27/12/16

FT : Μαίνεται «πόλεμος» ΗΠΑ-Ισραήλ για απόφαση του ΟΗΕ

Σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση Netanyahu κατά πάντων μετά το ψήφισμα-χαστούκι για το Ισραήλ στον ΟΗΕ. Η κόντρα με τις ΗΠΑ και οι διπλωματικές κινήσεις πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Παρισιού.
Ο Ron Dermer, Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, κατηγόρησε τη διακυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα ότι «επιτέθηκε» στη χώρα του ενορχηστρώνοντας ψήφισμα στον ΟΗΕ για τον ισραηλινό εποικισμό, σε μια ασυνήθη ευθεία επίθεση στην απερχόμενη ηγεσία του κοντινότερου συμμάχου του.
Ο Dermer περιέγραψε την απόφαση των ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία-ορόσημο ως «μια θλιβερή μέρα και αισχρό κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ». Προσέθεσε ότι το Ισραήλ θα παρουσιάσει στοιχεία που έχει για το θέμα στη νέα διοίκηση του εκλεγέντος Ντ. Τραμπ, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.
«Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία στη νέα διοίκηση μέσω των κατάλληλων καναλιών», είπε σε συνέντευξη στο CNN. «Αν θέλουν να τα μοιραστούν με τους Αμερικανούς πολίτες, ευχαρίστως να το κάνουν».
Αμερικανοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν τις κατηγορίες ότι έπαιξαν ρόλο στη συγγραφή ή την προώθηση της απόφασης 2334 του ΟΗΕ, που απαιτεί το Ισραήλ «άμεσα και πλήρως» να σταματήσει κάθε διαδικασία αποικισμού σε παλαιστινιακά εδάφη, και χαράσσει μια καθαρή διάκριση μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.
Το ψήφισμα πέρασε την Παρασκευή με 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ψηφίζουν υπέρ, ενώ οι ΗΠΑ -που συχνά χρησιμοποιούσε το βέτο για να προστατεύσει το Ισραήλ από κρίσιμα για την πολιτική του ψηφίσματα- απείχε.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.