26/3/18

Ποιο είναι το μέλλον της 25ης Μαρτίου;

Οπως και οποιαδήποτε άλλη συλλογική οντότητα, τα έθνη βασίζονται σε αφηγήματα που εμπεριέχουν σημαντικό ποσοστό μύθων. Τα εθνικά αφηγήματα ορίζουν τα όρια και την προέλευση της κάθε συλλογικότητας, αποδίδοντάς τους κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη συλλογικών ταυτοτήτων που καθιστούν δυνατή την εθελοντική συνεργασία μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Οι μύθοι είναι απαραίτητοι γιατί λειαίνουν την πάντοτε σύνθετη πραγματικότητα. Αφηγήματα και ταυτότητες συντηρούνται και αναπαράγονται μέσα από περιοδικές τελετουργίες όπως οι εθνικές επέτειοι.
Για την πλειονότητα των Ελλήνων, η 25η Μαρτίου επιτελεί την τελετουργική της λειτουργία ικανοποιητικά, αν και μάλλον επιφανειακά. Η διακοπή της εργασιακής ρουτίνας υπογραμμίζει την ιδιαίτερη χροιά της ημέρας. Το σχολείο και, σε μικρότερο βαθμό, η τηλεόραση μας θυμίζουν πώς δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα και πώς συνδέεται με τους παλαιότερους πολιτισμούς που ευδοκίμησαν στον κοινό μας γεωγραφικό χώρο. Το αφήγημα τονίζει χαρακτηριστικά όπως ο ηρωισμός, η αγωνιστικότητα, η αυτοθυσία και η ανάγκη ενότητας, ενώ καυτηριάζει τη ροπή προς τις διαιρέσεις και τον διχασμό. Εμμεσα υπογραμμίζεται και η σύνδεση του έθνους με την Εκκλησία, πράγμα που εκφράζει και η παρουσία του σταυρού στο σημαντικότερο εθνικό σύμβολο, τη σημαία.

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Εδώ και αρκετά χρόνια πάντως, πολλοί και διάφοροι (τα εισαγωγικά άκρως απαραίτητα) "ιστορικοί" "ερευνητές", "μελετητές" και άλλοι παρατρεχάμενοι στυλοβάτες ενός συστήματος που μεθοδικά υπέσκαπτε τα θεμέλια της χώρας με αποκορύφωμα την σημερινή μνημονιακή της υποτέλεια, σε κάθε εθνική επέτειο πάσχιζε και πασχίζει πάντα να βρει "σκοτεινά" σημεία, ψεγάδια, οτιδήποτε μπορεί να μειώσει την σημασία κάθε επετείου και όλο αυτό το εισέπραττε η κοινωνία ως αμερόληπτη κριτική και ιστορική έρευνα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιεικως γελοιοτητες.... οτι και να κανουν οι αντεθνικοι τζουτζεδες που διαβιουν στον Μαρξιστικο τους βοθρο ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ...και τα γεγονοτα ειναι πολυ απλα και ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΕΝΑ..
    1/ Η Εθνικη επανασταση του 1821 ξεκίνησε, υποστηριχτηκε και χρηματοδοτηθηκε απο την μεγαλοαστικη ταξη και την Εκκλησια.
    2/ Ολοι οι αγωνιστες ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ απο παπαδες για να εισελθουν στην Φιλικη Εταιρεια και να συμμετασχουν στην απελευθερωση του ΓΕΝΟΥΣ.
    3/ Ολοι οι μεγαλοι αγωνιστες (Πχ Μακρυγιαννης, Καραισκακης, Κολοκοτρωνης κλπ) που ελαβαν μερος σε εκατονταδες μαχες στα απομνημονευματα τους δηλωνουν συνεχως οτι την εθνικη επανασταση την εκαναν ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ! Μαλλον αυτοι δικαιουνται να λενε γιατι πολεμησαν και οχι ο καθε αριστερος κοπριτης.
    4/ Ολοι οι Ελληνες με μια ψυχη σηκωθηκαν και παραταχτηκαν κατω απο τον ΣΤΑΥΡΟ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ για να απελευθερωσουν το ΓΕΝΟΣ για να ξαναχουνε πατριδα...
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ !
    Τωρα το τι λενε κατι κωλοκαθηγηταδες του κερατα και διαφορα ρεμαλια της ακρας αριστερας δεν μας απασχολει , Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΠΕΙ ΑΙΩΝΙΑ ΕΙΣ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ .
    Ζητω η 25 Μαρτιου - Ζητω το αθανατο Ελληνικο Γενος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.