9/3/18

FT : Ο τουρκικός γίγαντας με τα πήλινα πόδια

H Tουρκία είναι εύθραυστη και η πιστοληπτική της ικανότητα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε να είναι υψηλότερες. Τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και το μεγάλο έλλειμμα.

Ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αρέσκεται να παρουσιάζει τη χώρα του ως άτρωτη. Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδι» αποδεικνύει το αντίθετο.
Στην γλώσσα της αγοράς, η Τουρκία είναι ένα επιδεινούμενο χρέος.Ή μάλλον θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα, η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου και των τουρκικών ομολόγων που αποτιμώνται σε τοπικό νόμισμα και στο δολάριο δεν είναι καν σε υψηλά έτους. Αυτό συμβαίνει παρά του ότι η απόδοση στα ομόλογα σε τούρκικη λίρα εκτινάχτηκαν πάνω από δέκα μονάδες βάσης σε πάνω από το 12% μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης από την Moody’s.
Tα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου, ένας ξεκάθαρος δείκτης του ρίσκου, διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλά έτους, ένα σχετικά καλό επίπεδο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. κάθε χώρα που δαπανά ΑΕΠ για οπλικά συστήματα, χρεώνεται και υπερχρεώνεται γιατί βάζει προσανατολισμούς, στόχους και χοντρά στοιχήματα για το μέλλον της. Το αν θα καταρρεύσει ή θα μεγαλουργήσει εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κυριεύσει εδάφη και πόρους, θα εκπληρώσει τους γεωστρατηγικούς της στόχους και τελικά κατά πόσο θα διατηρήσει τα κέρδη που της αποφέρει η επιβολή της στρατιωτική της ισχύος.
    Με δεδομένο ότι, οι εξοπλισμοί είναι ένα ακριβό σπορ, όπου η ακριβή, από πλευράς κόστους απόκτησης, λειτουργίας και υποδομών/συντήρησης, επένδυση σε οπλικά συστήματα, απαξιώνεται τεχνολογικά και οικονομικά, πολύ γρήγορα, οι εξοπλισμοί πρέπει να "χρησιμοποιούνται" σε βάθος δεκαπενταετίας, το αργότερο, αλλιώς χάνονται πολλά λεφτά, καίγεσαι στην προθέρμανση που λέει ο λόγος. Αν βάλετε κάτω τα λεφτά που έχει ρίξει η τουρκία σε εξοπλιστικά, θα πάθετε ένα μικρό σοκ και θα καταλάβετε πως ο πόλεμος έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Ενδεχομένως, να είχε συμβεί πολύ νωρίτερα, αν τα περισσότερα εξοπλιστικά της τουρκίας δεν ήταν εγχώρια, αλλά μην αυταπατάστε. Τα όπλα αγοράζονται για να χρησιμοποιούνται στην κορύφωση των εξοπλιστικών/επενδυτικών προγραμμάτων τους. Όταν δεν χρησιμοποιούνται, είναι οικονομικό βαρίδι που θα σε πάει πάτο.

    Πρακτικά, η υποβάθμιση της τουρκίας από την Moody's, είναι ένα διακριτικό καμπανάκι της "διεθνούς σκηνής" για να "τελειώνει" με την Ελλάδα και να μας αρπάξει ότι μπορεί με τα όπλα ή την φοβέρα τους. Αλλιώς, "Good bye, mr. Bond..."
    Λυπάμαι αν σας στενοχωρώ, αλλά ο πόλεμος κηρύχθηκε εκείνη την καταραμένη βραδιά των Ιμίων το 1996. Θα μπορούσαμε να τον τελειώσουμε τότε με καλύτερους όρους. Αντίθετα, επιτρέψαμε στην τουρκία να ανακάμψει οικονομικά και να αναγεννηθεί εξοπλιστικά. Θα σας φανεί αστείο αλλά ό,τι και να κάνει η τουρκία εναντίον μας, όσες μάχες και να κερδίσει, δεν θα επιβιώσει. Η μοίρα της είναι και θα είναι στα χέρια των Ελλήνων και αυτό θα αποδειχθεί μετά την σύγκρουση της, μαζί μας. Λυπάμαι μόνο που η ανικανότητα και η πολύχρονη έλλειψη ηγεσίας, από πλευράς μας, θα γίνει αιτία να χυθεί Ελληνικό αίμα. Ένας καλός ηγέτης αξίζει όσο δέκα στρατιές μαζί. Ευτυχώς για μας οι τούρκοι έχουν για ηγέτη, τον ντίμη τον ρετζέπη τον γενίτσαρο πόντιο περιπτερά της γειτονιάς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.