6/3/18

Στην ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Θα προεδρεύεται από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό και θα διαχειρίζεται κρίσεις
Στην ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  (Σ.Ε.Α.) προσανατολίζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η απόφαση για την ίδρυση του Σ.Ε.Α φαίνεται ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά μετά τη νέα ελληνοτουρκική κρίση με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μόλις ανακοινωθεί ότι ιδρύεται,  θα προεδρεύεται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας (λόγω Λιμενικού) η ηγεσία της ΕΥΠ, η στρατιωτική ηγεσία και οι σύμβουλοι Αμυνας και Εξωτερικών του Πρωθυπουργού. Θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και οι συνεδριάσεις του θα είναι μη ανακοινώσιμες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόταση για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είχε και στο παρελθόν κατατεθεί στον πρωθυπουργό (και παλαιότερα σε προηγούμενες κυβερνήσεις) πλην όμως οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν, λόγω της άρνησης είτε του υπουργού Εξωτερικών είτε του υπουργού Αμυνας που δεν ήθελαν κανένα συμβούλιο να αναμειγνύεται στις αρμοδιότητές τους. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας, μετά τα όσα συνέβησαν στα Ιμια, στην κυπριακή ΑΟΖ, με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, το Σκοπιανό, το Αλβανικό πείστηκε και προχωρεί στην ίδρυση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κύπρος, Ρωσία κτλ).

Ενας από τους λόγους που έκαναν τον πρωθυπουργό να σκεφτεί σοβαρά την ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι και η πληροφορία που περιήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το διπλωματικό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για την ίδρυση τέτοιου συμβουλίου το οποίο θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όταν (και όποτε) η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση.
ΒΗΜΑ

10 σχόλια:

  1. ΑΜΗΝ! αλλά να συμμετέχουν και καποια think tanks αλλιώς πόσο διαφορετικό θα είναι από το ΚΥΣΕΑ και τι δυνατότητες θα έχει διαμόρφωσης στρατηγικής εκτός από διαχείριση καταστάσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΗΝ και απο μενα και οπως αναφερεις πρεπει να περιλαμβανουν και think tanks κλπ επειδη το κανουν τελευταιοι σε σχεση με αλλες χωρες ας ριξουν μια ματια και ποιοι αλλοι συμμετεχουν,ιστορικοι,επιχειρηματιες,δημοσιαγραφοι στα Εθνικα συμβουλια ασφαλειας των αλλων χωρων.....παρεπιπτοντως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΙΣΜΕ κανει αυτη την περιοδο ενα σεμιναριο διαχειρισης κρισεων ειμαι περιεργος εαν το παρακολουθει εστω και ενας πολιτικος. Στο σεμιναριο για την ΑΟΖ το οποιο ηταν το πρωτο που εγινε στην χωρα μας και το παρακολουθησα ουδεις πολιτικος το παρακολουθησε κατα τα αλλα αυτοι θα διαχειριστουν κρισεις. Ασε που δεν υπηρετησαν την θητεια τους.Σαν δεν ντρεπονται.

      Διαγραφή
    2. http://www.foreignaffairs.gr/articles/71673/giorgos-xatzitheofanoys/pros-mia-stratigiki-ethnikis-asfaleias-gia-tin-ellada

      Διαγραφή
  2. καντε ΤΩΡΑ πολιτοφυλακη. Ολοι οι πολιτες ανδρες και γυναικες πρεπει με αυστηροτατη επιλογη, να οργανωθουν υπο στρατιωτικη διοικηση, να εκπαιδευτουν και να εξοπλισθουν. Ολοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτες πρεπει να αποκτησουν παραλληλα και την ιδιοτητα του πολιτη-στρατιωτη. Οι ΜΚΟ και οι ξενοκινητες "αριστερες" πεμπτοφαλαγγιτικες ομαδες πρεπει να εξαφανιστουν. Πρεπει να οργανωτικα, να γινομε σαν το ισραηλ. Εδω και τωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα που η πατατα εγινε καυτη ο Τσιπρας θελει να την πεταξει απο τα χερια του..... Δυστυχως ειναι πολυ αργα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ta think tank πως θα επιλέγονται; Είναι καίριο ερώτημα, αν σκεφτείς το ΕΛΙΑΜΕΜ, με τον ιδρυτή του Γιαννη Βαληνακη, που έγινε υφυπουργός εξωτερικών επι Καραμανλή Κωστα, προώθησε την εκπληκτική, καινοφανή λύση: Τα Σκόπια στην γλώσσα τους ονομάζονται Μακεντονίγια (makedonija). Άρα η διαφορά με την Μακεδονία είναι ορατή και αυτονόητη. Γι΄αυτο ας τα αναγνωρισουμε αμέσως!!!! Το θυμάστε;;;;( το Γιωτ- γιά όπως το λένε ολοι οι Σλαβοι, ακόμα και την Ρωσια δεν την αποκαλούμε Ρασίγια, δεν προφέρεται μεταξύ δυο φωνηέντων). Επειδή είναι σίγουρο ότι μόνο κάτι τέτοια Σορο-think tank θα καλούνται, καλύτερα μη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν η κυβερνηση αυτη αλλα και οι προηγουμενες ειχαν στρατηγικο σχεδιασμο δεν θα φταναμε σε κρισεις. Αλλα ακομα και τωρα το μυαλο τους κατευθυνει στην διαχειριση και οχι στην προληψη κρισεων. Για αυτο φτασαμε εδω που φτασαμε και δεν ειναι σιγουρο οτι εχουμε πατωσει. Πολυ πιθανον να δουμε ακομη χειροτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρονια τωρα έπρεπε να γινει αυτο ! Κατα τη γνώμη μου πρέπει να αποχαρακτηρίζονται μετα απο κάποια χρονια τα πρακτικα όσον αφορά σε πολιτικούς για να κρίνονται τουλάχιστον απο την ιστορια ! Η μυστικότητα να ισχύει να για τις στρατιωτικές και άλλες τεχνικές πλευρές του Συμβουλίου.Αλλα οι προτάσεις υπουργών και πρωθυπουργών πρέπει να κρίνονται σε βάθος χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θνησιγενές κι ευνουχισμένο από χέρι . . . από σάπιο δένδρο, τρως ποτέ καλούς καρπούς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο από :
    - την περιγραφή των αρμοδιοτήτων του
    - την δυνατότητά του να επιλέγει συνεργάτες κατά το δοκούν και να δημιουργεί ομάδες εργασίας-μελέτης και, κυρίως
    - την χρονική εμβέλεια των αποφάσεών του

    θα καταλάβουμε αν είναι "μία από τα ίδια" ή πρόκειται γιά κάτι σοβαρό επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.