22/12/16

Σόιμπλε: Η Ελλάδα χωρίς την οικονομική βοήθεια θα είχε χρεοκοπήσει

«Δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους» - Συνέντευξη στην DIE ZIET που δημοσιεύει η Deutsche Welle
Η εβδομαδιαία εφημερίδα DIE ZEIT στην έκδοση της Πέμπτης φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύει η Deutsche Welle. Αναφορές στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και το επίδομα για τους συνταξιούχους.
Η συζήτηση ξεκινάει με τη θέση της Δύσης σήμερα στον κόσμο και ο Γερμανός υπουργός παραδέχεται πως «οι θεσμοί της Δύσης είναι υπό εξέταση, από το ΝΑΤΟ μέχρι την ΕΕ» ωστόσο συμπληρώνει πως η Δύση ως μια κοινότητα αξιών δεν έχει τελειώσει. Όσον αφορά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, συνιστά να δούμε στην πράξη το έργο του και συμπληρώνει πως «η αμερικανική δημοκρατία έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτική τα τελευταία 200 χρόνια. Θα καταφέρει να ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση. 
Ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στην Ευρώπη υπογραμμίζει πως «μπορεί να υπάρξουν βαθιές αλλαγές και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες». Τονίζει πως δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις εκλογές στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τον επόμενο χρόνο ωστόσο δηλώνει πως «με το σημερινό μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπάρχει κάποια κόπωση…Δεν αποκλείω να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη».

Η συνέντευξη μετά από αυτές τις δηλώσεις περιστρέφεται και γύρω από την νότια Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ZEIT του επισημαίνει πως στη νότια Ευρώπη είναι διαδεδομένη η άποψη πως η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε απαντά πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος προσέγγισης και δηλώνει: «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Και η κατανόηση έχει όρια σύμφωνα με τον Β.Σόιμπλε

Η εφημερίδα παρατηρεί ωστόσο ότι «πάγωσε» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γιατί η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα. Και ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Όχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Τέλος, στην επισήμανση ότι ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, απαντά:

«Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεται χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Μαρία Ρηγούτσου 
Deutsche Welle, BHMA

21 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα εχει χρεωκοπησει τρεισημισι φορες (3 Μνημονια και ενα PSI) απο το 2010 και ακομα πουλανε το παραμυθι τις χεωκοπιας.. η Γερμανια και το Ευρω να ειναι καλα και εμεις σαν χωρα ας παμε να....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι.Οικονομικά 3 φορές έχει χρεωκοπήσει η Ελλάδα από το 2010 για να γλιτώσει τη νομική χρεωκοπία που όντως απέφυγε και θα χρειαστεί να το κάνει κι άλλες όπως πάει διότι κάθε φορά που "γλιτώνει" φορτώνεται με περισσότερα χρέη.Είναι το λεγόμενο χρέος στο χρέος.Παίρνουμε δανεικά να πληρώσουμε και τα χρωστάμε αλλά ωστόσο είμαστε τυπικοί στους οφειλέτες μας.
      Οψόμεθα εις το μέλλον μακάρι ο Πανάγαθος να μη μας επιφυλάσει χειρότερα ,αν και δεν είμαι αισιόδοξος ιδιώς με τους δανειστές μας.

      Διαγραφή
    2. Η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει πριν μπει στο μνημόνιο. Πρέπει κάποτε να μάθομε την διαφορά μεταξύ χρεοκοπίας και πτωχεύσεως.

