26/3/18

Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν – Χαμηλές οι προσδοκίες από τη Βάρνα

  • (Φωτ.: adanapost.com)
Με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους πραγματοποιείται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής που αναμένεται να εξετάσει όλα όσα χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Τα αποτελέσματα της συνόδου είναι εξαιρετικά αμφίβολα.
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, μεταξύ άλλων έναντι της Αθήνας, της Κύπρου και των ΗΠΑ, έχουν επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα, αφού τους προηγούμενους μήνες η Άγκυρα έχει επιτεθεί και στις κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με διάφορες αφορμές.
Στη σημερινή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσφο, θα επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια δίοδος επικοινωνίας. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι εύκολο αφού ο Ερντογάν μόλις το Σάββατο μίλησε για τη «μεγάλη Τουρκία» υπογραμμίζοντας ότι οι Τούρκοι «θα πάρουν και ζωές εάν χρειαστεί», ενώ ήδη ο Γιούνκερ έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι προσέρχεται στη σύνοδο «με ανάμεικτα συναισθήματα».

Ο Ερντογάν στα Δαρδανέλλια (φωτ.: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)
Κυρίαρχα θέματα θα είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ θα τεθεί και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αποδέσμευση των τριών δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.
Επιφυλακτική η Κύπρος
Τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου στη Βάρνα περιμένει και η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι τουρκικές ενέργειες επηρεάζουν εκτός από τα συμφέροντα της Λευκωσίας και εκείνα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. «Είναι σημαντικό ότι θα τεθούν πλέον επίσημα θέματα της Κύπρου. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε σχέση με τα αποτελέσματα. Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, αλλά αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα» εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ.
Όπως εξήγησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ για να μπορέσουν να εξεταστούν τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου θα πρέπει η συμπεριφορά της Τουρκίας -όσον αφορά την Κύπρο και όχι μόνο- να τερματιστεί.
«Είναι ξεκάθαρό το μήνυμα που έχει αποφασιστεί, σε επίπεδο των 28 ηγετών, για να μπορούν να εξεταστούν όλα αυτά που θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος» πρόσθεσε.
Πώς βλέπει ο ξένος Τύπος την ευρωτουρκική σύνοδο
Για «αμήχανη» σύνοδο κάνει λόγο ο ξένος Τύπος αφού όπως επισημαίνουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» είναι ανύπαρκτες. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να γυρίσει με άδεια χέρια στο σπίτι, «θα είναι ο νικητής» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι στο εσωτερικό της χώρας του έχει κερδίσει επικοινωνιακά. Το Stratfor εκτιμά ότι οι περιστασιακές πολιτικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν, αφού η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί άμεσα στην ΕΕ ενώ η πολιτική του στη Συρία θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές με τους Ευρωπαϊους. Επιπλέον κονδύλια εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι θα χορηγηθούν στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ δεν «βλέπει» να γίνονται δεκτά τα αιτήματα για κατάργηση της βίζας και εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων. Το Bloomberg χαρακτηρίζει «ανύπαρκτες» τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και σύμφωνα με τον αναλυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις Ασλί Αϊντιντασμπάς δεν αναμένονται πολλά «πέρα από μία συζήτηση επί της συμφωνίας για τη μετανάστευση. Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι η Σύνοδος διεξάγεται, συνιστά βελτίωση».

1 σχόλιο:

  1. Ναι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα , αλλα να σας πω , έχετε την εντύπωση πως ο πανούργος Ερτογαν δεν ξέρει οτι παίζει με την φωτιά !!!!! Το ξέρει , αλλά το παίζει κορώνα γράμματα !! ή ολα η τίποτα !! Τώρα σας ερωτώ , βάλτε σε μια ζυγαριά τον δικό μας και απο την αλλη τον Ερτογαν και πείτε μου πως θα κάτσει το ζύγι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.