9/3/18

Η Λευκωσία να αξιοποιήσει τις συγκυρίες και συμφέροντα τρίτων

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  χαρακτηρίζει την εν γένει συμπεριφορά του και καθορίζει και την πολιτική της χώρας του σε μια σειρά ζητήματα. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονες της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνεργάτες του αλλά και οι εγκάθετοι του στα κατεχόμενα. Με απύθμενο θράσος και επιστρατεύοντας τη δύναμη των όπλων, επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν να επιβληθεί στην περιοχή, χωρίς να υπολογίζει διεθνείς κανονισμούς και διεθνείς συμβάσεις, δικαιώματα. Αυτό το πράττει πάντα και δεν μας εκπλήττει, εξακολουθεί όμως να μας ενοχλεί. Στην παρούσα φάση –κι αυτό μας αφορά- επιχειρεί να επιβληθεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Συρία, οι αποδόσεις του τουρκικού στρατού είναι κοντά στον απροβίβαστο.
ΣΤΗΝ περίπτωση με την κυπριακή ΑΟΖ, με τις προκλήσεις και τις μαξιμαλιστικές κινήσεις που υιοθετεί, επιχειρεί να πουλήσει νταηλίκι. Στα πλαίσια αυτά και συντηρώντας κλίμα έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, με την παρουσία πολεμικών φρεγατών, τις προάλλες υποστήριξε με το γνωστό αλαζονικό, ανατολίτικο του ύφος πως «σε εκείνη την περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της ‘ΤΔΒΚ’ και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα». Παρέπεμψε δε και «στο επεισόδιο με την ΕΝΙ», για να… τεκμηριώσει τη θέση του. Έσπευσε, παράλληλα, να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους παίκτες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ με το ίδιο αλαζονικό ύφος. «Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλει να το κάνει. Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο»,  είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, που μάλλον θεωρεί πως ηγείται υπερδύναμης.  Στις ίδιες δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία λέγοντας πως θα κάνει σύντομα ερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «ασφαλώς και θα κάνει, δεν υπάρχει θέμα να μην κάνει. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος».
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ συμπεριφορά είναι αρκούντως ανησυχητική. Κυρίως γιατί έχει περάσει από το στάδιο της ρητορικής και των εξαγγελιών στο στάδιο των πράξεων. Αυτό δείχνει η παρεμπόδιση του  γεωτρύπανου της ΕΝΙ, το οποίο δεν κατάφερε να προχωρήσει, όπως είχε προγραμματίσει, να μεταβεί στο τεμάχιο 3 για έρευνες. Η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία καθώς ο Ερντογάν παραμένει αστάθμητος παράγοντας.
ΤΟ ζητούμενο, από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει πως το ενεργειακό της πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί, θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν τούτο. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των πολλών και διαφορετικών συμφερόντων που υπάρχουν από χώρες και εταιρείες στην περιοχή. Συμφέροντα που συμπίπτουν για το συγκεκριμένο θέμα, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και αμέσως.

1 σχόλιο:

  1. Η Ρωσία βρίσκεται πίσω απ'τον Τουρκικό τσαμπουκά. Οι ανακοινώσεις του Καθηγητή Κυρίου Αντώνη Φώσκολου για τα ενεργειακά αποθέματα Κύπρου- Ελλάδος, μιλάει για τεράστια μεγέθη, πλέον μετά από πολυάριθμες ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Αυτά τα νούμερα που έχουν ανακοινώθηκαν είναι γνωστά σε όλους εδώ και χρόνια εκτός από εμάς. Ο λόγος που η Ελλάδα κράτησε χαμηλά τον πήχη δεν τον ξέρω. Σήμερα όμως βιώνουμε τον αχαλίνωτο επεκτατισμό της Τουρκίας, κάτι που προετοίμαζε πολλά χρόνια πριν. Το συμβάν με την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού την έφερε στον εναγκαλισμό της Ρωσίας βλέποντας και κρίνοντας ότι έτσι θα καταφέρει ποιό εύκολα να πραγματώσει τα όνειρά της. Δηλαδή ότι θα κατακτήσει με της πλάτες των Ρώσων, Κυπριακά- Ελληνικά εδάφη προς όφελος και των δύο. Η Αμερική αυτό το γνωρίζει και πολύ φοβάμαι ότι θα στηθεί στην περιοχή μας ένα τεράστιο θερμοπολεμικό σκηνικό στις πλάτες μας με καταστροφικές συνέπειες από κοινού, παρόμοιο της Συρίας για δύο βαρέλια πετρέλαιο που λέει ο λόγος. Η Ευρώπη θα κοιτάζει από μακριά με τα κιάλια μια ζωή, πιστεύοντας στην ακλόνητη εμπορική συνεργασία με την Τουρκία, όταν στα πόδια της βρίσκετε η κότα με το χρυσό αυγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.