      Διαγραφή
  2. Η Ελλάδα χωρίς την Γερμανία θα άφηνε να έσκαγαν τα ομόλογα των γερμανικών, των γαλλικών και των ολλανδικών τραπεζών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία"

    Εδώ πρέπει να εστιάσει κανείς και να αναρωτηθεί τι πάει στραβά με την Ελλάδα και δεν μπορεί να τα καταφέρει, όπως τούς άλλους. Το έχω γράψει πολλές φορές, θα το γράψω ακόμα μία. Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, που να επιτρέπουν την ανάκαμψη μέσω επενδύσεων. Επτά χρόνια τώρα, ούτε ένα σταθερό και λογικό φορολογικό σύστημα δεν έχουν καταφέρει να κάνουν οι άθλιοι που μάς κυβερνούν. Τώρα η χώρα έχει καταστραφεί πια και πολύ φοβούμαι ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

    Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης : Η κρίση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της αν. Ευρώπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Σοιμπλε αφηστε την Ελλαδα στην ησυχια της!!!!Τρεξτε μαζι με την φοβικη Καγκελαριο σας , εσεις που διαλυσατε την Συρια με το Μπαχρειν , και την Σαουδικη Αραβια , και την Μπουγιουκ Τουρκια( που αποδυκνειεται τσουτσουκ) να κερδισετε τις εκλογες σας!!!!Γιατι αν δεν το καταλαβατε η ISSIS ΕΛΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΣ!!!! Με το επομενο φορτηγο , η βομβα , η κατι αλλο που θα επινοησει η ΙSSΙS, 40 μερες πριν απο τις εκλογες σας και με μια 30αρα αθωωους Γερμανους σκοτωμενους , θα φερει στην χωρα σας νικητη το NSDAP....ξερετε κυριε Σοιμπλε ποιο ειναι αυτο το κομμα? Ρωτηστε τον ναζι πατερα σας να σας εξηγησει....Αυτο καταφερατε να κανετε στην Ευρωπη......Να κανετε ρυθμιστη tvn εκλογων στην χωρα σας την Ιssis, και με την οικονομικη σας πολιτικη να κανετε την Ενωση ετοιμη να διαλυθει!!!!!!!θα σας εκδικηθει η ιστορια για μια ακομη φορα για την στενομυαλια σας....!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σόιμπλε αφήστε την Ελλάδα στην ησυχία της!!!! ...Φωνάζει Ο Κωνσταντίνος νομικός!!! Αλλά τα ευρώ να τα στέλνετε!!! Γιατί ο Κωνσταντινος νομικος θα πρέπει να πληρώνεται, είναι δικαίωμά του!!!(σοσιαλιστικό μάλλον... υπάρχουν κάτι τέτοια σοσιαλιστικά δικαιώματα!) για να μπορεί και να φωνάζει!!!( άμα γίνεις "Αλβανός" ούτε να φωνάξεις δε θα μπορείς!). Κύριε Σόιμπλε σας μίσησαν πολλοί... τα λεφτά σας κανείς!

      Κράτα Σόιμπλε!!! μπλέξαμε!!!

      Διαγραφή
    2. "Των οικιων ημων εμπιπεπραμενων ημεις αδομεν"...Ποσο ακομη χρονο μιζεριας θελεις για να καταλαβεις οτι το προγραμμα της Ελλαδας δεν ειναι για να βγουμε απο την κριση, αλλα να αποχωρησουμε απο το Ευρω? 7 χρονια δεν αρκουν? Ποσο θελει να καταλαβεις οτι το "μαγαζι" πρεπει να βγαζει λεφτα για να πληρωνει τα χρεη του? Μαλλον εσυ εισαι ο σοσιαλιστης που δεν το καταλαβαινεις, και ο Αλβανος που το αποδεχεται.....Αναρωτηθηκες αν παγκοσμιως υπαρχει αλλη χωρα που να ειναι 7 χρονια σε υφεση? Αναρωτηθηκες γιατι στην καθε κυβερνηση απαγορευεται να παρει μετρα που θα μας εβγαζαν απο την κριση ? (π.χ αγορα ακινητων χωρις ποθεν εσχες και με φορο 18% αντι για 3% που ειναι σημερα αλλα με ποθεν εσχες, και αλλα πολλα ) Σε πειραζουν περισσοτερο οι αθλιοι συριζαιοι η αυριανος πρωθυπουργος που θα τηλεφωναει κατ ευθειαν τον Σοιμπλε για να παρει εντολες, και αδεια? Τελος σε ενοχλουν και οι φωνες? Ποιων ομως οι φωνες , αυτων που δεν τραβηξαν το χαλι κατω απο τα ποδια του Σοιμπλε το 2009 και θα του πτωχευαν και αυτον και τις τραπεζες του ? Πιστευεις τελος οτι ολη η ζωνη του Ευρω παει χαλια και η Γερμανια καλα γιατι εφαρμοζει τους κανονες του Σοιμπλε? Οχι φιλε μου αυτο λεγεται Μερκαντιλισμος, και αν αλλαξουν το συστημα θα αναπτυχθει η Ευρωπη και αυτοι (Σοιμπλε) δεν θα την απομυζουν........

