10/12/16

Ορκισμένοι φίλοι: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την τουρκική επιχείρηση στην Αλ Μπαμπ

Al Manar (Λίβανος)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία φαίνονται σοβαρά διαιρεμένες όσον αφορά την άποψή τους στις ιδιαιτερότητες της μεσανατολικής πολιτικής τους. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία , John Dorrian δήλωσε ότι ο δυτικός συνασπισμός κατά του ΙΚ δεν υποστηρίζει την τουρκική επιχείρηση για τη κατάληψη της συριακής πόλης Αλ Μπαμπ. 
Οι διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον κλιμακώνονται.

Ενώ ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία John Dorrian δηλώνει ότι η δυτική συμμαχία δεν υποστηρίζει την τουρκική επιχείρηση για την απελευθέρωση της συριακής πόλης αλ-Μπαμπ, η τουρκική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να στείλει στη Συρία ένα πρόσθετο ειδικό στράτευμα για να συμμετέχει  στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.
 « Από την αρχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά των επιχειρήσεων μας στη Συρία. Ο στόχος των Αμερικανών είναι σαφής  -να οργανωθεί ένας κουρδικός διάδρομος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων μέχρι την επαρχία του Χατάι, ο οποίος θα τους επιτρέψει να ασκούν συνεχή πίεση στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι η επιχείρηση των τουρκικών μονάδων για την απελευθέρωση της πόλης της αλ-Μπαμπ δεν ταιριάζει με τα σχέδια της Ουάσιγκτον », εξηγεί ο πρώην διοικητής της τουρκικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, απόστρατος στρατηγός Ερντογάν Καρακούς (Erdogan Karakus ) σε συνέντευξή του στο Σπούτνικ.
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η Τουρκία, όσον αφορά τα εθνικά συμφερόντα της, θα πρέπει να συντονίζει τις δραστηριότητές της στη Συρία με τη Ρωσία και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Η Τουρκία δεν χρειάζεται συριακά εδάφη, αλλά θα ήθελε να δημιουργήσει στη Συρία τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να εγκαταστήσει τα τρία εκατομμύρια Σύρους οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο έδαφός της, λέει ο Καρακούς.
 Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε περαιτέρω: « Κατά την άποψή μου, η Τουρκία έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Αραβική Δημοκρατία και γνωρίζει τις προθέσεις των δυτικών χωρών. Επί του παρόντος, είναι πολύ πιθανό ότι η Τουρκία κάνει προσπάθειες για να αποδυναμώσει την επιρροή του δυτικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ ».
Ο Καρακούς εξήγησε ότι αυτή η πολιτική της Τουρκίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με στενή αλληλεπίδραση και συντονισμό των δραστηριοτήτων της με τη Μόσχα και τη Δαμασκό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η συνεργασία με εκείνους εμφανίζεται ως τόση σημαντική για την Άγκυρα.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 10.12.2016


http://french.almanar.com.lb/138257

8 σχόλια:

  1. https://www.almasdarnews.com/article/turkish-army-suffers-heavy-losses-northern-aleppo-isis-suicide-attack/

    Kριστιαν,τι πληροφοριες εχεις,οι Τουρκοι κατελαβαν την Αλμπαμπ η οχι;διαβαζω οτι ειναι στα περιχωρα.

    Οι ΗΠΑ,μπορει να μην θελουν,αυτη την στιγμη,τους ΤΟυρκους,αλλα ας κανουμε λιγο υπομονη να δουμε τι θα κανει ο ΤΡαμπ,ο οποιος δειχνει να εχει ενα θεμα με το Ιραν(τι ρολο θα παιξει η ΤΟυρκια).ΠΑντως ο Ομπαμα,ειπε θα δωσει οπλα σε Συρους επαναστατες και θα στειλει αλλους 200 στρατιωτες, για να εκπαιδευσουν τοπικες ομαδες.Περιπλεκεται η κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις 08:00 Ω.Ελ. έχουν σπάσει τη πρώτη γραμμή άμυνας της πόλης, αλλά λογικά τώρα θα έπρεπε να είναι μέσα στη πόλη:
      «Turkish backed forces break first defense line of ISIS in Al-Bab after 10 hours (όλη τη νύκτα δηλαδή) of fierce fighting» - FSA media

      Εξάλλου, έχουν προχωρήσει αρκετά προς νότο μετά τη κατάληψη των σιλό, προφανώς θέλουν να περικυκλώσουν τη πόλη.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου το λέει ο Ερντό, τι περιμένεις από μένα; Σε λίγο θα χρηστεί Σουλτάνος... αλλά κάτι θα ξέρει.

      Διαγραφή
    2. Τελικα ισχυει,
      Free Syria Army forces entered #Albab" says Turkish president Erdogan


      πηγη:
      Rudaw EnglishΕπαληθευμένος λογαριασμός
      @RudawEnglish
      The leading news source in ME

      Erbil, Kurdistan, Iraq

      Διαγραφή
    3. Μπαίνουν, δεν μπαίνουν, μη ξεχνάμε ότι "πολεμά" ο Τουρκικός στρατός, με τα χαρακτηρίστηκα της φυλής. Σίγουρα παζαρεύουν με τα ξαδέρφια τους μπας και γλυτώνουν καμιά σφαίρα -κι φυσικά με το «αζημίωτο»-
      Μέχρι τώρα έμπαιναν στις άδειες πόλεις και χωρία, αλλά η απόσταση μεγαλώνει από τα σύνορα και φαίνεται ότι ατονήσουν όλο και περισσότερο οι βαθμοί συγγενείας…

      Διαγραφή
  3. Οταν σε ρωτησα,δεν το ειχα δει.Αλλα το διεγραψα,επειδη δεν το βρηκα,ν αναφερεται αλλου,περα απο μια αναφορα στο twitter,οποτε δεν ξερω αν οντως ειπωθηκε,βιαστηκα να το γραψω,χωρις να το ψαξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπαχαλον...συνηθως βλεπεις την αληθεια οταν σηκωνεις την κεφαλην απο τις επιμερους λεπτομερειες που θολωνουν το μυαλο και ατενιζεις ευθυτενως ή εστω παραβολικως μακρυα στον οριζοντα...
    Οι δυτικοι και μεσα σαυτους θα περιλαβω και την "πεπεισμενην" πια ρωσιαν,αφηνουν τους τουρκους να εμπλακουν μετα των ιρανων...σε πρωτη φαση...αρα η εμπλοκη με τους ασσαντικους θα πρεπει να θεωρειται βεβαια.Ο ρολος των κουρδων προς το παρον ειναι η αποτελεσματκη αμυνα εναντι οιονδηποτε τουρκικων επιβουλων και σε περιπτωση που οι τουρκοι δεν ενεργησουν συμφωνα με τον σχεδιασμο,να εμπλακουν εναντιον των τουρκων με πιο ενεργο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.