6/3/18

Κυβέρνηση: Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία η υπόθεση των δύο στρατιωτικών

Κλιμακωτή αντίδραση η γραμμή Μαξίμου ανάλογα των εξελίξεων στην Αδριανούπολη

Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας απασχόλησε τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα. 


Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα. 

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί, δίνει τη δυνατότητα ενός ανασχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα δε μετά τα αρνητικά νέα από την Αδριανούπολη όπου οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν στη φυλακή.

Δραγασάκης, Τζανακόπουλος, Κοτζιάς, Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης, Τσακαλώτος
 κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα τελευταία γεγονότα με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει για τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Καλή ιδέα - Κρύψτε το κάτω από το χαλί, ξέρετε εσείς όπως και με τον ΕΝΦΙΑ, σε μία βδομάδα θα έχει ξεχαστεί και οι Ελληνίδες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα τούρκο- σήριαλς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι βρε παιδιά χαλαρά!!! Δεν είναι διπλωματικό επεισόδιο.....!!!! και δεν θέλουμε να γίνει!!! Καλύτερα να το βουλώνουν!!!
    Προτιμότερο θα ήταν να μιλάνε μόνο αυτοί που πρέπει και ξέρουν τι πρέπει να γίνει!!!

    Έλληνες αιχμάλωτοι σε τουρκικές φυλακές. Το Διαδίκτυο εδώ φιλοξενεί ότι μ@λ@κ1@ μπορείς να φανταστείς, στα ΜΜΕ 100 ειδήμονες ανά εκπομπή και αυτοί στους οποίους στηρίζονται και ελπίζουν αυτή τη στιγμή τα δύο παιδιά σου λένε ότι δεν θέλουν να γίνει διπλωματικό επεισόδιο!!!!
    Μιλάμε για ένα μάθημα πόνου στους στρατιωτικούς μας και σε όσους στην εφεδρεία νοιαζόμαστε για την πατρίδα μας που δεν ανήκει στα ψάρια και στα ζώα της.
    Ναι είμαστε μόνοι μας και ξεχάστε ότι ξέρατε, ανταλλαγή τσιγάρων στα σύνορα, χαλαρές εκπαιδεύσεις κ.λ.π., από δω και πέρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα και απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμός.... τόσο σε ατομικό επίπεδο πρώτα απ' όλα, αλλά και κάθετα προς τα πάνω, μέχρι όπου μπορεί να φτάσει, ώστε να περιορίσουμε την όποια ζημιά έρχεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να έχετε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη στους στρατηγούς μας. Εκείνοι ξέρουν πότε είναι απαραίτητο να αναμετρηθούμε και που. Μην βιάζεστε. Είτε πολεμήσουμε είτε όχι, είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε στο τέλος οι Έλληνες είτε θα αναγκαστούμε να ξυπνήσουμε είτε θα μας ξυπνήσουν και αυτό είναι το αληθινό κέρδος. Η τουρκία δεν αντέχει ούτε μισό πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I agree with you that in the end we will wake up one way or another. My biggest fear is that even though our Generals (or at least some of them) know when and where it will be necessary to start an engagement, at the end of the day the final decision is with the Prime Minister. Its our Gov that I have doubts... not the Generals.

      Διαγραφή
  4. Η κυβερνηση πιαστηκε σαν λαγος, υποβαθμιζει το θεμα της απαγωγης των δυο στρατιωτικων μας, για το πολιτικο κοστος.Σιγουρα ολα τα μμε δεν θα παιζουν το θεμα το οποιο εχει πολυ εθνικο προβληματισμο και θα κοστισει στην κοιμωμενη κυβερνηση.Το ζητουμενο ειναι να λαβουμε τα μετρα μας ωστε να μην ξανα συμβει παρομοιο φαινομενο και να μην ατονισουνε σε οποιαδηποτε διεκδικηση προς την κατευθυνση επιλυσης του θεματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.