11/12/16

Στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης


Υ​​πάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της παγκοσμιοποίησης: ο σοβαρός και της στρουθοκαμήλου. Ο δεύτερος μοιάζει βολικός. Τον διαλαλούν με μεγάλη πειθώ οι λαϊκιστές κάθε απόχρωσης. Αλλά είναι αυτοκτονικός. Κλείνοντας κάποιος τα μάτια στις εξελίξεις δεν τις αποτρέπει. Απλώς τον παίρνουν σβάρνα. Ο απομονωτισμός, που κηρύσσουν κάποιοι, είναι η χειρότερη λύση. Πάντα έτσι ήταν. Να σημειώσουμε ότι από τον κομμουνισμό χαντακώθηκαν πολλές χώρες της Ευρώπης, χειρότερα όμως απ’ όλες χαντακώθηκε η Αλβανία, που μαζί με τον κομμουνισμό ο δικτάτωρ Εμβέρ Χότζα αποφάσισε (για τη δική του ασφάλεια) να απομονώσει τη χώρα και από ξένη επιρροή και ευεργεσία. Από τις φτωχές χώρες του Σιδηρού Παραπετάσματος, η Αλβανία έγινε η πιο φτωχή, γιατί ήταν η πιο απομονωμένη.
Ο σοβαρός τρόπος δεν είναι εύκολος και (ακόμη χειρότερα!) δεν ξέρουμε ποιος είναι. Θεωρεί ως δεδομένο ότι η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο· τον φέρνει πιο κοντά. Παγκοσμιοποιεί τα πάντα. Οι ίδιες ηλεκτρονικές τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να έχουμε στα χέρια μας τη γνώση όλου του κόσμου, μπορούν με την ίδια ταχύτητα να μεταφέρουν κεφάλαια. Οι τεχνολογίες μεταφορών κάνουν τα ταξίδια πιο γρήγορα και φθηνά για όλο τον κόσμο και για εκείνους που θέλουν να μεταναστεύσουν. Οι πληροφορίες, τα εμπορεύματα, οι άνθρωποι –τα πάντα– κινούνται ταχύτερα και μόνο οι ανόητοι, που πιστεύουν τους Τραμπ αυτού του κόσμου, νομίζουν πως μπορούν να κρυφτούν από τις εξελίξεις.

για τη συνέχεια Kathimerini

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καποιος Μανδραβελης γραφει γαι Τραμπισμους.Γι αυτο ο Τραμπ ειναι προεδρος και ο καποιος Μανδραβελης γραφει ανοησιες στην Καθημερινη.Μανδραβελιες λοιπον.

    α στύβουν το μυαλό τους, να δοκιμάζουν νέες μεθόδου

    οτι ακριβως κανουν οι Αμερικανοι εδω και δεκαειτιες(το Αμερικανικο ονειρο κλπ),παρ ολα αυτα εβγαλαν τον Τραμπ,ομως καποιος Μανδραβελης,προσπαθει να μας πεισει οτι ολοι αυτοι εκαναν λαθος.Για να το λεει ομως ο Μανδραβελης,ετσι θα να,τι ξερουν τοσο εκ κοσμος.

    Ο Τραμπ δεν βγηκε στην Ελλαδα,αλλα στην Αμερικη,την κατ εξοχην χωρα της δημιουργιας και παραγωγης.Αυτο δεν απασχολει τον Μανδραβελη ο οποιος αραδιαζει ενα κειμενο με μανδραβελιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikos Sakkas O NTΙΓΚ ΚΙ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ

    Ο Nτιγκ ζει στο Ανόι και δουλεύει προγραμματιστής για μια αυστραλιανή εταιρεία. Κοστίζει δέκα φορές λιγότερο από τον αυστραλό συνάδελφό του. Ωφελείται η εταιρεία, που ελαττώνει το κόστος παραγωγής της. Ωφελείται κι ο Nτιγκ και η οικονομία του Βιετνάμ που καλπάζει με 6% το χρόνο.

