13/3/18

Ηνίοχος ’18: Μία άσκηση που θα κάνει τον Ερντογάν να βγάζει αφρούς

Λυσίμαχος Σαμασίτης 
Από τις 12 έως τις 23 Μαρτίου θα λάβει χώρα στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η πολυεθνική αεροπορική άσκηση Ηνίοχος 2018. Στην άσκηση θα συμμετέχουν:
   Η Ελληνική Αεροπορία (ΠΑ) με F-16, Mirage 2000, F-4, EMB-145
   Η αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) με F-15E
   Η αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) με EF-2000
   Η αεροπορία του Ισραήλ (IAF) με F-15I
   Η αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με Mirage 2000-9
   Η αεροπορία της Ιταλίας με Tornado
   Και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου με ελικόπτερο AW-139.
Εκτος των αεροπορικών δυνάμεων, θα λάβουν μέρος και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, τόσο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και άλλων συμμετεχουσών χωρών.
Η άσκηση θα διεξαχθεί για έκτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Σχολείου Όπλων Τακτικής της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβάνοντας πολλαπλά σενάρια επιχειρήσεων, όπως:
1. Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
2. Προσβολή Αεροδρομίου.
3. Προσβολή Ειδικών Στόχων / Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
4.  Προσβολής Στόχων επιφανείας.
5.  Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
6.  Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).
Οι αποστολές θα λάβουν χώρα σε όλη την ελληνική επικράτεια, της Λήμνου και του Καστελόριζου συμπεριλαμβανομένων.
Κοιτάζοντας κανείς το “ρόστερ” της άσκησης, διαπιστώνει την στρατιωτική σύγκλιση της Ελλάδος με συγκεκριμένες χώρες. Μερικές μάλιστα από αυτές, είναι μόνιμοι “πελάτες” του Ηνιόχου τα τελευταία χρόνια, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Η μονιμοποίηση της παρουσίας της USAF στην ελληνική άσκηση, με την ταυτόχρονη παρουσία πέρυσι του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υποδηλώνουν την πρόθεση της Ουάσιγκτον για σύσφιξη των διμερών σχέσεων, σε μία εποχή ύπαρξης γεωπολιτικού κενού στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, μετά την “αποσκίρτηση” της Άγκυρας προς Μόσχα.
Η σταθερή παρουσία του Ισραήλ επιβεβαιώνει την συνεργασία με την Ελλάδα, υπό τον τριπλό άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ, στελνοντας ενα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν για τις μελλοντικές συμμαχίες στην περιοχή.
Για να ολοκληρωθεί η τριπλέτα, θα έλθει για πρώτη φορά φέτος, και ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.
Η έλευση των ιταλικών μαχητικών στην Ανδραβίδα για συμμαχική συνεκπαίδευση, λίγο καιρό μετά την ευθεία πρόκληση του τουρκικού ναυτικού προς την ιταλική ΕΝΙ στο αλίπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι σημαντικότατη για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο ερχομός της αεροπορίας των ΗΑΕ, ενός σφοδρού πολέμιου της Ντόχα και πρωτεργάτη του πρόσφατου εμπάργκο προς το Κατάρ, το “μουσουλμανικό αδελφό” κράτος του Ερντογάν, για δεύτερη συνεχόμενη μάλιστα χρονιά, στέλνει σαφή μηνύματα.
Για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στην άσκηση τα βρετανικά Eurofighter, αναβαθμίζοντας την συμμαχική συνεργασία.
Όπως γίνεται αντιληπτο, ο “Ηνίοχος” δεν είναι μία απλή άσκηση. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στους συμμετέχοντες. Πόσο μάλλον αν την τοποθετήσουμε στο παρόν χρονικό πλαίσιο της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρκεί κανείς να σκεφθεί οτι θα πετουν πλάι πλάι ισραηλινά και αραβικά μαχητικά! Προκειται για μία άσκηση που επιβεβαιώνει, στον βαθμό που της αναλογεί, τις ελληνικές συμμαχίες, αν προσθέσει κανείς στον “Ηνίοχο” και την συμμετοχή της αιγυπτιακής αεροπορίας στην ετήσια σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής, του εταίρου του άλλου τριπλού άξονα, Αθήνας-Λευκωσίας-Καίρου.
Για την Ελλάδα είναι σημαντική αυτή η δήλωση εμπιστοσύνης από τα “φιλικά” της κράτη. Η Πολεμική Αεροπορία οικοδομεί στην πράξη μια πολλαπλή συμμαχία με προφανή αποδέκτη. Ακόμη και εάν κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν έχουν ως κύρια πρόθεσή τους να προκαλέσουν τον Ερντογάν, η παρουσία ενός σχηματισμού ελληνικών, αμερικανικών, ισραηλινών, ιταλικών, βρετανικών και αραβικών μαχητικών πάνω από το Καστελλόριζο, μπορεί να κάνει τον σουλτάνο να “αφρίσει”...

2 σχόλια:

  1. πολύ ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά όταν έρθει η μέρα της κρίσης, πρέπει μόνος σου να την αντιμετωπίσεις και να μην περιμένεις τη βοήθεια κανενός. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται η αναβάθμιση των F16, όπως και οι αναβαθμίσεις ή αγορά νέων φρεγατών πάνε στις ελληνικές καλένδες. Τέλος, αυτά τα KIOWA ελικόπτερα, ταχύπλοα κτλ. από τα αποθέματα (LOA) των ΗΠΑ, πότε θα ξεκινήσουν να παραδίδονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχετη ερώτησή: τα αμερικανικα αρματα Abrahams που θα παιρναμε από τις ΗΠΑ, τι εγιναν ?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.