3/9/17

Γεωπολιτικό παιχνίδι στην κορεατική χερσόνησο

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς εκ μέρους της Βόρειας Κορέας, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, συντηρεί την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Σπάζοντας ένα άτυπο μορατόριουμ από το 2009, βάσει του οποίου το Τόκιο είχε εξαιρεθεί από τις πυραυλικές δοκιμές, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιχειρεί να ακυρώσει εν τοις πράγμασι την αμερικανική πολιτική, χωρίς όμως να υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή της Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας δηλαδή να στοχεύσει τη νήσο Γκουάμ (μη ενσωματωμένο αμερικανικό έδαφος). Αλλωστε, μία ενέργεια αντίκρουσης των κοινών ασκήσεων που διεξήγαγαν τις τελευταίες μέρες ΗΠΑ - Νότια Κόρεα ήταν καθ’ όλα αναμενόμενη. Επίσης, το γεγονός ότι η εκτόξευση έγινε από μετακινούμενη βάση κοντά σε κατοικημένη περιοχή αποτελεί εμφατική επισήμανση προς τις ΗΠΑ ότι ενδεχόμενο προληπτικό πλήγμα από μεριάς τους θα μπορούσε να προκαλέσει εκατόμβη νεκρών.

Για τη συνέχεια Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Πολυ περιεκτικη αναλυση που δειχνει την σπασμωδικη πολιτικη των ΗΠΑ και το αγχος τους να φανουν κυριαρχοι στον Ειρηνικο ωκεανο.Οπως ειχε πει προσφατα ο Σ.Καλεντεριδης σε εκπομπη (ΚΟΝΤRA CHANNEL,29/8),η Κινα και η Ρωσσια ειναι αυτες που ισως εδωσαν την Β.Κορεα την πυρηνικη τεχνολογια και την χρησιμποιουν σαν εξισορροπητικο φορεα στην περιοχη.

    Νομιζω οτι η Β.Κορεα παιζει και τον ρολο του αποσταθεροποιητη των ΗΠΑ προς ωφελος Ρωσσιας και Κινας οι οποιες δεν θελουν να απευθυνουν αμεσα προειδοποιησεις στον Τραμπ και βαζουν τον Κιμ να τα "μεταδιδει".
    Επισης εχω την εντυπωση οτι το "ανοιγμα" του "δευτερου μετωπου" στην Κορεατικη χερσονησο φθειρει και αποπροσανατολιζει τις ΗΠΑ ωστε να καμφθει η επιθετικοτητα της στην Ουκρανια και Μαυρη θαλασσα απο τον Πουτιν.Αλλωστε η αποκρυψη/παραπλανηση (μασκιροβκα) ειναι παγιο χαρακτηριστικο της Ρωσσικης πολιτικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.