      Διαγραφή
    3. >Αναρωτηθηκες γιατι στην καθε κυβερνηση απαγορευεται να παρει μετρα που θα μας εβγαζαν απο την κριση ?<

      Σωστός. Γιατί δεν μάς αφήνουν να καλλιεργήσομε το χασίς, που είναι και αρίστης ποιότητος, όχι σαν τα αλβανικά σκουπίδια και να αναπτύξομε στο άψε-σβήσε την οικονομία μας;

      >Αναρωτηθηκες αν παγκοσμιως υπαρχει αλλη χωρα που να ειναι 7 χρονια σε υφεση?<

      α) Διάβασε το σχόλιόμου 22 Δεκεμβρίου 2016 - 6:57 μ.μ.
      β) Ποιος μάς εμποδίζει να κάνομε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αντί να γυρίζομε συνεχώς στο μαγκανοπήγαδο, σαν γαϊδούρια, για το κλασικό βόλεμα "ημετέρων";
      α) Διάβασε το σχόλιό μου

      Διαγραφή
    4. Σωστός. Γιατί δεν μάς αφήνουν να καλλιεργήσομε το χασίς, που είναι και αρίστης ποιότητος, όχι σαν τα αλβανικά σκουπίδια και να αναπτύξομε στο άψε-σβήσε την οικονομία μας;
      Ειναι απαντηση του επιπεδου σου αυτη?
      Μαλλον διαβαζεις πολυ τον Τζημερο.......

      Διαγραφή
    5. "...Αναρωτήθηκες αν παγκοσμιως υπαρχει αλλη χωρα που να ειναι 7 χρονια σε υφεση? " Το 2014 είχαμε ανάπτυξη 0,8% Άρα η χώρα είχε υφεση 5 ΧΡΟΝΙΑ!!! (2009,2010,2011,2012,2013) έγιναν 7!!! (2015,2016) γιατί ψήφισες τους άθλιους συριζαίους!!! Και σίγουρα, κάτι τέτοιους, ψήφιζες και πριν!!! Και τέτοιους θα ψηφίσεις και μετά!!! Για αυτό έχουμε μπλέξει!!!

      Διαγραφή
    6. @ Κωνσταντινος νομικος

      Αν είσαι μπουνταλάς και δεν διακρίνεις την ειρωνεία, δεν φταίω εγώ.

      @ Λύτος Δ.Κωνσταντίνος

      >Το 2014 είχαμε ανάπτυξη 0,8%<

      Και πόθεν προήλθε η ανάκαμψη αυτή; Τι είχε αλλάξει; Έγιναν επενδύσεις μήπως και δεν τις είχαμε αντιληφθεί; Το παραμύθι ότι επί Σαμαρά είχε αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία (τίνι τρόπω άραγε;), ξέφτισε ποια.

