2/10/18

Ανταπόκριση από τα Σκόπια: Ο Ζάεφ έχασε τις εντυπώσεις αλλά όχι το δημοψήφισμα

Το υψηλό ποσοστό της αποχής στο δημοψήφισμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί εύλογα τη βάση των περισσότερων σχολίων και αναλύσεων σχετικά για το τι πραγματικά συνέβη την Κυριακή στη γειτονική χώρα. Αν και δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το ότι η συμμαχία του «ΝΑΙ» έχασε τις εντυπώσεις, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν πράγματι ο Ζόραν Ζάεφ έχασε το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, στις κάλπες προσήλθαν 666.743 πολίτες και 609.813 επέλεξαν να στηρίξουν το «ΝΑΙ». Ακόμα και αν στις κάλπες προσέρχονταν 1.191.832 πολίτες όπως στις εκλογές του 2016, πάλι το «ΝΑΙ» θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία, έστω με μόλις 51,17%.
Ο απόλυτος αριθμός των ψήφων στο δημοψήφισμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αντιστοιχηθεί με τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν τα κόμματα στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Η συμμαχία υπό τον Ζόραν Ζάεφ έλαβε 436.981 ψήφους έναντι 454.577 της συμμαχίας του εθνικιστικού VMRO. Ο Ζόραν Ζάεφ σχημάτισε κυβέρνηση με την υποστήριξη των αλβανικών κομμάτων, τα οποία αθροιστικά έλαβαν 210.749 ψήφους. Κοινώς, ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός έλαβε συνολικά 647.730 ψήφους, σχεδόν δηλαδή όσες και το «ΝΑΙ» στην κάλπη της Κυριακής.

Για τη συνέχεια AthensVoice

3 σχόλια:

  1. Ξέρουμε ότι πονάει τους εθνομηδενιστές η οποιαδήποτε ένδειξη κατάρρευσης της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά τι να κάνουμε, μόνο οι οπαδοί του ΝΑΙ ψήφισαν στα Σκόπια. Τα 2/3 του πληθυσμού απείχαν επιδεικτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O τίτλος του άρθρου μας έκανε και γελάσαμε!!!!Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε.

      Διαγραφή
  2. Τότε μην ξανακάνει εκλογές!Με αυτήν την ανάλυση πες του Ζάεφ να μείνει επ άπειρον!Ρε ούστ από δω!Πόσοι είναι έχοντες δικαίωμα ψήφου? Πόσοι ψήφισαν? τι ποσοστό αποχής είχε? Αυτά τελειώαμε!Τα άλλα είναι μαθηματικά για σαύρες! Βάσει όσων λέτε μην ξανακάνει εκλογές, να καταργήσουμε και τον αριθμό των εγγεγραμμένων αν δεν σας βολεύει!Παράνομο είναι να συνεχίσει ο Ζάεφ κι αυτό θα φανεί από το βέτο που θα ασκήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία για παρέμβαση στα εσωτερικά των Σκοπίων από τους Δυτικούςβάσει της παραγράφου 3 του Ψηφίσματος 845 του ΣΑ! 18 Ιουνίου 1993 ΨΗΦΙΣΜΑ 845 (1993) Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την 3243η σύνοδό του

    παραγραφος 3. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να ενημερώνει το Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο αυτών των περαιτέρω προσπαθειών, στόχος του οποίου είναι η επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο μερών πριν από την έναρξη της σαράντα όγδοης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και η υποβολή εκθέσεων στο Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματά τους εγκαίρως και αποφασίζει να επανεξετάσει το ζήτημα υπό το πρίσμα της έκθεσης.
    93-36124 (Ε) 180693

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.