20/12/16

Πούτιν: Θέλουν να εκτροχιάσουν τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας - Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία

Το μήνυμα που στέλνουν σε ΗΠΑ-ΕΕ
Οι ηγέτες των δύο χωρών κράτησαν χαμηλούς τόνους και... συνεχίζουν τη «δουλειά» στη Συρία - Η τριμερής με Ιράν στη Μόσχα και η πεντάδα της Σαγκάης στο μικροσκόπιο ΗΠΑ- ΕΕ 

Αεροπλάνα καταρρίπτονται, πρεσβευτές δολοφονούνται, αλλά όταν τα συμφέροντα καλούν Μόσχα και Άγκυρα έχουν δείξει ότι ξέρουν να ιεραρχούν τα θέματα. 
Γιάννης Αντύπας

Αν η κατάρριψη του Ρώσου πιλότου στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας είχε οδηγήσει τις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας στον «πάγο», η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα δεν φαίνεται να αλλάζει τους σχεδιασμούς των ηγετών των δύο χωρών. 
Πούτιν και Ερντογάν αναπτύσσουν κοινό βηματισμό, τόσο στην πολεμική αναμέτρηση στη Συρία, όσο και σε θέματα ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην ασιατική ήπειρο, κοιτώντας βέβαια προς Αμερική και Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να μιλήσει για τις σκοπιμότητες του δράστη, λέγοντας ότι είχε στόχο «τον εκτροχιασμό των δεσμών Ρωσίας - Τουρκίας και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία». Άφησε και μία νότα μυστηρίου δηλώνοντας ότι θέλει να μάθει ποιος «καθοδήγησε το χέρι του δολοφόνου».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί η προσέγγιση Ρωσίας- Τουρκίας και διαβεβαίωσε πως θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή η συνεργασία θα ενισχυθεί. 

Είναι προφανές ότι το κύριο πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών είναι η Συρία, καθώς σήμερα είναι η τριμερής Ρωσίας- Ιράν- Τουρκίας στην Μόσχα, αλλά διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι «Πούτιν και Ερντογάν στέλνουν με τις επαφές τους μηνύματα και σε άλλους αποδέκτες». 

Κυρίως προς τις ΗΠΑ, των οποίων η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και με «θέα» την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και προς την ΕΕ. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παγώνει κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση της Κριμαίας. 

Ρωσία και Τουρκία λοιπόν δείχνουν σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, με την πρώτη να έχει ανοίξει για τη δεύτερη μια θέση στην Πεντάδα της Σαγκάης, τον οργανισμό που προωθεί την οικονομική συνεργασίας Ρωσίας- Κίνας και ασιατικών χωρών. 

Το σοκαριστικό βίντεο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Ρώσου πρέσβη 

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε ο 22χρονος που εκτέλεσε τον Ρώσο πρέσβη



Ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ

Πρώτο Θέμα

14 σχόλια:

  1. Η δολοφονία έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας ,την Άγκυρα και αυτό δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ρωσία.Ο Ερντογάν τελειώνει.Του μένουν λίγοι μήνες που εικάζω ότι θα είναι μέχρι το Φθινόπωρο του 2017.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ TZOUTZOUKOS,από που συμπεραίνεις ότι «...ο Ερντογάν τελειώνει και του μένουν λίγοι μήνες...», θέτοντας μάλιστα και ακριβές χρονικό όριο το «...Φθινόπωρο του 2017...»; Μήπως είσαι γεωπολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα ανατολικής Μεσογείου, ή είσαι αναγνώστης δημοσιογραφίσκων που αναπαράγουν δήθεν προφητείες γερόντων και καφετζούδων που ακούγονται στα καφενεία;

      Η κατάρριψη ενός αεροσκάφους ή η δολοφονία ενός διπλωμάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ΑΦΟΡΜΗ ενός πολέμου, δεν μπορεί όμως να αποτελούν ΑΙΤΙΑ πολέμου - υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ τους. Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν δικαιολογούνται τα γεγονότα ως «αιτίες πολέμου» δεν πρόκειται να συμβεί κάτι - τουλάχιστο στην επιφάνεια.

      Διαγραφή
    2. Θα περίμενα να είσαι πιο σοβαρός.Δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου ουτε περιμένω από λιβελογραφήματα άσχετων να ενημερώνομαι.

      Διαγραφή
    3. @ αγαπητέ TZOUTZOUKOS,

      Οι έχοντες ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση απο ΣΟΒΑΡΕΣ πηγές και γνώση του αντικειμένου, δεν διαρρέουν ΣΟΒΑΡΕΣ εκτιμήσεις ούτε δημοσιεύουν σε κοινή θέα πληροφορίες που διαχειρίζονται "λίγοι". Θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό...

