19/12/16

Το σχέδιο Σόιμπλε για εγκλωβισμό της Ελλάδας

Οι σχεδιασμοί για επιβολή μνημονίου «3 Plus» και τα δύο εναλλακτικά σχέδια. Γιατί τρίζει η καρέκλα του Ντάισελμπλουμ και ποιες είναι οι εναλλακτικές. Το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ και οι μνήμες από την «αποκαθήλωση» Σαμαρά.
Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι ενάντια στη δανειακή σύμβαση και λίγο μετά ακολούθησε η ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup ότι παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ακολούθησε πανικός. Όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί Οικονομικών ήταν αντίθετοι με τις εξαγγελίες Ντάισελμπλουμ. Ηθελαν το θέμα να συζητηθεί πρώτα -όπως έπρεπε άλλωστε- με τους θεσμούς, μετά στο EwG και μετά στο Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ όμως αποφάσισε -μόνος(;)- να βγάλει την ανακοίνωση. Βλέπετε η Ελλάδα είναι ένα μόνο μέρος στη σκακιέρα του Eurogroup καθώς, εάν το κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ χάσει τις εκλογές τον Μάρτιο, ο ίδιος θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου. Υπάρχει, όμως, μια προϊστορία που κάνει τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών να πιστεύει ότι θα παραμείνει, με τη βοήθεια του κ. Σόιμπλε.
Όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχασε το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου, οι υπουργοί του Eurogroup ψήφισαν να τον κρατήσουν ως πρόεδρο κατ’ εξαίρεση (ο πρόεδρος πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών). Πολλοί ισχυρίζονται ότι επειδή ήταν ακόμα πρωθυπουργός, η φωτογραφική διάταξη δεν ήταν τόσο αντιφατική και έτσι ο κ. Γιούνκερ διατήρησε τα ηνία του Eurogroup.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.