14/12/16

Startfor : Η βουτιά στη λίρα και ο «πατριωτισμός» Ερντογάν

Το «πείραμα» του τούρκου προέδρου μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δολάριο. Η στροφή στο εσωτερικό και τα όνειρα για νέο παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα.
Στην Τουρκία, ο πατριωτισμός φαίνεται να έχει βαθύτερα κίνητρα από το κέρδος. Αρκετές μεγάλες τουρκικές εταιρείες τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακοινώσει πως θα ακολουθήσουν τις παραινέσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή των αμερικανικών δολαρίων τους σε τουρκικές λίρες παρά τη βουτιά του νομίσματος.
Η μετατροπή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ισοτιμίας, όμως δεν έχει ιδιαίτερη λογική σε καθαρά εμπορικούς όρους. Η λίστα των επιχειρήσεων που μέχρι τώρα στηρίζουν την έκκληση Ερντογάν πραγματοποιώντας ορισμένες συναλλαγές σε λίρες, περιλαμβάνουν το Ταμείο Στήριξης Βιομηχανίας του υπουργείου Άμυνας της χώρας, την Turkish Airlines και διάφορες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Το πείραμα, που περιλαμβάνει και τους τούρκους πολίτες, οδήγησε προς στιγμή σε ανάκαμψη της ισοτιμίας η οποία αντιστράφηκε μετά την ανακοίνωση ότι η οικονομία κατέγραψε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2016
Η πηγή των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, όπως και των διαφόρων ζητημάτων σε επίπεδο πολιτικής και ασφάλειας, μπορεί να αναχθεί στην έκθεσή της στο αμερικανικό δολάριο. Πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν χρέος σε δολάρια, το οποίο γίνεται πιο ακριβό όσο αυξάνεται η αξία του δολαρίου. Και η πορεία που προσπαθεί να χαράξει η Τουρκία, ορίζεται από την αναγκαιότητα, καθώς το παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα συνεχίζει να ενισχύεται. Αρκετές άλλες χώρες έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση, όμως ίσως καμία από αυτές δεν είναι τόσο «ευλογημένη» όσο η Τουρκία, που έχει ιδιωτικούς τομείς με άφθονο ξένο χρήμα ή πρόθυμους να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά στην στήριξη του αποδυναμωμένου εθνικού τους νομίσματος.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Το SDR,ειναι κατι που θα μας απασχολησει στο μελλον.Οι Κινεζοι ειχαν πει πριν λιγα χρονια οτι σκοπευουν ν ασχοληθουν με το συγκεκριμενο ομολογο,κατι που εκαναν πριν λιγους μηνες,σε μια κινηση που κανενας δεν περιμενε.Οι ΚΙνεζοι,σε αντιθεση με τις δυτικες χωρες,κινουνται με σχεδιο που δεν αλλαζει και εχουν σαν σκοπο,το SDR να γινει το νεο παγκοσμιο νομισμα,σκοπος τους,να το ελεγχουν
    εκεινοι.Το αν θα το καταφερουν,θα δειξει.Παντως οταν ειχαν πει οτι θα ασχοληθουν με αυτο,αρκετοι στην Δυση γελαγαν....Οπως επισης,μεσα στα πλαισια του MAde in China 2015,αγοραζουν Γερμανικες(και οχι μονο) εταιρειες υψηλης τεχνολογιας,χωρις οι η Μερκελ και η παρεα της,να πορει να τους σταματησουν(οπως εχουν παραδεχθει στην ΕΕ,δεν εχουν σχεδιο ν αντιμετωπισουν τις αγορες εταιρειων απο Κινεζους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.