      Διαγραφή
    7. Δεν ξέρω έναν που να είχε δικιά του δουλειά ΚΑΙ να μην το είχε αντιληφθεί!!! Το 0,8% είναι πολύ μικρό μέγεθος για να το αντιληφθούν όλοι, έτσι που το εννοείς, γενικά!
      (τίνι τρόπω άραγε;) ένας τρόπος: άρση του καμποτάζ! πόσα εκατομμύρια έφερε; αυτά δεν είναι ανάπτυξη! Δε σου κάνουν αυτά τα λεφτά;

      Διαγραφή
    8. Ρωτάς εάν έγιναν επενδύσεις! Το Ελληνικό, τα αεροδρόμια και το λιμάνι δεν είναι επενδύσεις! τι λεφτά θα φέρνανε το 2015 και το 2016 εάν δεν τις σταματούσε ο Τσίπρας; Δεν θα ήταν αυτά ανάπτυξη; Επειδή τα μετρούσαν ΚΑΙ αυτά έβγαινε η ανάπτυξη στο 3% (περίπου) τα έτη 2015,2016!Δεν έπεσαν οι υπογραφές ( και μαζί με όλα τα άλλα φυσικά - γιατί αυτά τα πράγματα είναι αθροιστικά) είχαμε και τα δύο χρόνια στασιμότητα!!!!

      Διαγραφή
    9. Δυστυχώς, δεν έχετε το θάρρος να δείτε το λάθος που κάνατε με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου! Πήραν ύφεση 7,5% και παρέδωσαν ανάπτυξη 0,8%! Δεν θα τους κρίνεις με το τι επιθυμούσες να πετύχουν αλλά με αυτά (έστω και λίγα) που πέτυχαν. Όταν θα ερχόταν η ώρα να φύγουν ΕΣΕΙΣ, οι φοβεροί πολίτες, απλώς έπρεπε να βρείτε κάποιους καλύτερους και όχι ψηφίζοντας τα κόμματα του αντιμνημονίου ή απέχοντας να φέρετε στην εξουσία τους άθλιους συριζαίους! Έτσι, για να απαλλάξετε τον εαυτό σας από την ευθύνη, δε βλέπετε την πραγματικότητα και λέτε ότι τελικά φταίνε κάποιοι άλλοι! Δηλαδή ότι κάνουν τόσες δεκαετίες οι Έλληνες που καταστρέφουν την Πολιτεία μας... "φταίνε οι άλλοι!!!"

      Διαγραφή
    10. >άρση του καμποτάζ! πόσα εκατομμύρια έφερε;<
      Σε ποιά τσέπη όμως;
      Πολύ ατυχές το παράδειγμα και φυσικά δεν είναι ανάπτυξη για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στο θαλάσσιο τουρισμό, το αντίθετο. Ασφαλώς εσένα δεν σε νοιάζουν η εθνική οικονομία και τα ντόπια συμφέροντα, ανήκεις σε ανώτερη κατηγορία πέρα από τα σύνορα.
      Σε ποιά τσέπη όμως; Των Τούρκων για το θαλάσσιο τουρισμό (κότερα) και τις τοπικές μεταφορές στα νησιά, Άγγλων, Γάλλων, Νορβηγών πλοιοκτητών και εφοπλιστών για τις κρουάζιερες. Προσωπικά το θεωρώ προδοσία των χρόνιων αγόνων που έγιναν από όλους τους επαγγελματίες του κλάδους κατά των πιέσεων της ΕΕ και της Τουρκίας, γιατί τουρκοποιήσε (παντού η τουρκική σημαία) περαιτέρω το Αιγαίο, αλλά όχι και μόνο. Δικαιολογήθηκε από τον Στουρνάρα με τη περίφημη φράση «όχι επενδύσεις α-λα-καρτ».

      Και η πώληση των μαρινών σε Τούρκους είναι προφανές ότι εξυπηρετεί την ανάπτυξη των τουρκικών τουριστικών εταιριών, και όχι των ελληνικών.