    Το λένε παγκοσμιοποίηση και είναι η μεγαλύτερη ιστορικά αναδιανομή πλούτου από τον πρώτο προς τον τρίτο κόσμο. Αυτό που υποσχόταν ο μαρξισμός, αυτό για το οποίο δολοφόνησε δεκάδες εκατομμύρια, το πέτυχε με τρόπο αθόρυβο η τεχνολογία κι η απελευθέρωση των αγορών.

    Οι αριστεροί δείχνουν το δάχτυλο στην παγκοσμιοποίηση. Ίσως γιατί ευτέλισε το παραμύθι τους. Δείχνουν τα υπερκέρδη των εταιρειών αλλά ξεχνάνε την άνευ προηγουμένου αναβάθμιση της οικονομικής κατάστασης του Ντιγκ και της χώρας του.

    Οι ακροδεξιοί κατηγορούν κι αυτοί την παγκοσμιοποίηση όχι όμως δείχνοντας τον Ντιγκ. Αυτοί δείχνουν τον Μουσταφά που ήρθε απ΄ το το Αλγέρι για να βρει μια καλύτερη ζωή. Όμως ο ερχομός του Μουσταφά είναι μια άλλη ιστορία από αυτή της παγκοσμιοποίησης. Είναι η ιστορία της μετανάστευσης και υπάρχει χιλιετίες πριν από την παγκοσμιοποίηση. Και ο Μουσταφά προέρχεται σήμερα από ακριβώς εκείνες τις χώρες που αρνούνται να υιοθετήσουν την ελεύθερη οικονομία, δηλαδή την παγκοσμιοποίηση. Η καλύτερη λύση για τον έλεγχο της μετανάστευσης είναι ακριβώς η παγκοσμιοποίηση ως εγγυητής της τοπικής ανάπτυξης.

    Οι αριστεροδεξιοί κατηγορούν λοιπόν την παγκοσμιοποίηση παρόλο που είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος μηχανισμός κοινωνικής αναδιανομής και παρόλο που δρα ανασχετικά για τη μετανάστευση.

    Ξανά λοιπόν το βασανιστικό τρίλημμα: ανοησία ή υποκρισία/ λαϊκισμός ή και τα δυο μαζί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τριλλημα απευθυμνεται σε αυτους που κατηγορουν τα εκ των ανθρωπων που με την ψηφο τους δειχνουν οτι ειναι εναντια στην παγκοσμοιοποιηση,ελιτισμος λεγεται.ΔΕν πειραζει,αργα η γρηγορα θα καταλαβουν και οι ιδιοι τι γινεται,μεχρι τοτε θα λενε Μαδραβελιες.

    Οσο γαι το Βιετναμ που τρεχει με 6%,κανεις το λαθος που κανουν ολοι οι φιλελευθεροι,βλεπεις τους αριθμους και οχι τι αποτελεμσα εχουν αυτοι για τον λαο.

    Στο εξωτερικο μιλανε γισ το τελος της παγκοσμοιποιησης,εδω οι μανδραβελες που ζουνε σε μικροκοσμο προσπαθουν να πεισουν τον κοσμο με ψεματα.Κακο να συγκρουεσαι με την πραγματικοττητα

    Ενδιαφερον επισης οτι χρησιμοποιειται το παραδειγμα της Κινας,της Ινδιας(τι γινεται εκει,τον τελευται καιρο,γνωριζει κσνεις;) και αλλων τετοιων χωρων,με χαμηλους μισθους και ασχημες συνθηκες εργασιας.Τωρα τι κανει ο καθε Ντιγκ Νταγκ ειναι σχετικο,ονειρο λοιπον ολως εσας,ειναι να τα κονομανε οι εταιρειες....

    Υγ1 αλλα αφου ειναι ο Ντιγκ ενταξει ,μια χαρα η παγκοσμοιοποιηση.θ αρχισω και γω να λεω ονοματα,ετσι στη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.