το περιεχόμενο στη λεπτομέρεια του προκείμενου να διασφαλίσουμε τη θέση του κυπριακού ελληνισμού. Εκείνο είναι που προέχει και όχι αν η ενημέρωση θα γίνει με τον Α ή Β τρόπο.
Σήμερα συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος για να συζητήσει τις εξελίξεις στις συνομιλίες. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού, τόνισε ότι στηρίζει τη διαδικασία.
Δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει επιτευχθεί στο Μόντ Πελεράντ, θα αναμένουμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση για να προβούμε σε ολοκληρωμένες τοποθετήσεις, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού
Την κάθετη διαφωνίας τους, για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να μην συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου διατύπωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του υποστηρίζει πως η μη σύγκληση του Εθνικού συμβουλίου προκαλεί εύλογες υποψίες, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση, ενόψει των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΔΕΚ ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οποία διαχείριση του ζητήματος.
Με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις δεν επιτυγχάνεται η συναπόφαση και απομακρύνεται η προοπτική επίτευξης της ποθητής ενότητας, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.
Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο ζητά η Αλληλεγγύη
Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη διαδικασία των συνομιλιών, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενώ

Νωρίτερα
Δεν τίθεται θέμα κρίσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ούτε επιθυμούν κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα Χαβαντίς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κατανόηση για την εκ περιτροπής προεδρία.
Σε συνέντευξή του στη Χαβαντίς, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε μία βδομάδα διακοπή για να ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τα ε/κ κόμματα, η τ/κ πλευρά του πρότεινε να πάει για 2-3 μέρες και να τον περιμένουν στο Μοντ Πελεράν να συνεχίσουν.
“Όταν μας είπαν ότι ‘μια βδομάδα δεν είναι μεγάλο διάστημα, την χρειαζόμαστε’ τότε είπαμε στο μελλοντικό μας εταίρο ότι μπορούμε να το αντικρύσομε αυτό με κατανόηση”, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στο Μοντ Πελεράν επιτεύχθηκε πρόοδος και στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια. Σύμφωνα με τον ίδιον, συμφώνησαν οι Υπουργοί να είναι 7 Ε/κ και 4 Τ/κ και μαζί με πρόεδρο και αντιπρόεδρο να είναι 8 προς 5. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος δεν θα έχουν ψήφο αλλά θα χρειάζεται και η έγκριση ενός Τ/κ Υπουργού σε κάθε θέμα. Στα θέματα όπως της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα λαμβάνουν τις αποφάσεις μαζί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Και ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα μπορούν να επιστρέφουν τους νόμους που έρχονται για υπογραφή από τη Βουλή για να συζητηθούν και πάλι. “Αυτά είναι σημαντικά θέματα για την πολιτική ισότητα”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.
Ο Μουσταφά Ακιντζί ρωτήθηκε και για την εκ περιτροπής προεδρία και υποστήριξε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα υπάρξει, προσθέτοντας ότι υπάρχει κατανόηση αλλά ακόμη σε αυτό το θέμα στην ε/κ κοινότητα δεν δίνονται καθαρά μηνύματα, κατά την έκφρασή του. Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως πλέον έφτασε η ώρα.
“Εάν έχουμε πλησιάσει τόσο πολύ στη λύση και η ε/κ κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί. Όπως εγώ κάθε φορά λέω στη δική μου κοινότητα ότι μια λύση θα γίνει οπωσδήποτε με αμοιβαίες θυσίες και πως σημαίνει αμοιβαίο συμβιβασμό, πρέπει αυτό να το κάνουν και οι ε/κ ηγεσίες”, ανέφερε.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην πάει στις διαπραγματεύσεις σε μια βδομάδα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ήταν δικό τους αίτημα να υπάρξει διακοπή για μια βδομάδα και δόθηκε η έγκριση της τ/κ πλευράς. “Επομένως δεν θα πρέπει να υπάρχει περίπτωση να μην έρθει ο κ. Αναστασιάδης”, ανέφερε.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τώρα μέρος για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις την επόμενη βδομάδα. “Μπορεί να είναι και το Μοντ Πελεράν. Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν και με την ίδια μορφή”, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.