      Διαγραφή
    11. Εγώ, αντιθέτως, ξέρω ότι και το 2014 συνέχισαν να κλείνουν επιχειρήσεις και να αυξάνεται η ανεργία.
      Η άρση τού καμποτάζ; Πόσα λεφτά έφερε η άρση τού καμποτάζ, ώστε να συντελέσουν σε μπορέσουν να θεωρηθούν ανάπτυξη;

      Πόσες βιομηχανίες έκλεισαν στους πρώτους μήνες του 2014

      Κι όμως είχαμε ύφεση 1,9% το 2014

      Τι Πέτυχε Η Άρση Του Καμποτάζ

      Διαγραφή
    12. @ Λύτος Δ.Κωνσταντίνος

      >ΕΣΕΙΣ, οι φοβεροί πολίτες, απλώς έπρεπε να βρείτε κάποιους καλύτερους και όχι ψηφίζοντας τα κόμματα του αντιμνημονίου<

      Γράφεις πολλά και γράφεις ανοησίες. Όσο πιο πολύ πίνεις, τόσο πιο πολύ μεθάς. Όσα πιο πολλά γράφεις, τόσο περισσότερες ανοησίες. Αυτά είναι κανόνες άνευ εξαιρέσεων. Αν δεν με ξέρεις, πού ξέρεις αν και τι ψήφισα; Απόφευγε επιθέσεις ad hominem, αν θες να κάνεις διάλογο και προσκόμιζε στοιχεία. Όχι λόγια τού αέρα, τού τύπου "Δεν ξέρω έναν που να είχε δικιά του δουλειά ΚΑΙ να μην το είχε αντιληφθεί!!!" Γελοιότητες.

      >Έτσι, για να απαλλάξετε τον εαυτό σας από την ευθύνη, δε βλέπετε την πραγματικότητα και λέτε ότι τελικά φταίνε κάποιοι άλλοι!<

      Διάβασε το σχόλιό μου 22 Δεκεμβρίου 2016 - 6:57 μ.μ. Αυτό λέω ΕΓΩ; Εκείνα τα αόριστα "λέτε", "κάνετε", τα θεωρώ και προσβλητικά και ανόητα.
      Μήπως έχεις για πηγή πληροφοριών το antinews, ή το twitter τού Μουρούτη;

      Διαγραφή
    13. @ Λύτος Δ.Κωνσταντίνος24 Δεκεμβρίου 2016 - 4:16 μ.μ.

      Γράφεις για αξιοποίηση τού Ελληνικού, που σταμάτησε ο Τσίπρας. Πώς την σταμάτησε, αφού την ... ολοκλήρωσε; Δεν τα θυμούμαι όλα και δεν επιμένω. Αλλά, είπαμε, στοιχεία, όχι μόνο λόγια. Τα αεροδρόμια δόθηκαν στην Fraport. Και δεν ξέρω αν αυτά θα ήσαν ή είναι κερδοφόρα, διότι δεν ξέρω τούς όρους. Βλέπεις, είμαι από εκείνους, που έχουν την κακή συνήθεια, να παραδέχονται ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν τα γνωρίζουν, ή δεν τα γνωρίζουν τόσο καλά, ώστε να αποφανθούν περί αυτών.

      Κάνεις πολλές εγγραφές, αναγκάζοντας κι εμένα να κάνω το ίδιο, πράγμα κουραστικό. Σταματώ εδώ.-

      Διαγραφή
  5. "...ότι το προγραμμα της Ελλαδας δεν ειναι για να βγουμε απο την κριση, αλλα να αποχωρησουμε απο το Ευρώ..." Δώσανε περίπου 330 δις δάνειο στην Ελλάδα, διαγράψανε περίπου 120 δις χρέος...450 δις!!! για να μας βγάλουν από το ευρώ! ΦΟΒΕΡΟ! πώς το σκεφτήκανε; Γιατί δε σε βγάζανε από την αρχή για να αποφύγουν και τον κόπο; Να μην έχουμε κι εσένα να φωνάζεις: Πόσο άνοιγμα είχαν οι τράπεζές τους σε ελληνικά ομόλογα; ΞΕΡΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://2.bp.blogspot.com/-4EyAOVA_fyU/WFz4xxc-HOI/AAAAAAAAPvQ/1I3HaQVDTlE9i3w7js8wiZNNetmnFpMGQCEw/s1600/sabotsoible.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.