      ...όπως θα έπρεπε να γνωρίζεις ήδη, πως όσοι πουλάνε "φύκια" και "φίδια", συνήθως επενδύουν τις μπαρούφες τους υπό τον μανδύα "μου το είπε σοβαρή πηγή" και "δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου".

      Εντάξει, για να λέμε και την αλήθεια, δεν θα περίμενα και κάτι διαφορετικό από κάποιον που επιλέγει το ψευδώνυμο "τζουτζούκος" για να αναπαράγει ότι ακούει στον καφενέ της γειτονιάς και την ίδια στιγμή να ζητάει σοβαρότητα. Ήμαρτον!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις.

      Διαγραφή
    5. Μόνο όσοι δεν είναι κομματόσκυλα,μπορούν να αντιληφθουν τι λέω και τι σημαίνουν αυτά που λέω.

      Διαγραφή
    6. Επιπλέον και επειδή είσαι και άσχετος αλλά και δεν προσθέτεις και τίποτα στη συζήτηση,σταματώ να απαντώ.Όχι γιατί δεν μπορώ να σε κολλήσω στο τοίχο στη συζήτηση αλλά γιατί είσαι ανεπαρκής.Στους καφενέδες δε,τρέχεις εσύ. Να προσέχεις πως μιλάς γιατί παραγνωριστήκαμε.Δεν σου έδωσα το δικαίωμα να χαρακτηρίζεις.Είσαι φαφλατάς,άσχετος και ανεπαρκής.

      Διαγραφή
  2. @ TZOUTZOUKOS Τίποτε απολύτως δεν πρόκειται να συμβεί, η συμμαχία των Ρώσων με τους Τούρκους τη δεδομένη στιγμή πάντα, έχει γερή βάση επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο στον πόλεμο στη Συρία, αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις των Ρώσων πως όλο αυτό το θεωρούν προβοκάτσια,ξεκάθαρα βγήκαν και το είπαν οι Ρώσοι, απλά τα πράγματα, βέβαια αυτό δε σημαίνει, κατά την άποψη μου πάντα, πως αυτή η λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας θα κρατήσει για καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέλημα μου είναι να ενώνω απόψεις και όχι να εκφράζω στεγνή αντίδραση για να γίνεται χαβαλές.Θα δείτε την συνέχεια.Όλα αλλάζουν με τον Trump αλλά ο καταλύτης δεν είναι αυτός.Είναι η ουσία της ρωσικής διπλωματίας και πολιτικής που είναι να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την παρούσα κατάσταση,μεγιστοποιώντας δράσεις.
      Επιμένω ότι ο Ερντογάν θα πέσει πολύ σύντομα.

      Διαγραφή
    2. Όσο για την εξολόθρευση του δολοφόνου του Ρώσου πρέσβη,αν δεν λειτούργησαν σπασμωδικά,λειτούργησαν βάση σχεδίου να του κλείσουν το στόμα.Δεν είχε πυρομαχικά όταν τον σκότωσαν και το ήξερε και ο ίδιος και όσοι τον έβγαλαν από τη μέση.
      Δεν έπρεπε να μιλήσει ο δολοφόνος.Αν έγινε ως σπασμωδική και στιγμιαία πράξη,ήταν πράξη άσχετων αστυνομικών πράγμα που δεν το δέχομαι ούτε καν αν λάβω υπόψη μου την τουρκική "μπουνταλοσύνη".

      Διαγραφή
  3. Δεν έχετε ιδέα για το ποιος είναι ο Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα γινόμαστε εμείς οι Έλληνες ειδικοί επί παντός επιστητού. Αναλύομε και ... διαλύομε τα πάντα, σε βαθμό που να κάνει και τούς ίδιους τούς πρωταγωνιστές, ή έστω τούς παρηκούντας την Ιερουσαλήμ να διερωτώνται, με κάποια δόση ενοχής, "αλήθεια αυτό πώς δεν το σκέφτηκα", ή "αυτό είχα νομίσει και δεν το ήξερα";

    To "δεξιότερα κουροπάτκιν" ζει και βασιλεύει.

    “Καστρολογίες...”


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν οι Έλληνες πρωταγωνιστές είναι ηλίθιοι και κομματόσκυλα που στα γραφεία τους κόπτονται για το ποια και για ποιους "πέφτουν" τηλέφωνα πολιτικών,όπως επίσης και για τους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ,τότε εύκολα καταλαβάνει κανείς γιατί κάποιοι απλοί πολίτες είναι περισσότερο εύστροφοι και κατάλληλοι για κάποιες θέσεις που κατέχουν άχρηστοι και κομματικοί εγκάθετοι.

      Διαγραφή
    2. Τίποτε δεν κατάλαβες, αλλά δεν πειράζει. Να είσαι καλά.

      ΥΓ: Όχι "παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ", αλλά πεοικούντες ΤΗΝ Ιεραουσαλήμ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.